Foto: Tanel Jaanimäe
Kaut reizi vasarā ikvienam parādās vēlme uz brīdi iegremdēties ūdenī – vien tādēļ, lai atveldzētos no tveices. Un tieši tāpat kaut reizi ziemā rodas vēlme mesties ūdenī – pēc pirts. Ja pagalmā ir neliels dīķis, šīs vienkāršās un saprotamās vēlmes itin viegli iespējams īstenot.

Tiesa, dīķa vai ezera esamība vēl negarantē, ka tajā varēs plunčāties. Jo īpaši, ja krasti ir dūņaini vai aizauguši ar niedrēm. Lai pelde būtu patīkamāka, var kāpt laivā, irties līdz dziļākiem ūdeņiem un nirt pāri bortam. Bet, ja nav vēlmes ik reizi airēties, var uzbūvēt laipu uz pontoniem. Tā nu es pirms dažiem gadiem nolēmu ķerties pie "kapitālās būvniecības" un savā vasarnīcā izveidoju itin labi funkcionējošu laipu.

Ar mājiniekiem nospriedām, ka laipai jābūt ne tikai funkcionālai, bet arī ērtai. Tādēļ jau sākumā atmetām ideju par šauru konstrukciju – uz laipas jābūt vietai vairāk nekā vienam cilvēkam. Kamēr vētījām variantus, atcerējāmies par pontoniem – tā nu nonācām pie savas idejas!

Tālāk sekoja tehniskā diskusija par topošās laipas izskatu. Galvenie nosacījumi bija: mazs budžets, minimāls kaitējums apkārtējai videi un ergonomija. Pontonu laipai bija jābūt vienkārši un lēti būvējamai no pārstrādājamiem materiāliem un jāatrodas pietiekami tuvu ūdens virsmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!