Foto: Publicitātes attēli
Pavasaris gandrīz vienmēr sākas ar griešanas un zāģēšanas darbiem – augļu kokiem jāveido vainagi, jāpielīdzina dzīvžogs, jāizgriež vecās aveņu atvases. Daudzos mazdārziņos sazāģēto zaru kaudzēm pēc tam vienkārši pielaiž uguni.

Man tas vienmēr licies nesaimnieciski, tāpēc sava ģimenes dārza vajadzībām esam iegādājušies un jau vairākus gadus izmantojam zaru smalcinātāju. Lai arī ne viss sazāģētais pārtop tik ideālā mulčā kā gribētos, zaru problēma ir atrisināta, un arī mulča veikalos vairs nav jāpērk. Piedāvājums šopavasar izmēģināt BOSCH zaru smalcinātājus ieintriģē: mans vīrs tikko kā apzāģējis ābeli un ķirsi, un nu mums ir iespēja praksē salīdzināt, ar ko atšķiras dažādu ražotāju smalcinātāji.

Sākam ar svaigi zāģētajiem ābeļu zariem un jaudīgāko no abām testa ierīcēm – AXT 25 TC. Smalcinātāja motors iedūcas patīkami klusināti, bet vieglums un temps, ar kādu tā "mutē" pazūd zaļoksnie zari, liek kustēties sportiskā ātrumā, lai ierīcei nebūtu jādarbojas tukšgaitā. Ķiršu zari ir sausāki un krietni žuburaināki, taču arī tie neliek smalcinātājam īpaši piebremzēt, vienīgi ērtības labad pašus ķeburainākos zarus sadalu sīkāk. Atpakaļgaitu, kas paredzēta iestrēgušu zaru atbrīvošana, nenākas ieslēgt ne reizi.

Foto: Publicitātes attēli

Atzīšos: elektriskie griezējinstrumenti mani vienmēr mazliet biedējuši, taču ar BOSCH smalcinātāju darboties ir patīkami droši, jo rotējošie asmeņi no zaru ievietošanas vietas atrodas pietiekamā attālumā, lai neapdraudētu pirkstus, tomēr pietiekami stingri satvertu tajā ievietotos zarus. Jāpiesargājas vienīgi no kuplākajiem – lielā ātrumā pazūdot smalcinātājā "vēderā", zari rotē, tāpēc turos izstieptas rokas attālumā. Instrukcijā minētās aizsargbrilles acu drošībai esmu uzlikusi, taču nekādus skaidu tornado nerada pat lielākais zars, kas diametrā pārsniedz divarpus centimetrus un pazūd smalcinātājā tikpat ātri kā tievie.

Foto: Publicitātes attēli

Izslēdzu motoru un ar nepacietību veru vaļā savācējkonteineru. Mums piederošā smalcinātāja darbībā mani visvairāk neapmierina tas, ka tas ne vienmēr sastrādā pilnībā zarus, jo īpaši svaigākos un lokanākos. BOSCH AXR 25 TC konteinerā gan arī gadījies pa kādam sīkākam nesasmalcinātam zariņam, taču lielie zari sasmalcināti glītā, vidēji lielā frakcijā. Pats konteiners ir tik apjomīgs, ka tajā satilptu vēl vismaz tikpat daudz sastrādātu zaru, cik pieveikts pirmajā piegājienā. Pirmā mulčas porcija tiek avenājem.

Foto: Publicitātes attēli

Otrs smalcinātājs AXT Rapid 2000 man iepatīkas ar savu kompaktumu. Tam nav savācējtvertnes, kas padara pārvietošanos pavisam vienkāršu – novieto darba rīku tur, kur konkrētajā brīdī nepieciešams, pēc tam ripini tālāk! Speciālās savācējsomas vietā šoreiz izmantoju spaini, kas izrādās pietiekami ērti, jo ļauj uzreiz novērtēt darba rezultātu un ir parocīgi, mulčējot krūmu apdobes.

Instrukcijā norādīts, ka šī smalcinātāja asmenīši līdzinās maziem nazīšiem un zari tiem nedaudz jāpiespiež, taču, godīgi sakot, to nejūtu: sagatavotās aveņu un kazeņu atvases burtiski pazūd smalcinātājā. Manis pietaupītos ābeļu zarus smalcinātājs sastrādā vēl smalkāk nekā tā lielais brālis, turklāt tikpat ātri. Kā pēdējos smalcinātājā ievadu pērnā gada ziemciešu stublājus, ko pirms pāris dienām esmu izcēlusi no komposta tikpat viengabalainus kā rudenī. Pie šī smalcinātāja jau novērtētajām priekšrocībām – viegli pārvietojams un klusi darbojas - pieskaitu arī iespēju lieki nepiesārņot kompostu ar materiālu, kas tik ātri nepārstrādājas...

Pāris stundu laikā abi BOSCH ir iekarojuši mūsu ģimenes simpātijas: bez liela laika un spēku patēriņa esam atbrīvojušies no zariem, saveduši kārtībā komposta kaudzi un apmulčējuši dārza stādījumu. Un nekādu ugunskuru dūmu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!