Mājas būvniecība bija liels un svarīgs notikums gan pirms simts gadiem, gan ir joprojām mūsdienās. Dažas tradīcijas ir mainījušās, kaut kas tomēr saglabājies līdz pat mūsdienām, taču jebkurā gadījumā ir ļoti interesanti aplūkot fotoattēlus, kuros iemūžināts, kā savulaik noritēja būvdarbi un kādas tradīcijas tika godinātas saistībā ar šiem procesiem.

Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs sniedz ieskatu būvdarbos 20. gadsimta sākumā, kur redzams, kā jauca javu, iemūrēja mājas pamatakmeni, kā izskatījās klēts jaunbūve un dzīvojamo māju celtniecība.

Runājot par tradīcijām, pievērs uzmanību fotoattēlam, kur redzami spāru svētki kādā vasarnīcā Baltzezerā. Savukārt par spāru svētkiem, to nozīmi un norisi mūsdienās var lasīt šeit. Atsevišķos fotoattēlos ir iespējams redzēt arī Latvijas Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa klātbūtni svarīgos brīžos māju būvniecībā, piemēram, ciema ''Uzvaras līdums'' pamatakmens ielikšanas svinību laikā. Starp arhīva foto ierindojas arī dažādu namu celtniecības procesi, kur redzams, kā cilvēki palīdz viens otram, piedalās būvniecībā un rada jaunas pajumtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!