Foto: Publicitātes foto
Vasara būtu kolosāls gadalaiks, ja vien nebūtu mūžīgās un nogurdinošās zāliena pļaušanas... Tiesa, tas attiecas tikai uz tiem, kam nav lieliska palīga pļaušanas darbos. Bosch pļaujmašīnas Rotak un Arm palīdzēs šo darbu paveikt ātri, viegli un klusi.
PĻAUT, PĻAUT UN VĒLREIZ PĻAUT

Kad mauriņš pēc ziemas miega maigi pamodināts, izķemmēts no pērnās zāles un sūnu spilventiņiem, ir pilnīgi skaidrs, ka tas at­maksās ar labu – augs sulīgs, kupls un spēcīgs. Taču, lai zāliens nepārvērstos par pļavu, tas rūpīgi un regulāri jāfrizē un jākopj, ievērojot dažus vienkāršus noteikumus. Pirmkārt, nost ar uzmanības deficītu! Mauriņš jāpļauj reizi nedēļā, bet, ja gribi to izcilu, – pat divas reizes nedēļā.

Otrkārt, nepārforsē ar pļaušanas augstumu! Pļaušanas optimālais augstums ir aptuveni pieci centimetri, dažām zāliena šķirnēm – trīs centimetri. Ja vēlies saglabāt zāles garumu, kas nepārsniedz piecus centimetrus, jāpļauj, līdzko zāliens sasniedzis septiņu centimetru garumu. Bet! Ja mauriņš kādu nedēļu atstāts novārtā, to nekādā gadījumā nākamajā pļau­šanas reizē nedrīkst nogurdināt ar pārlieku uzmanību un nofrizēt līdz ar zemi. Tas apvai­nosies par šādu uzbrukumu un ezīša frizūru un augs daudz sliktāk nekā iepriekš.

Ņem vērā: tā dēvētais zāles augšanas punkts ir viena trešā daļa no zāles kopējā garuma. Tas nozīmē: nedrīkst nopļaut vairāk par trešo daļu no zāles stiebra garuma, jo tad vienkārši apstājas zāles augšana. Līdz ar to, ja gribi, lai zāliens iegūtu īsāku un šķietami kuplāku frizūru, nekas cits neatliks kā frizēt to biežāk. Ideālā formula, ja esi mauriņu kādu brīdi atstājusi novārtā un ļāvusi tā matiem izaugt, piemēram, līdz desmit centimetriem, būtu šāda: vispirms nofrizē zāli uz pusi, tātad līdz pieciem centimetriem, tad ļauj tai atkal mazliet paaugt un pēc piecām sešām dienām vēlreiz nofrizē to uz pusi, tātad aptuveni līdz trim centimetriem. Redzēsi, zāliens par šādu maigu attieksmi tevi dāsni apbalvos ar daudz sparīgāku un glītāku augšanu. Atceries: jo bie­žāk zālienam dāvāsi savu uzmanību, to pļausi, jo dāsnāk tas atsauksies – daudz dedzīgāk nekā līdz šim audzēs sānu dzinumus un kļūs biezāks.

Treškārt, ja vēlies mauriņu uzturēt ideālā kārtībā, vasarā, to pļaujot, gandrīz katru reizi nodrošini nopļautās zāles savākšanu. Kāpēc? Kā liecina pētījumi, zāliens spēj pārstrādāt un izmantot barības vielās vien 30 procentus nopļautās zāles, kuru atstāj nesavāktu. Tātad 70 procenti zāles paliek turpat uz mauriņa, to noblietējot un tādējādi veicinot sūnas augšanu.


ATCERIES!

Pirms darba gan asmeņus, gan pašu pļaujmašīnu apstrādā ar speciālu lubrikantu. Tas virsmas padarīs slidenākas, neļaujot pieķerties netīrumiem. Līdz ar to gan asmeņi, gan pati pļaujmašīna pēc darba būs vieglāk notīrāma.

GLUDI, PRECĪZI UN KLUSI

Kā izvēlēties īsto pļaujmašī­nu? Vispirms jāizsver, cik lielu platību vēlēsies pļaut – kabat­lakatiņa lieluma pleķīti vai teju nepārredzamu dārzu. Otrkārt, jāpadomā, vai attiecīgajā teritorijā pieejama elektrība. Ja tā ir, vari izvēlēties elektriski darbināmu pļāvēju. Ja elek­trība nav pieejama vai negribi krāmēties ar liekiem vadiem, vari izvēlēties pļaujmašīnu, kas darbināma ar akumulatoru (starp citu, Rietumeiropā sācies akumulatorinstrumentu uzvaras gājiens).

Lai kuru variantu tu izvēlētos, lieliskākie palīgi mauriņa frizēšanā būs Bosch instru­menti – jaudīgie Rotak rotācijas zāliena pļāvēji, kas aprīkoti ar Powerdrive+ un Powerdrive LI+ motoriem (no­pļauj līdz pat 800 m² lielu platību!), vai vienkāršie darbarūķi – ARM līnijas zāles pļāvēji.

