Foto: Shutterstock
"Privātmāju saimniekiem, kas pašlaik domā, kādu apmetumu mājokļa sienām veidot, es ieteiktu apsvērt iespēju izvēlēties māla apmetumu. Māls bija ļoti iecienīts materiāls mūsu senču mājokļos, un viņi to izmantoja ar gudru ziņu. Māla apmetums ir izcili piemērots telpām, kur cilvēki pavada daudz laika, jo tas nodrošina labu mikroklimatu, teicamu gaisa kvalitāti un vidi, kur neveidojas pelējums," savu viedokli pauž "RB&B" ekobūvnieks Harijs Tučs.

Daudziem privātmāju saimniekiem ir izveidojies priekšstats, ka māla apmetums ir ekskluzīvs materiāls, tādēļ daudzi pat neaizdomājas par iespēju to izmantot. Taču tas tā nebūt nav – mālu ļoti daudzveidīgi izmantoja mūsu senči. Visbiežāk no zariem veidoja sienu karkasu (konstrukciju) un pildīja to ar mālu, kā arī izmantoja mālu ēkas ārpuses un iekštelpu apdarei. Senči mālu viegli ieguva (visbiežāk saraka kaut kur netālu no mājas un turpat ceplī darināja ķieģeļus), kā arī māls ir ļoti praktisks un viegli izmantojams.

Harijs Tučs uzsver, ka māla apmetums ir ideāli piemērots mūsdienu mājokļiem – gan privātmājām, gan dzīvokļiem. "Mūsdienās cilvēki dzīvojamā vidē izmanto ļoti dažādus materiālus. Daudzi no tiem izdala ķīmiskas vielas, par kurām cilvēki pat nenojauš un nezina, kā tas var ietekmēt veselību ilgākā laika periodā. Māls turpretim ir pilnībā dabisks un ekoloģisks materiāls, no tā dzīvojamā vidē nebūs nekādu kaitīgu izgarojumu. Turklāt mūsdienu mājokļos ļoti bieži ir cilvēku veselībai nelabvēlīgs mikroklimats – pārāk sauss vai gluži otrādi – pārāk mitrs gaiss.

Māla pozitīvās īpašības

Rudenī, kad vēl nav pieslēgta apkure, mitruma ietekmē veidojas pelējums, kas mēdz izraisīt dažādas elpošanas ceļu saslimšanas, piemēram, alerģiju. Mālam piemīt lieliska īpašība – tas regulē mitrumu telpās. Ja gaiss ir pārāk mitrs, māls lieko mitrumu uzņem sevī, savukārt, ja gaiss ir pārāk sauss, māls mitrumu atdod. Tāpēc telpā, kur ir māla apmetums, gaiss nebūs nedz pārāk sauss, nedz arī pārāk mitrs, attiecīgi – neveidosies pelējums. Cilvēkiem šādās telpās būs vieglāk uzturēties, elpot.

Ekobūvnieks arī uzsver: "Māla apmetums ir vidēji par 20 procentiem dārgāks nekā, piemēram, cementa kaļķa apmetums, tāpēc daudzi cilvēki uzskata – man tas nav pa kabatai. Tad es iesaku padomāt divus soļus uz priekšu. Izmantojot dzīvojamā vidē modernos materiālus, ļoti bieži pēc tam mājoklī nav iespējams uzturēties, piemēram, tāpēc, ka ir ļoti sauss vai ļoti mitrs gaiss. Tad cilvēki parasti ir spiesti iegādāties dažādas dārgas ierīces, kas uzlabo telpas mikroklimatu – mitrina vai sausina gaiss. Parēķinot kopējās izmaksas, nereti tās ir pat divas reizes lielākas nekā tad, ja jau sākotnēji tiktu izmantots māla apmetums, kas dabiskā veidā regulē mitrumu."

Pateicoties māla spējai uzņemt un atdot mitrumu, šo apmetumu lieliski var izmantot sienām, kur ir iebūvētas siltās caurules (tā dēvētajām siltajām sienām), jo tad izstarotais siltums būs daudz patīkamāks. Kā arī māla apmetums nodrošina telpās labu skaņas izolāciju, slāpē augstas frekvences skaņas, piemēram, kliedzienus.

Foto: Shutterstock

Pateicīgākais materiāls ar iespējām radoši izpausties

Mūsdienās māla apmetumu var izmantot daudz vienkāršāk, jo ir pieejami rūpnieciski izstrādāti māla maisījumi. Tikai jāpievieno ūdens un var lietot sienu apmešanai. Šādu apmetumu var izmantot jebkura materiāla sienām – betona, koka u.c. Tučs iesaka izmantot māla apmetumu ar kantainas formas graudiņiem, jo ar to var izveidot ļoti gludu un monolītu sienu apmetumu. Var arī izmantot māla apmetumu ar pievienotu krāsas pigmentu, tad siena izskatīsies kā krāsota, un tāpat saglabās dabiskās īpašības.

Māla apmetums ir ļoti pateicīgs, jo ar to var droši eksperimentēt. To var izmantot saimnieks, kurš nekad iepriekš nav veicis sienu apmešanu, jo ar šo materiālu ir ļoti viegli strādāt, praktiski nav iespējams kļūdīties. Māls ir arī tīkams taustei, jo ir pilnībā dabīgs un neradīs alerģiju.

Turklāt, ja, apmetot sienas, kaut kas nav izdevies kā plānots vai arī ar laiku māla apmetumā ir izveidojies kāds robiņš, (piemēram, vietā, kur pie sienas ir bijusi glezna), defektu apmetumā var ļoti viegli novērst. Konkrēto vietu samitrinot ar ūdeni, māla apmetumu var izlīdzināt.

Māla apmetums ir arī izcili piemērots dažādām radošām izpausmēm. Piemēram, ģimenes locekļi var izveidot ekskluzīvu sienu, apmetumā atstājot savu plaukstu nospiedumus. No māla apmetuma sienai var izveidot oriģinālu reljefu vai arī iestrādāt jūras krastā salasītus gliemežvākus, linu vai kaņepju skaidiņas. Kad apniks, sienu viegli varēs nomazgāt un izveidot jaunu apmetuma kārtu, iedvesmo būvnieks.

Ja esi ieinteresēts par šo alternatīvo metodi un vēlies uzzināt, kā apmetuma klāšana notiek praksē, iepazīsties ar šo materiālu, kurā tiek stāstīts un rādīts, kā apieties ar mālu un salmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!