Foto: F64
Jūs būsiet pārsteigti, kā ar vienkāršu sienu nokrāsošanu, kas neprasa lielus finansiālos ieguldījumus, mājoklim var piešķirt interesantu izskatu.

Sienas, protams, var nokrāsot vienā tonī, bet var arī izmantot dažādas krāsošanas tehnikas, piemēram, punktēšanas, veltnēšanas, šķīdinātās krāsas un sūkļa tehniku (ar glazūrām un lazūrkrāsām).

Punktēšana

Ar šā veida krāsošanas tehniku iegūst smalkāku rakstu nekā ar veltnēšanas vai sūkļa tehniku. Punktēšanas rezultāts ir vislīdzīgākais zamšam.


Vispirms vienmērīgi uzklāj fona krāsu, kas var būt gan gaiša, gan tumša. Kad krāsa ir nožuvusi, tad klāj virsējo krāsu, kas ir spīdīga, caurspīdīga vai puscaurspīdīga. Virsējo krāsu klāj ar otiņu, veicot vieglas perpendikulāras kustības.

Veltnēšanas tehnika

Ar veltnēšanas tehniku var radīt zamša, saburzīta velveta, pergamenta un brokāta efektu. Šai tehnikai piemēroti visdažādākie materiāli - gan veci t-krekli, gan marle, gan maisaudekls, gan frotē dvielīši, kas radīs atšķirīgu efektu. Tāpēc būtiski ir izmantot vienu materiālu visā projektā. Vēlams vispirms izmēģināt pielietot dažādos materiālus uz kartona, lai varētu izlemt, kas vislabāk iet pie sirds.

Sāc ar fona krāsas izvēli, tā parasti ir tumšākā nekā virsējā kārta. Uzklāj fonu, tad virsējo krāsu, kas no vēlamā efekta var būt spīdīga (izcels fonu) vai pusspīdīga (izcels lazējošās virskārtas radīto rakstu).

Saburzi izvēlēto materiālu un iemērc krāsā. Tad izmērcēto materiālu viegli veltnē uz sienas. Nomaini materiālu, ja tas ir pārāk piesūcies ar krāsu. Ja vēlies intensīvāku toni, tad vienu un to pašu vietu var apstrādāt vairākkārtīgi. Ja vēlies panākt smalkāku jeb ne tik kontrastainu efektu, tad pirms krāsošanas samitrini materiālu ūdenī un izspied lieko mitrumu. Tomēr, ja materiāls ir samitrināts, tad ir jābūt ļoti uzmanīgiem, lai tas nepilētu. Izmantojot šo tehniku jāatceras, ka materiāls uz sienām ir jāmēģina veltnēt ar vienu un to pašu stiprumu jeb spiedienu.

Sūkļa tehnika

Šī tehnika ir viena no vienkāršākajām un ļoti ātri īstenojama, tādēļ tā ir ideāli piemērota, ja jākrāso lielas platības. Tātad vispirms ir jāuzklāj necaurspīdīga fona krāsa. Kad tā ir nožuvusi, tad ar sūkļa palīdzību uzklāj spīdumu, radot lāsumainu efektu. Virs fona krāsas var uzklāt vairāk kā vienu virsējo krāsu, bet jāievēro, ka katrai kārtai jāļauj kārtīgi nožūt.

Parasti gaišākas krāsas klāj uz tumšākām, lai radītu dziļuma efektu, bet var darīt arī pretēji, lai iegūtu lielāku kontrastu.

Kā tad šo tehniku īsteno? Virs nožuvušās fona krāsas ar rullīti vai otu uzklāj caurspīdīgu glazūru vai pusspīdīgu lazūrkrāsu. Pirms virsējā kārta ir nožuvusi, ar sūkli, izdarot punktējošas kustības, noņem daļu krāsas, atsedzot fonu. Izmantojot šo tehniku, jāatceras, ka vislabāk izmantot dabīgā materiāla sūkli nevis mākslīgā, jo tādā veidā iegūst interesantāku struktūru. Tāpat šo efektu var panākt ar efektkrāša izmērcēta sūklīša palīdzību, punktējot visu sienas laukumu vai konkrētas dekoratīvās vietas. Interesantāku dekoratīvo krāsojumu iegūst izmantojot trīs vai pat četrus toņus.

Šķīdinātās krāsas tehnika

Šajā tehnikā krāsu šķīdina ar ūdeni, padarot to svaigāku, skaidrāku un smalkāku par glazūru.


Šķīdinātā krāsa atšķirībā no glazūras rada birstes nospiedumus, piešķirot lielāku dziļumu sienai. Būtiski ir ievērot proporciju - divas trešdaļas krāsas un viena trešdaļa ūdens. Šķīdināto krāsu uz sienas ir jāuzklāj, velkot iedomātus krustus. Lai iegūtu maigāku izskatu, var izmantot vēl vienu birsti, ar kuru, izmantojot apļveida kustības apstrādā vēl nenožuvušo krāsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!