Vēso sezonu sagaidot, rodas arvien lielāka vēlme sasildīties pirtiņā. Kamēr vieni par to tikai sapņo, citi ķeras pie lietas un dara visu, lai vēlmes īstenotos. Nauris Mālnieks ''Tava Māja'' pastāstīja, kā amatieru līmenī tapusi melnā pirts, piedāvājot arī interesantu video materiālu, kur var redzēt procesu soli pa solim.

Kas ir melnā pirts

Kāpēc entuziasts Nauris nolēmis būvēt tieši melno pirti? Video autors stāsta, ka melnā pirtiņa no citām atšķiras ar to, ka tai nav skursteņa. Uguns iet tieši caur akmeņiem, tos uzkarsējot. Atkarībā no āra temperatūras, pirts tiek kurināta 3-6 stundas. Vasarā tās ir 3-4, bet ziemā aptuveni sešas stundas. Kad akmeņi ir pietiekami uzkarsuši, tie aptuveni 4-6 stundas tur pietiekamu karstumu, lai varētu uzmest garu. Tā arī ir otrā atšķirība no parastas pirts, kuru var kurināt arī pirts procedūru laikā. Malnajā pirtī, cik nu akmeņi uzkarsuši un tur siltumu, tik silts arī ir pirts rituāls. Vēl Nauris min, ka melnajā pirtī ir praktiski sterila vide, jo sodrēji dezinficē visu telpu. Ne velti sendienās pat dzemdības notika tieši melnajā pirtiņā. ''Un tā melnās pirtiņas smarža, tā ir vēl viena atšķirība no parastās pirts! To smaržu nevar izstāstīt, tā ir jāsajūt dzīvē, jo tā ir raksturīga tikai melnajai pirtij!,'' aizrautīgi stāsta pirts būvnieks.

Nauris atklāja, ka pirti izvēlējušies būvēt pēc iespējas vienkāršāku, kas būtu draudzīgs variants arī maciņam. Šī pirtiņa nav guļbūve, kā tas pierasts laukos, bet koka karkasa būve. ''Mums mērķis bija pašiem uzbūvēt, un, tā kā neesam guļbūves meistari, šis risinājums mums bija vispiemērotākais un visizdevīgākais.''

Pirts ar pievienoto vērtību

Ūdens pirtī tiek nests ar spaiņiem no dīķa, liets čuguna katlā, kas novietots uz akmeņiem un uzkarst. Melnajai pirtij tas ir autentisks variants, tāpēc ūdensvada izbūve nav nepieciešama. Šajā pirtiņā nav elektrības, taču tā ir tikai pievienotā vērtība, jo ir īstena romantika, pērties sveču gaismā. Senajās guļbūves pirtiņās gan bija klona grīda, bet, būvējot šādu pirtiņu, noteikti jāņem vērā, ka jābūt labai ūdens notecei, lai ūdens nekrājas stūros un malās starp sienu un grīdām. Tāpat pirtī jābūt arī labai ventilācijai, interesentiem liek aizdomāties Nauris.

Naura skatījumā melnā pirtiņa ir visdabiskākā vide, kur mazgāties, pērties un attīrīties, turklāt tādu uzbūvēt ir gana vienkārši. Tādēļ arī izvēle kritusi tieši uz šo pirts veidu. Lai rastos sapratne, cik tad daudz izmaksā aptuveni šāda būve, Nauris atklāja, ka izmaksas kopumā materiālos bija ap 1200 eiro, taču maksimālais, ar ko vajadzētu rēķināties, ir 1500 eiro, protams, neieskaitot ieguldīto darbu, kas šajā gadījumā darīts pašu spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!