Foto: Publicitātes foto
Nekustamo īpašumu attīstītājs VPH Latvia, attīstot jaunu tirdzniecības kompleksu Valdeķu ielā, īstenoja labās prakses sadarbības projektu kopā ar Ziepniekkalna apkaimes iedzīvotājiem – iestādīja vairāk kā 170 koku stādus.

VPH Latvia direktors Juris Barkāns norāda, ka attīstītāja starptautiskā pieredze ļauj Latvijā ieviest labāko pasaules praksi, un viena no tādām ir tieši rūpes par apkaimi un vidi, sadarbojoties ar vietējiem iedzīvotajiem vēl projekta īstenošanas stadijā: "Esam gandarīti par veiksmīgo sadarbību ar vietējiem iedzīvotājiem un institūcijām, kopīgi īstenojot jaunu koku stādīšanas projektu tuvējā apkārtnē. Iedzīvotājiem tika dota iespēja izvēlēties stādus pēc speciāla izveidota saraksta un arī stādīšanas vietu. Savukārt Ēbelmuižas parku, sadarbojoties ar "Rīgas Meži", esam papildinājuši ar vairākām eksotiskām koku sugām."

Viens no projekta sadarbības partneriem bija uzņēmuma "LABIE KOKI" profesionāļi, kas veica lielākās daļas stādu atlasi un iestādīšanu. Nesen tika pabeigta vēl 20 dižstādu iestādīšana zaļajā teritorijā Ēbelmuižas ielā. Uzņēmuma direktore Dzidra Kalniņa atzīst, ka šī ir laba iniciatīva un patīkamas pārmaiņas attīstītāju attieksmē un atbildībā pret pilsētvides veidošanu, jo līdz šim izplatītākā prakse bija veikt apzaļumošanas darbus savā teritorijā. VPH Latvia sadarbojās ar iedzīvotājiem un pilsētu, lai veiktu apzaļumošanas darbus arī ārpus sava projekta teritorijas - pilsētvidē. Direktore norāda, ka arī uzņēmums novērtējis šādu iniciatīvu un nodrošinājis augumā raženākus kokus, lai tie ātrāk priecētu rīdziniekus un jau nākamajā gadā pildītu vienu no kokiem svarīgo funkciju – uzlabot pilsētvides mikroklimatu.

VPH Latvia direktors Juris Barkāns ir pārliecināts, ka šādu iniciatīvu īstenošana ir laba investīcija pilsētvidē. Attīstītāja ieguldītie līdzekļi šī projekta realizācijā sasniedz gandrīz 100 000 eiro. Jau iepriekš uzņēmums īstenoja vērienīgu projektu jaunā SĀGA tirdzniecības centra tuvumā, iestādot vairāk nekā 600 kokus un krūmus un ieguldot aptuveni 150 000 eiro.

Jauno projektu attīstītājs atzīst, ka tam ir svarīgi saglabāt līdzsvaru ar dabu un kvalitatīvu dzīves vidi, tāpēc viena no vērtībām ir zaļās vides saglabāšana un pat sekmēšana, iestādot jaunus kokus. VPH Latvia ir pateicīgs iedzīvotājiem par aktīvo dalību. Kopā izdevies iestādīt vairāk stādu, nekā sākotnēji attīstītājs plānojis.

Ēbeļmuižas parks Ziepniekkalnā ir ievērojams ar izcilajiem ozoliem, tostarp resnāko ozolu Pārdaugavā. Tāpēc kopā ar "Rīgas meži" koku stādvietas Ēbelmuižas parkam tika izvēlētas pēc ainaviskā principa un pasūtītas stādu audzētavai "Blīdene", kas izvēlētos un dendroloģiski retos augus sagādāja no Eiropas stādaudzētavām. Šie koki ir padsmit gadus veci – Kanādas hemlokegle, dekoratīvās ābeles šķirne "Brandwine", Kobus magnolijas, kas zied ar baltiem tulpveida ziediem, Maķedonijas priedes un citi koki turpmāk augs šeit, organiski iekļaujoties parka ainavā un priecēs gan tuvējos iedzīvotājus, gan rīdziniekus.

VPH Latvia īsteno jauna tirdzniecības centra izveidi Ziepniekkalnā pie Valdeķu un Graudu ielas. Tajā atradīsies arī mazumtirdzniecības tīkls LIDL, kas palielināsies iedzīvotāju iepirkšanās iespējas vietējā apkaimē. Starp citiem nomniekiem var minēt veikalus Spirits&Wine, Pepco, DinoZoo, Forevers, Iecēnu delikateses, kā arī ēdināšanas pakaplojumu sniedzējus Čilli pizza un Yakuza.

VPH grupa attīsta un pārvalda pasaules mēroga komerciālos nekustamos īpašumus starptautiskiem un vietējiem nomniekiem Baltijas valstīs un Baltkrievijā. Uzņēmuma veiksmes pamatā ir pieeja "nomnieks pirmais", kas nozīmē, ka tā virzītājspēks ir nomnieki. Starp VPH attīstītajiem projektiem Latvijā var minēt tirdzniecības centrus Mežciems un SĀGA ar atrašanās vietu blakus IKEA, kā arī šobrīd būvniecības stadijā atrodas Hampton by Hilton viesnīca netālu no lidostas "Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!