Varam vien lepoties ar to, ka Latvijā arvien vairāk vecajām lauku mājām parādās jauni saimnieki, kas gatavi dot ēkām otro elpu un ieviest tajā dzīvību no jauna, taču līdz ar lēmumu atjaunot vecu māju ir vairāki priekšnosacījumi, ar kuriem jau laikus jārēķinās.

Lai vai cik vilinoša šķistu doma par lauku māju, visbiežāk šīs mājas neatbilst mūsdienu prasībām un ir tehniski nolietotas un morāli novecojušas, tāpēc nereti cilvēki tomēr biežāk izvēlas celt jaunu māju, nevis atjaunot veco, un dažkārt tieši šāda izvēle būs lētāka. Ja nu tomēr lemts par labu atjaunot veco māju, tad iepriekš vērts iepazīties ar situācijām, kas varētu piemeklēt katru jauno saimnieku.

Inženierkomunikācijas

Astoņdesmit vai pat vairāk gadus vecām mājām lielākoties nav inženierkomunikāciju, tik vien cik elektrības pieslēgums, taču šis vēl nav tās lielākās grūtības, jo, ierīkot elektroapgādi, apkuri, ūdensvadu un kanalizāciju vēl var un tas arī visbiežāk jādara teju katrā jauniegādātajā lauku īpašumā.

Jumta segums un vainags

Veco māju jumtu segumi bieži vien ir ļoti skaisti, taču oriģinālie jumta segumi no niedrēm, skaidām vai salmiem, līdz mūsdienām reti kad ir saglabājušies labā stāvoklī. Izņēmuma gadījumi, protams, ir, ja jumta segumi ir laikus mainīti, tad arī par jumta konstrukciju var neuztraukties, bet, ja jumts ir caurs vai kā citādi bojāts, tad arī pašas konstrukcijas ir bojātas un tās neizbēgami būs jāmaina. Ja mājai ir cienījami gadi, tad jārēķinās ar to, ka vairākas ēkas konstrukcijas vai to daļas būs jāmaina, visbiežāk tas attiecas uz pirmo vainagu. Pat tad, ja jumta segums šķiet labā stāvoklī, konstrukcijas jāpārbauda arī no iekšpuses. Ja uz iekšējām konstrukcijām ir plankumi, tas liecina par mitruma ietekmi.

Mājas pamati

Vecām lauku mājām bieži vien raksturīgas lielas deformācijas, kā rezultātā māja ir nosēdusies, grīdas konstrukcijās un sijās ir bojājumi, kā arī sienas un griesti var būt sašķiebušies. Tam par iemeslu var būt laukakmeņu pamati, kas tika mūrēti ar kaļķu javu, kura laika gaitā mitruma dēļ ir izskalota, tāpēc arī mūris nošķiebies. Šādos gadījumos bez pamatu un virspamatu remonta neiztikt.

Logi un durvis

Vēsturiskām un senām ēkām teju vienmēr oriģinālās konstrukcijas logiem un durvīm būs bojātas, turklāt bieži vien šie risinājumi nenodrošina pietiekošu dienas gaismu, tāpēc tiek palielinātas durvju un logu ailes. Tomēr šādu pārmaiņu ieviešana var būtiski pārveidot ēkas veidolu, tāpēc lēmums īpaši jāpārdomā.

Bēniņi

Bēniņi lauku mājās ir fantastiska vieta, taču, lai tur varētu uzturēties arī gada aukstākajos mēnešos, nepieciešama jauna bēniņu daļas siltumizolācija. Svarīgi novērtēt bēniņu pārsegumu pa visu perimetru.

Plānojums

Teju visas senā mājas nav pateicīgas lielai pārplānošanai, jo ir tikai viena iekšējā nesošā siena (garākā). Taču, tā kā tās būvētas pēc visai vienkārša principa, tad funkcionālais plānojums ir arī mūsdienām piemērots, piemēram, virtuve, kas kādreiz tikusi apvienota ar ēdamistabu, mūsdienās atbilst atvērtā tipa plānojumam.

Raksta tapšanā izmantota grāmata ''Māja laukos'', izdevējs ''Valters un Rapa'', 2003. gads).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!