Cik lietderīgi, sarežģīti un kādas ir izmaksas daudzdzīvokļu mājai vecā azbesta šīfera vietā likt bezazbesta šīferi - par to pārliecinājušies kādas daudzdzīvokļu mājas Alūksnē dzīvokļu īpašnieki, savai mājai vecā jumta vietā izvēloties šādu risinājumu, un labprāt dalās pieredzē ar citiem.

Vecais azbesta šīfera jumts pret bezazbesta šīferi tika nomainīts 2009.gadā, kad pēc vecā jumta apsekošanas, skursteņslauķis bija pateicis, ka tas savu laiku ir nokalpojis, tātad jāmaina. Daudzdzīvokļu mājas vecākā Elita Sūna atminas: "Mēs, protams, ilgi domājām, kādu jumta segumu vislabāk izvēlēties, apskatījām dažādus variantus. Piemēram, bitumena šindeļu segumu noteikti negribētu likt, jo esmu redzējusi, kā kaimiņu mājai vārnas tam izknābā virsmu. Galu galā nospriedām, ka mums pieņemamākais ir bezazbesta šīfera jumts."

Divstāvu namā ir tikai 12 dzīvokļi. Jumta nomaiņu veica par dzīvokļu īpašnieku izveidotajiem uzkrājumiem mājas apsaimniekošanai. Jumts turklāt ir liels – kopējā platība apmēram 700 m2. "Līdz šim esam ļoti apmierināti, nav bijušas nekādas sūdzības," uzsver Elita Sūna.

"Bezazbesta šīfera plāksnes ir pieskrūvētas ar skrūvēm, tāpēc ļoti stabilas, nav bažu, ka vējš tās varētu aizpūst, kā arī vējainā laikā, lietū no jumta nedzird nekādus trokšņus. Mājai ir plaši bēniņi, kur iemītnieki var gan žāvēt veļu, gan, ja ir vēlēšanās, zāļu tējas. Bezazbesta šīfera jumtam ir priekšrocība, jo, saulē uzkarstot, no tā neizdalās kaitīgi izgarojumi, tāpēc nekaitē mājas iemītnieku veselībai, kā arī bēniņos var droši uzturēties. Mums piedāvāja ļoti plašu jumta seguma krāsu izvēli, un mēs izvēlējāmies visdzīvāko – oranžo. Ar jauno jumtu mūsu māja izceļas starp citām, to var redzēt no attāluma – jumts izskatās patiešām krāšņs. Patika arī tas, ka jumtu uzlika ļoti ātri - mēneša laikā, jau septembrī bija gatavs."

Bezazbesta šīfera loksnes ir nedaudz smagākas nekā padomju gados bieži izmantotās azbesta šīfera loksnes, tādēļ sertificēta ekspertu komisija, apsekojot ēkas pamatus un konstrukcijas, ieteica pirms jaunā jumta ieklāšanas nostiprināt jumta konstrukcijas. Elita Sūna piebilst: "Tas, protams, radīja papildu izmaksas. Ja sākotnējās plānotās jumta izmaksas bija ap 8000 latu, tad galējā tāme bija 11 000 latu - ieskaitot dokumentācijas sagatavošanu, konstrukciju nostiprināšanu, jumta segumu, tā papildelementus, kā arī darbu - jumta ieklāšanu. Jumta nomaiņai tas nav pārlieku dārgi. Mums solīja, ka bezazbesta šīfera jumtam kalpošanas laiks ir 50 gadi, tad jau redzēs, kā būs... Mēs turpinām rūpēties par savas mājas renovēšanu, un nākamais, kam jau esam iekrājuši līdzekļus un plānojam paveikt, ir pagrabā vecā ūdens vada renovācija."

Arī Raivis Anops, bezazbesta šīfera Cembrit pārstāvis Latvijā, piekrīt, ka šāds jumts ir piemērots risinājums daudzdzīvokļu mājai. Bezazbesta šīfera viļņotās loksnes tehnoloģiski ir izstrādātas tā, lai vilni varētu salaist ar azbesta šīfera loksni. Renovējot daudzdzīvokļu mājai jumtu, var pat darīt tā, ka sākotnēji nomaina daļu vecā seguma, un pēc tam, kad ir pieejami līdzekļi, arī pārējo daļu. Ja mājai esošās ēkas konstrukcijas ir labi saglabājušās, bezazbesta šīfera plāksnes var likt tieši uz vecās konstrukcijas, latojuma.

Daudziem bezazbesta šīferis joprojām asociējas ar padomju laikos populāro azbesta šīferi, kas ne tikai radīja veselībai kaitīgus izgarojumus, bet arī bija ļoti trausls. Mūsdienās bezazbesta šīferis tiek ražots pēc pavisam citas tehnoloģijas, tā sastāvā ir 93% cementa, krīts un PVC šķiedra, materiāls nerada nekādus kaitīgus izgarojumus, kā arī tam ir ļoti augsta mehāniskā un triecienizturība. Jumts iztur 250 kilogramu slodzi uz kvadrātmetru, tādēļ pa to var droši staigāt, veikt apsaimniekošanu. Loksnēm ir arī laba krāsas noturība, ar gadiem tā nesāks lobīties un saulē neizbalēs.
Vizuāli bezazbesta šīfera segums ir glīts, savā ziņā atgādina dakstiņus.

"Mans personīgais viedoklis ir, ka bezazbesta šīferis ir praktiskāks un ekonomiskāks risinājums daudzdzīvokļu ēkai nekā metāla jumts, jo pirmkārt, vasarā tas tik ļoti neuzkarst. Otrkārt, ja jumtu nesiltina, ieklājot bezazbesta šīferi, nav jāliek pretkondensāta plēve, kā arī nav jāveido papildus ventilācija, un tas ļauj samazināt izmaksas. Tas ir tādēļ, ka, atšķirībā no metāla jumta, kam kondensējies mitrums uzkrājas un tek, bezazbesta šīferis ir dabīgs materiāls, tādēļ kondensējušos mitrumu uzņem sevī un iztvaiko. Tieši tādēļ nav jābaidās, ka zem jumta seguma varētu veidoties kondensāta mitrums un bojāt ēkas konstrukcijas," uzsver Raivis Anops.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!