Foto: stock.xchng
Mūsdienās apsildāmo grīdu sistēma vairs nav jaunums, un izvēlēties sev piemērotāko - nav grūts uzdevums: izplatītāji piedāvā siltās grīdas katra interesenta gaumei, vajadzībām un iespējām.

Apsildāmās grīdas mājā var kalpot kā galvenais apkures veids, bet tik pat labi apsildāmā grīda var būt kā papildus apkures iespēja atsevišķās telpās. Apsildāmās grīdas iespējams uzstādīt jaunceltnēs, gan jau apdzīvotās daudzdzīvokļu mājās.

Saimnieku kājas vienmēr būs siltumā, un viss ķermenis jutīsies komfortabli. Pateicoties apsildāmo grīdu sistēmai, siltais gaiss telpā izplatās vienmērīgāk, neļaujot rasties telpā caurvējam un krāties putekļiem, kamēr siltais gaiss no sildītājiem un kamīniem koncentrējas pie griestiem.

Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu specializēto mediju informāciju par to, kādas priekšrocības un trūkumi ir novērojami apsildāmo grīdu jomā, un kam būtu jāpievērš uzmanība, apsildāmās grīdas sistēmas ierīkošanas.

Grīdas apsildīšanas sistēmas - priekšrocības un trūkumi

Apsildāmās grīdas tiek dalītas divos veidos: elektriskās grīdas un karstā ūdens cauruļu sistēma. Katrai no tām ir savas priekšrocības un nepilnības.

Karstā ūdens cauruļu sistēma ir ekonomiskāka nekā elektriskā grīdas apsilde, lai arī tās ierīkošana izmaksā vairāk. Ūdens apsildes grīda ietaupa līdz par 60% elektroenerģijas, turklāt šo apkures veidu ieteicams izmantot lielu dzīvojamo platību apsildei, kā arī telpās ar augstiem griestiem - vislabāk savrupmājās un vasarnīcās.

Ūdens apsildes sistēma grīdā ir salīdzinoši sarežģīti ierīkojama. Līdzās esošas grīdas demontēšanas darbiem, ir jāuzstāda īpašs ūdens maisīšanas sūknis ar sensoru un termoregulatoru. Pastāv iespēja, ka pazemināsies kopējais ūdens spiediens mājā.

Elektriskās grīdas sistēma var būt vienīgais apsildes veids telpā vai mājā, vienīgi tad ir jārēķinās ar lielākām izmaksām par elektroenerģiju. Apsildāmo sistēmu var izvietot visā telpā vai tikai tās atsevišķa daļā, piemēram, pie dušas vannas istabā. Elektriskās grīdas ierīkošanai nepieciešams termoregulators un apsildes kabelis. Pateicoties termorelulatoram, iespējams regulēt grīdas temperatūru un taupīt elektrības patēriņu. Izvēloties šo grīdas apsildes sistēmu, jāuzmanās no iespējamās grīdas deformācijas siltuma ietekmē.

Apsildāmo grīdu ierīkošana

Apsildāmās grīdas iespējams uzstādīt gan jaunceltnēs, gan daudzdzīvokļu mājās, kas ir jau apdzīvotas. Siltās grīdas uzstādīšana norit vairākos posmos. Kad apsildes sistēma ir iestrādāta grīdā, uzreiz pārbaudīt tās efektīvo darbību nav iespējams, jo apmēram trīs nedēļas jānogaida līdz betona grīda kārtīgi sacietē. Tad termoregulātors jānoregulē uz nelielu temperatūru, ik dienu to pakāpeniski palielinot (5°С dienā).

Pirms izvēlēties grīdas pārklājumu, jānoskaidro, vai izvēlētais pārklājums ir siltuma caurlaidīgs. Daži parketa veidi nav savienojami ar apsildāmām grīdām. Grīdas ar termisko caurlaidību ir vēsas, kad netiek apsildītas (keramiskās flīzes). Ja grīdas virsma tiek lakota, tad grīdas temperatūrai nevajadzētu pārsniegt 21°С. Savukārt pretēja situācija ir ar paklājiem - tad grīdas temperatūru var palielināt līdz 5°С. Apsildāmo grīdu nav vērts uzstādīt zem mēbelēm.

Šīs nozares speciālisti kā jaunumu piedāvā īpašu laminātu, kurā ir jau iestrādāta grīdas apsildīšanas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!