Foto: Shutterstock
Vai tās būtu nelielas pārmaiņas apnikušajā interjerā vai kosmētiskais remonts, fototapetes arvien biežāk parādās mājokļos kā radošs risinājums sienu noformēšanai. Lai veikalu plauktos neapmulstu no plašā piedāvājuma un saprastu, kurš rullis no visiem būs vispiemērotākais sienu aplīmēšanai ar skaistu zīmējumu, ''Tava Māja'' sniedz noderīgu apkopojumu.

Zem vārda ''fototapetes'' slēpjas dažādi fototapešu veidi. Kas atšķiras no materiāla veida, drukas tehnoloģijas, biezuma, blīvuma un citiem parametriem, kas beigās veido arī kvalitāti un nosaka cenu, skaidro uzņēmuma ''Fototapetes LV'' speciālists Ivars Ceriņš.

Pirms izvēlies kādu fototapeti no plašā klāsta, ļoti svarīgi pārliecināties un saprast, kādas ir ražotāja prioritātes šī produkta ražošanā. Vieniem tas ir attēls un produkta izskats – šajos gadījumos biežāk tiek likts uzsvars uz preces iepakojumu un bildes drukas kvalitāti, lai sasniegtu zemas izmaksas un lielus pārdošanas apjomus. Taču ne vienmēr tiek ņemtas vērā tādas īpašības, kā līmēšanas ērtums un tas, kā izskatīsies šuvju vietas pēc fototapešu uzlīmēšanas. Šajā sakarā speciālists uzsver, ka bilde, kādu to redzam monitorā, nav tas pats, kas bilde 2 vai 4 kvadrātmetru lielumā. Tāpēc bieži cilvēki, ieraugot skaistu rozīti kādā interjerā, iedomājas, ka attēls būs tikpat dzidrs un skaidrs kā nelielajā bildē, kas redzēta datora ekrānā. Vēl jāņem vērā, ka dators, telefons, planšetdators izgaismo attēlus no otras puses, bet tapete izgaismota netiks.

Pirms ķeries klāt pie fototapešu līmēšanas, zini, ka sienai jābūt sagatavotai gludai un vienā tonī, turklāt pie jebkuras fototapetes tai jābūt nogruntētai. Ja rodas šaubas vai bailes par fototapešu līmēšanu, ieteicams izmantot profesionālu tapešu līmētāju, kas sniegs arī garantijas.

Bildes izvēle fototapetei

Foto: Shutterstock

Pirmais aspekts, kam jāpievērš uzmanība un kas ir ļoti svarīgs, lai pirkums būtu veiksmīgs – bildes izvēle. Visbiežāk tieši šis posms klientiem sagādā vislielākās problēmas, jo attēli ir tik daudz un izvēlēties vienu ir grūti. Ja vēlies kā fototapeti savu iemūžināto foto, tad zini – nevarēs izgatavot lielformāta fototapeti no bildītes izmērā 10 – 15 cm vai no attēla, kas uzņemts ar vājas izšķirtspējas kameru mobilajā telefonā.

Bildei, kas paredzēta fototapetei, ir savi parametri, un tie ir ne tikai izmēri. Ne vienmēr attēla apjoms un izmēri nosaka bildes kvalitāti. Ļoti svarīgi ir saprast, ar kādu tehniku strādājis fotogrāfs, kādus objektīvus izmantojis, kā ir uzņemts attēls un vai ir izmantoti kādi efekti bildēšanas procesā. Ja bildes pamatmateriāls būs slikts, to izlabot ir ļoti grūti, reizēm pat neiespējami.
Savas korekcijas ievieš arī materiāla īpašības, uz kā tās tiek gatavotas un ar kādu drukas tehnoloģiju. Ir arī nianses, kas jāņem vērā, lai fototapeti spētu kvalitatīvi uzlīmēt pie sienas.

Fototapešu materiālu veidi

Foto: Shutterstock

Papīra fototapetes

Šī veida fototapetes ir drukātas uz papīra un visbiežāk nopērkamas būvmateriālu veikalos. Cenu ziņā ir lētas un pieejamas ar standarta izmēriem.

Priekšrocības: cenu ziņā vislētākās. Gludā materiāla dēļ, drukas kvalitāte ir laba, attēls ir gana kontrastains.

Trūkumi: ilgstošas saules iedarbības rezultātā attēls izbalē. Izgatavotas uz plāna papīra, kurš nonākot saskarē ar mitrumu (tapešu līmi), sāk staipīties, mest burbuļus, plīst. Daudzo daļu un staipīšanās dēļ bieži nevar precīzi salīmēt attēlu, un sanāk nobīdes līdz pat 3 un vairāk centimetriem. Līmēšanas procesā met gaisa burbuļus, kurus ir grūti izlīdzināt pat profesionālam tapešu līmētājam. Salocīšanās gadījumā fototapetei paliek redzamas buktes. Plānā papīra dēļ sienai jābūt sagatavotai perfekti taisnai un līdzenai, jo papīram ir tieksme piekļauties mazākajam nelīdzenumam, kas vēlāk izcelsies. Gludam papīram ir tieksme arī krāt putekļus un atstāt pirkstu nospiedumus, turklāt materiāls nav tīrāms un papīra īpašību dēļ arī nav iespēja to pasargāt ar speciālajām lakām. Ja līmējot netiek ņemtas vērā gaismas objektu atrašanās vietas, salaiduma šuves būs izteikti redzamas.

