Foto: Publicitātes foto
Pavasaris šogad ir viltīgs, sniedzot pārbaudījumus visiem, kam patīk darboties savos augļu un sakņu dārzos. Tāpēc katra dārzkopja sapnis atkal jaunas dārzkopības sezonas gaidās – laist darbā savus zaļos pirkstiņus pēc iespējas ātrāk. Kur ir pirmās iespējas kaut ko sākt darīt? Tā, protams, ir siltumnīca.

Lai siltumnīca mūs iepriecinātu ar pirmo norauto redīsu saišķi vai salātiem, ir jāparūpējas, lai vide tajā būtu pēc iespējas veselīgāka un tīrāka no dažādiem kaitīgiem organismiem, jo katra dārzkopja mērķis ir pašaudzēts, ekoloģiski tīrs un veselībai nekaitīgs pārtikas produkts, vai nu tas būtu tomāts, gurķis, vai kartupelis. Te nu nāk talkā mikrobioloģiskie mēslojumi, kuros ir savairoti no Latvijas augsnēm izdalītie derīgie mikroorganismi, kas ir gatavi doties cīņā par veselīgāka substrāta izveidošanu siltumnīcā.

Kad pavisam noteikti būtu jāizmanto mikrobioloģiskie mēslojumi?

Iepriekšējā gadā ir bijusi nopietna slimību izplatība, sevišķi tās, kas saistītas ar siltumnīcas augsni. Siltumnīca rudens sezonā ir atstāta novārtā, un nav izvāktas augu atliekas. Paredzēta pilnīga vai daļēja substrāta maiņa. Nepieciešama zaļmēslojuma iestrāde pirms sējas un stādīšanas darbiem.

Audzējot dārzeņu, zaļumu, garšaugu šķirnes, kam ir paaugstināta jutība pret slimībām un kaitēkļiem.

Kas būtu jāievēro, lai mikroorganisko mēslošanas līdzekļu lietošanai būtu labi rezultāti?

Vislielākā atdeve no derīgajiem mikroorganismiem būs tad, ja mēs parūpēsimies par barības vielām, vienmērīgu temperatūru un mitrumu, lai tie sekmīgi vairotos, un tiem būs pieejams gaiss – irdena augsne.

Vislabāk, ja barības vielas siltumnīcā ir nonākušas rudenī, tad mikrobioloģiskais "Biokompostētājs", ko piedāvā "Bioefekts", jau būs pastrādājis gana produktīvi. Tas satur mikroorganismu maisījumu, kas aktīvi noārda celulozi un piesaista atmosfēras slāpekli. Ir vajadzīga optimāla temperatūra, lai mikroorganismi strauji vairotos un spētu nomākt augsnēs esošos augu patogēnus. Jo zemāka augsnes temperatūra, jo lēnāka mikroorganismu darbība. 18–25 grādu temperatūrā to darbība ir visstraujākā.

Vienmērīgs mitrums veicinās mikroorganismu strauju vairošanos. Tātad augsne siltumnīcā ir jāsalaista un jāpārjauc. Augsnes sajaukšana nodrošina gaisa pievadi, kurā esošais skābeklis ir nepieciešams aerobo derīgo mikroorganismu darbībai.

Vietās siltumnīcā, kur substrātā ir plānots sēt sēklas dēstiem, kur ir plānots dēstus izstādīt, iestrādā līdzekli "Vitmīns", kura sastāvā esošie mikroorganismu vielmaiņas produkti kalpos gan kā dobēs izsēto sēklu, gan dēstu augšanas veicinātāji.

Labs turpinājums substrāta veselības nodrošināšanai ir "Trihodermīna" izmantošana, kas satur divas Trichoderma ģints sēnes – T. harzianum un T. viride. Preparāts satur šo sēņu dzīvās šūnas. Daudzpusīgās iedarbības dēļ tas ir ļoti iecienīts dārzkopju vidū. Augu sakņu tuvumā tas sekmē augu vielmaiņas procesus. Spēcīga antagonistiska iedarbība pret neskaitāmiem augsnes patogēniem. Stimulē vairāku derīgu baktēriju vairošanos. Neitrāls pret dažādiem derīgiem augsnes mikroorganismiem. Sauso formu ieteicams iestrādāt visagrāk, jo tad labāk tiek panestas zemas augsnes temperatūras, savukārt šķidrā forma ātri iedzīvosies siltā augsnē. Tomēr labākam efektam to iestrādā 5–7 dienas, pirms kaut kas tiek sēts vai stādīts. Trihodermīns ir piemērots dažādiem augsnes tipiem un dažādiem kultūraugiem. Trihodermīnu (arī citus mikroorganismus) vislabāk sākt lietot, tiklīdz ārā augsnē ir plus pieci un vairāk grādu.

"Biomikss" unikāls septiņu derīgo baktēriju un divu sēņu līdzeklis, kas paredzēts augstai veiktspējai īpaši nopietnos gadījumos, kā pilnīga ražas bojāeja slimību dēļ iepriekšējā gadā, kas mazina slimību izraisītāju skaitu, paātrina augu augšanu, veicina ziedēšanu un ražas nobriešanu, uzlabo augsnes struktūru un barības elementu uzņemšanu augos. To iestrādā pirms kultūraugu sēklu izsējas vai izsējas brīdī. Kā visiem līdzekļiem, ir nepieciešams laiks, lai iedzīvotos.

Mikrobioloģiskais mēslojums "Siltumnīcām" ir piemērots dārzkopjiem iesācējiem, jo līdzeklis paredzēts augsnes atveseļošanai un augu saknēm labvēlīgas vides radīšanai.

Visi līdzekļi ir labi savietojami, tos var kombinēt, un to lietošana ir droša.

Visi mūsu produkti ir dabīgi un ekoloģiski. Tāpēc nevajag baidīties, ka, tos lietojot, nodarīs kādu kaitējumu sev, dārzeņiem vai augiem.

Vairāk info: www.bioefekts.lv. Bioefekta mikrobioloģiskos preparātus var lielākajos dārzniecības un būvmateriālu preču veikalos, kā arī jaunajā e-veikalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!