Foto: LETA

Būvniecības darbi nav iedomājami bez cementa maisījuma. Ar to var ne tikai sastiķēt ķieģeļus, betonēt grīdu, bet arī izmantot, lai izgatavotu dažādus dekorus mājai. Nereti sanāk iegādāties pārāk daudz cementa iepakojumus, kā rezultātā tie mājoklī netiek izlietoti, tāpēc pienāk brīdis, kad tiem vienkārši beidzas derīguma termiņš.

Iedvesmojoties no portāla "Kak prosto" ieteikumiem, aplūkosim to, vai cementa maisījumus ir ieteicams izmantot pēc derīguma termiņa beigām.

Cementa derīguma termiņš

Kā skaidro portāls, tad uz pakām allaž jābūt norādītam derīguma termiņam. Ja tas ir neatvērts, tad to var uzglabāt pat gadu, ja ne pat vairāk. Tiesa, viss ir atkarīgs no ražotāja, tāpēc pirms cementa iegādes nepieciešams pievērst uzmanību arī iepakojumam. Ja materiāls ir neiesaiņots, tad, protams, tā uzglabāšanas laiks un kvalitāte krietni samazinās. Kā brīdina portāls, ja cements tiks izmantots pēc derīguma termiņa beigām, tad tas mijiedarbībā ar ūdeni nevarēs veidot kvalitatīvu maisījumu. Der likt aiz auss, ka cements ir neatņemama sastāvdaļa ēku celtniecībā, tāpēc ar derīguma termiņiem nevajadzētu jokoties.

Cementa uzglabāšanas padomi

Lai maisījums nezaudētu savu kvalitāti, tad jāielāgo arī pareizi uzglabāšanas noteikumi. To viennozīmīgi vajadzētu turēt sausā vietā, kur tam nepiekļūtu mitrums, nelītu virsū lietus vai arī ūdens. Šajā gadījumā nederēs ne āra nojume vai lapene, nedz arī pagrabs, jo tur ir ļoti augsts mitruma līmenis. Telpai ir jābūt slēgtai, norāda portāls.

Iepakojumam, kurā atrodas cements, jābūt hermētiskam. Lai palielinātu cementa uzglabāšanas laiku, tad maisu var iepakot vēl polietilēna maisiņā. Savukārt cementu, kurš nav iepakojumā, bet gan berams – labāk glabāt noslēgtos traukos, nevis vaļējos. Lai pilnībā izskaustu bažas, ka cementa maiss var kļūt pēkšņi slapjš, tad to var glabāt uz kāda paliktņa. Atceries, ka arī paliktnim jābūt sausam, kā arī tam nedrīkst piekļūt mitrums.

Kā jau iepriekš minēts, tad galvenie cementa ienaidnieki, kas var kaitēt un samazināt tā uzglabāšanas ilgumu, ir tieši mitrums un oglekļa dioksīds. Saskarsmē ar to cements mēneša laikā var zaudēt 15 procentus no savām īpašībām.

"Tava Māja" mudina cementu nevajadzīgi neiegādāties lielos kvantumos, ja veikalā tam ir atlaides. Lai nesanāk tā, ka cementa maisi stāv bez pielietojuma, bet, kad tiem iztecējis derīguma termiņš, tad tie izrādās celtniecībai vairs nederīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!