Ja runa ir par Rotak pļāvējiem, droši var apgalvot, ka ar tiem bez pūlēm var appļaut pat tādu mauriņu, kura zāles matu garums jau sen pārsniedzis visas pieklājības robežas un uzstājīgi prasās pēc frizēšanas. Rotak pļāvēji, pirmkārt, aprīkoti ar īpašiem augstas precizitātes rūdīta tērauda asmeņiem, kas pļauj jebkura veida zāli. Šie asmeņi nodrošina, ka zāle tiek nopļauta īpaši gludi, tādējādi gan palīdzot mauriņam izska­tīties kuplākam, gan nodrošinot patīkamāku, maigāku zāles pieskārienu basām kājām. Ja regulāri kopsi un pļausi zālienu, asmeņu perfektais darbs nodrošinās, ka pa to staigāsi kā pa mīkstu mākoņa segu. Otrkārt, instru­mentā iestrādāti pagarināti zāles grābekļi, kas nodrošina appļaušanu tuvu zāliena malām. Treškārt, optimizētā gaisa plūsma efektīvi savāc līdz pat 99% appļautās zāles atgriezumu – prin­cipā neviens cits zāles pļāvējs tik lielu kārtību nodrošināt nespēj.

Noteikti jāpiemin arī tas, ka rudenī šī pļaujmašīna (modeļi Rotak 40LI un Rotak 43) tevi atbrīvos no grābšanas darba: unikāls Bosch izgudrojums paredz, ka pļaujmašīnas griezējasmens ir aprīkots ar papildu LeafCollect malām – tas ļauj ātri un viegli attīrīt zālienu no kritušajām lapām.

Bet tas vēl nav viss – Rotak pļaujmašīnas darbojas tik klusi, ka atgādina maigu žužināša­nu. Ne velti tām piešķirta vides draudzīguma zīme Der Blaue Engel, kuru dod tikai klusas darbības dārza instrumentiem, kas turklāt nerada izmešus.

Un vēl – jau līdz šim Bosch tehnika vienmēr atšķīrusies no citām ar ērtumu un drošību. Bet Rotak pļaujmašīnas vēl jo vairāk radītas, domājot par tavu veselību, – tās aprīkotas ar rokturu sistēmu Ergoflex, kas pļaušanas laikā ļauj ieturēt ērtu ķermeņa stāvokli un samazināt muskuļu spriedzi. Lai tie nebūtu tikai tukši vārdi, jāpiemin, ka Rotak pļaujmašīnas saņēmušas kvalitātes zīmi AGR, kuru piešķir instrumentiem, kas ir saudzīgi mugurkaula veselībai.

Savukārt, ja tava vienīgā prasība ir, lai mauriņš būtu nopļauts, bet ne tik ideāli, ka varētu iekļūt Ginesa rekordu grāmatā, pietiks, ja iegādāsies kādu no nelielajiem, ar elektrību darbināmajiem ARM līnijas zāles pļāvējiem. Šo pļāvēju priekšrocība ir ērtais dizains – patei­coties salokāmam rokturim un augšpusē novietojamai zāles savācējtvertnei, tie ir viegli salokāmi un kompakti uzglabājami (gluži kā maza somiņa!).

ZINĀŠANAI!

Novecojis uzskats, ka ar akumulatoru darbināmi instrumenti spējīgi strādāt īsu laiku, – litija-jonu akumulators ļauj appļaut pat ļoti lielus zālienus, ar platību attiecīgi līdz pat 800 m² (kā nu kurš modelis). Turklāt šie akumulatori nodrošināti pret pašizlādi, tāpēc vienmēr ir gatavi lietošanai. Papildus enerģijas efektīvas pārvaldības sistēma Efficient Energy Management ļauj palielināt akumulatora darbības laiku pat par 15%.

Akumulatora darbības laiku var pagarināt, pļaušanas laikā to darbinot bez apstājas. Jo visvai­rāk akumulatora enerģijas apēd tieši instrumenta iedarbināšana. Tāpat zāli nevajadzētu pļaut rīta stundās, kad ir rasa un tāpēc zāle smagāka, tas atkal papildus apēd akumulatora enerģiju.

Starp citu, akumulatora pļaujmašīnas ekspluatācijā izmaksā daudz lētāk nekā ar degvielu darbināmās pļaujmašīnas (turklāt, ejot aiz pļaujmašīnas, nav jāelpo sadegušas degvielas smārds).

PERFEKTS GLUDUMS

Ja zāliena platība nav milzīga, droši vari izvēlēties arī mehā­nisko zāles pļāvēju. Kas šim pļāvējam īpašs? Īpašs mehānisms nodrošina zāles nopļaušanu tik gludu, it kā tā būtu griezta ar šķērēm – piemēram, rotācijas pļaujmašīnām šāda frizēšanas metode nav pa spēkam. Tā griezēja mehānisms izstrādāts tā, lai asinātu pats sevi – principā asmeņi vienmēr ir uzasināti. Tie­sa, pašasinoties asmeņi nodilst, tāpēc jāatceras – lai pļaušanas kvalitāte vienmēr būtu perfekta, asmeņi viegli pieregulējami ar speciālu skrūvi. Asmeņu kvalitāti un to, vai skrūve pietieka­mi piegriezta, var pārbaudīt, starp tiem ieliekot papīra lapu. Ja instruments to sagriež, tas ir lieliskā darba kārtībā. Ja ne, skrūve jāpievelk ciešāk. Jā, un, protams, jāpiemin, ka šis pļāvējs ir nesalīdzināmi lētāks nekā citi tā brāļi.

Reklāmraksts publicēts žurnālā IEVAS DĀRZS 09.05.2017.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!