Foto: Shutterstock
Ja tapetes, krāsotas sienas vai flīzes šķiet pārāk vienmuļa izvēle, apsver šo alternatīvu ar dekoratīvu apmetumu, kas izskatīsies interesanti jebkurā interjerā. Visa pamatā ir roku darbs un špaktele, kas veidos interesanto reljefu.

Šādu pieeju sienu apmetumam ''Tava Māja'' jau daudzkārt pārbaudījusi, un, jāsaka, tas ir ļoti pateicīgs risinājums, it īpaši lauku mājām vai telpām, kur notiek aktīva rosīšanās, piemēram, darba telpai, birojam, bērnistabai, tādējādi padarot sienu kopšanu krietni atvieglotāku. Vēl viens pozitīvs aspekts šādam apmetumam ir oriģinalitāte – lai vai kā censtos atdarināt redzēto, katram rezultāts būs pavisam citādāks, un divus vienādus šāda stila apmetumus nekad neredzēt.

Kad reģipsis nogludināts vai arī kāda cita sienas pamatne ir gatava tālākajai apstrādei, nodrošinies ar špakteļmasu (sheetrock). No šī maisījuma iegūsi viendabīgāku un gludāku reljefu, taču, ja vēlies izteiktāku reljefu ar izteiktiem graudiem, izmanto ''rotband'' ģipša apmetumu, kas ir universāls maisījums remontam. Abos variantos šie maisījumi ir plaši pieejami būvniecības veikalos. Lai dekoratīvais apmetums izdotos, vajadzīga arī špakteļlāpstiņa, ar kuru veidot reljefu. Arī šeit var izpausties pēc savas vaļas – ar gludu špakteļlāpstu izdosies izveidot lielākus triepienus, savukārt, ja ņemsi jau lāpstiņu ar kādu reljefu, tad varēsi iespiest reljefu vai veidot noteiktas līnijas un formas.

Tas, cik biezā kārtā klāt špakteļmasu, atkarīgs no tā, kādu reljefu vēlas panākt. Biezākam un izteiktākam reljefam vajadzēs biezāku kārtu, savukārt neuzkrītošam apmetumam ar nelieliem negludumiem pietiks ar pavisam plānu kārtu.

Galvenais priekšnosacījums špakteļmasas klāšanā ir nevīžība. Jo nevienmērīgāk un haotiskāk klāsi masu un veidosi reljefu, jo labāk. Nebaidies vietām atstāt biezāku klājumu, citviet izvirzītāku triepienu, tas tikai veidos izteiksmīgāku rezultātu. Kad visa siena noklāta vēlamajā reljefā, ļauj apmetumam pilnībā nožūt.

Nākamajā dienā ar smilšpapīru noslīpē visus negludumus un raupjākās vietas. Arī šeit katrs pats vadās pēc savas vēlmes – ja vēlas gludāku sienu, apslīpē vairāk, bet, ja tīk negludums, noslīpē tikai tik vien, lai nav ausumu.

Pēc tam sienas jānogruntē un jānokrāso. Krāsošana arī ir vesela māksla, un arī šajā pieejā var nodoties eksperimentiem. Ļoti labi izskatīsies uzklāta lazēšanas laka ar perlamutru. Tādējādi reljefs apgaismojumā vairāk izcelsies. Tāpat var krāsot ar dažādu toņu krāsām, vietām veidot krāsu triepienus ar švammes palīdzību, radot nevienmērīgu klājumu. Taču glīti izskatīsies arī vienā tonī nokrāsota siena.

Ja kādreiz gadīsies sienā izveidot kādu bukti, arī tas nebūs nekas nelabojams, jo jebkurā brīdī sienu var atjaunot ar špakteli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!