Foto: Publicitātes foto
Rīgā, Čiekurkalnā, līdz augusta beigām darbosies remontmateriālu un būvmateriālu maiņas punkts, kurā ikviens bez maksas var nodot vai izvēlēties no remonta pāri palikušās lietas – krāsas un krāsošanas piederumus, apdares materiālus, sausos maisījumus un ķīmiju, interjera detaļas un citus priekšmetus, portālu "Māja&Dārzs" informēja biedrības "FREE RIGA" ilgtspējas un attīstības projektu vadītāja Zane Ruģēna.

Remontmateriālu un būvmateriālu maiņas punkts atrodas Čiekurkalnā, Viskaļu ielā 36.

Kā informē biedrības "FREE RIGA" pārstāve, šobrīd maiņas punktā bez maksas iespējams nodot un/vai paņemt lietotu santehniku, elektrotehniku, stiprinājumus un furnitūru, instrumentus, kokmateriālus, krāsas un piederumus, apdares materiālus, sausos maisījumus, ķīmiju un citus priekšmetus, kas citkārt kā atlikumi uzkrājas pēc remonta. Lai pārliecinātos, ka nodošanai sagatavotie priekšmeti ir atbilstošā kvalitātē un vai maiņas punktā ir pieejami interesējošie materiāli – apmeklētāji aicināti iepriekš sazināties pa tālruni +37128326446.

Maiņas punkts atvērts apmeklētājiem divas dienas nedēļā: pirmdienās un otrdienās no pulksten 12 līdz pulksten 19 . Taču, iepriekš saskaņojot, maiņas punktu iespējams apmeklēt ārpus darba laika. Plašāku informāciju var lasīt šeit.

Kā skaidro biedrības pārstāve, nesen atvērtais remontlietu un būvmateriālu maiņas punkts darbojas kā pilota aktivitāte projekta "Pāreja uz aprites ekonomiku pilsētbūvniecībā (URGE)" ietvaros, kura mērķis ir veicināt aprites ekonomikas principu ieviešanu būvniecības jomā Rīgas pilsētas pašvaldībā. Maiņas punkts šobrīd darbojas testa režīmā kā izmēģinājuma platforma, lai gūtu izpratni un apkopotu informāciju, kas palīdzētu ar laiku attīstīt šādu vietu tīklu Rīgā un visā Latvijā.

Foto: Publicitātes foto

Jādomā par vidi un materiālu ilgtspēju

Gandrīz piektā daļa no iegādātā būvmateriālu apjoma izrādās lieka un rada pārpalikumus. Būvniecības sektors patērē 25 procentus no visiem pirmreizēji iegūtajiem resursiem un rada 36 procentus no visa atkritumu apjoma, tāpēc, kā norāda Ieva Kalniņa, projekta "URGE" koordinatore, ir nepieciešams veicināt saprātīgu resursu izmantošanu būvniecības nozarē.

Arī projekta partnera SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" valdes loceklis Elmārs Martinsons norāda, ka, "domājot par vidi un ilgtspēju, ir jāapzinās, ka, remontos izmantotajiem būvmateriāliem nokļūstot atkritumos, tiek nelabvēlīgi ietekmēta cilvēka veselība un apkārtējā vide. Projekta "URGE" izveidotais maiņas punkts dod iespēju dalīties ar saviem līdzcilvēkiem, izvairīties no vides piesārņojuma un atbrīvot savu mājokli no liekiem krājumiem."

Aicina iesaistīties visus interesentus, lai šādus punktus Latvijā varētu atvērt ikviens

Lai pilnveidotu ideju par maiņas punktiem, kuri atbilstu visu lietotāju vajadzībām, projekta autori aicina ikvienu dalīties ar idejām par to, kas šādus maiņas punktus padarītu viņiem saistošus, aizpildot viedokļa anketu, kura pieejama gan maiņas punktā, gan interneta vietnē šeit.
Apkopotā informācija tiks izmantota maiņas punkta vadlīniju izstrādē, kuras no rudens būs pieejamas projekta mājas lapā ikvienam, kurš vēlētos šādu maiņas punktu attīstīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!