Foto: Shutterstock
Piekritīsiet – uzsākot mājokļa celtniecību vai dzīvokļa remontu, nekas nav skaidrs, vien tas, ka vajadzēs lielus finanšu resursus, lai īstenotu savas ieceres. Šoreiz aplūkosim inženiertīklus, jo katrai mājai ir jāparedz elektroapgāde, ventilācija, ūdensapgāde, kanalizācija un siltumapgāde. Lai to ierīkotu, nepieciešams projekts, lai kaut ko mainītu – bez projekta neiztikt. Kas ir inženiertīkli, cik maksā projekts, vai projektam ir derīguma termiņš – par to raksta turpinājumā.


"Pētot šo lietu savām interesēm, nonācu pie secinājuma, ka tas ir tik neskaidri noteikts vai nav noteikts nemaz. Labi saprotu tos, kuri visu beigās dara bez projektiem," atzīst privātmājas īpašnieks Edvīns.

Tautas valodā inženiertīkli tiek saukti arī par inženierkomunikācijām, un tas ir elektrotīkla, gāzes vadu tīkla, kanalizācijas cauruļu tīkla, sakaru tīkla, ūdensapgādes, siltumapgādes tīkla utt. kopums attiecīgajā teritorijā. Vienkāršāk skaidrojot – tās ir mājokļa tehniskās sistēmas.

Pēc izvietojuma mēdz izšķirt ārējos un iekšējos inženiertīklus. Inženiertīklu izvietojums teritorijā tiek plānots tā, lai tas atbilstu Būvniecības likuma prasībām. Latvijas būvnormatīvs nosaka prasības inženiertīklu izvietojumam, proti, to, kādiem jābūt minimālajiem attālumiem utt. Lai tos vispār ierīkotu, tiek izstrādāti inženiertehnisko komunikāciju projekti, kurus projektē atbilstošajā jomā sertificēti speciālisti. Kur atrast speciālistus? Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) var aplūkot sertificētu būvspeciālistu reģistru. Tas meklējams šeit.

Kāds varbūt teiks: varu izdarīt pats! Taču ir viens "bet": vai projektu vari izstrādāt pats? Vai tu esi sertificēts speciālists, kurš spēj nodrošināt būves atbilstību likumā noteiktajām prasībām? Allaž der paturēt prātā vecos un labos teicienus: skopais maksā divreiz, septiņreiz nomēri – vienreiz nogriez! Un tas jāpatur prātā, domājot par inženierkomunikācijām savam mājoklim. Visām komunikācijām jābūt ierīkotām pareizi, turklāt, veicot visu maksimāli pareizi, nebūs jāuztraucas par to, ka par darbiem jāpārmaksā, atkal jātērē savs laiks, darbi jāpārdara utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!