Līmēšana pašu spēkiem: Jāmērcē papīrs + līme jāklāj uz sienas. Daļas līmēšanas procesā jāliek pāri viena otrai.

Fototapetes ar PVH pārklājumu un papīra pamatni

Pasūtot vai iegādājoties fototapetes, kas izgatavotas uz speciālajiem tapešu materiāliem ar PVH pārklājumu un papīra pamatni, jābūt īpaši piesardzīgiem, jo cenas ziņā fototapete nebūs lēta, bet ar pielīmēšanu varētu rasties problēmas tieši šuvju salaišanas vietās.

Priekšrocības: Iespēja izgatavot pēc klienta nepieciešamajiem izmēriem un vēlamā attēla. Ir pieejamas dažādas tapešu struktūras – ir biezs un blīvs materiāls. Slejas platums var sasniegt pat 128 cm, lielām tapetēm būs mazāks sleju skaits.

Trūkumi: Bieži tiek norādīts, ka tapetes materiāls ir ar ugunsdrošības sertifikātu un skrāpējumizturīgs. Taču skrāpējumizturīgs nav krāsu slānis, kas tiek klāts pāri, par ko visbiežāk klienti netiek informēti. Un jēdziens ugunsdrošības sertifikāts nenozīmē, ka materiāls nedeg. Viņš deg – tikai pie augstākas temperatūras kā papīrs.

Līmēšana pašu spēkiem: Jāmērcē papīrs + līme jāklāj uz sienas. Virsējā kārta (PVH) pie samirkšanas (ar tapešu līmi) nestaipās un nepadodas. Toties papīrs, kas ir otrajā pusē, pie samitrināšanas ar līmi sāk izplēsties. Līdz ar to šuvju vietās tas var sākt rullēties un lipt nost no sienas. Tāpēc pasūtot šādas tapetes, izmantojiet arī pielīmēšanas pakalpojumu.

Foto: Shutterstock

Fototapetes ar PVH pārklājumu, strukturētās ar flizelīna pamatni

Šīs fototapetes izmaksās krietni vairāk par iepriekš minētajām, jo tās izgatavotas uz speciālajiem tapešu materiāliem ar PVH pārklājumu un flizelīna pamatni.

Priekšrocības: iespēja izgatavot pēc klienta izmēriem un vēlamā attēla. Iespēja izvēlēties dažādas tapešu virsmu faktūras, turklāt drukas kārtu iespējams pasargāt ar speciālajām lakām. Labas līmēšanas īpašības.

Trūkumi: Cenas ziņā dārgs risinājums. Matētie materiāli nedaudz zaudē krāsu sulīgumu, materiāls ir smags, tāpēc līmēšana jāveic, ņemot vērā smago tapešu līmēšanas nianses.

Līmēšana pašu spēkiem: Līme jāklāj uz sienas. Tapete labi piekļaujas sienai. Iespējams pēc uzlīmēšanas pasargāt ar speciālajām lakām.

Fototapetes ar PVH pārklājumu, gludās ar flizelīna pamatni

Arī šo tapeti pasūtot, jārēķinās ar augstām izmaksām, taču ne vienmēr šīs izmaksas attaisno gala rezultātu.

Priekšrocības: iespēja izgatavot pēc klienta izmēriem un vēlamā attēla. Drukas kārtu iespējams pasargāt ar speciālajām lakām. Labas līmēšanas īpašības, spilgtas un sulīgas krāsas.

Trūkumi: Dārgs risinājums. Smags materiāls, tāpēc līmēšana jāveic, ņemot vērā smago tapešu līmēšanas nianses. Jācenšas izvairīties no dažāda veida buktēm, kas var veidoties līmēšanas procesā, jo tās radīs defektu. Pat pēc salaišanas ar caurgriešanas metodi šuvju vietas ir ļoti redzamas, kas ļoti ietekmē gala rezultāta kopējo skatu. Sienai pirms aplīmēšanas jābūt ideāli gludai. Uz tapetes būs redzami putekļi un pirkstu nospiedumi.

Līmēšana pašu spēkiem: Līme jāklāj uz sienas, tapete labi piekļaujas sienai. Iespējams pēc uzlīmēšanas pasargāt ar speciālajām lakām.

Foto: Shutterstock

Fototapetes ar vinilveidīga pārklājuma un flizelīna pamatni

Vinila pārklājums un flizelīna pamatne. Materiāla īpašības pielīdzināmas krāsojamo tapešu īpašībām. Materiāli ir ar vinila pārklājumu un flizelīna pamatni. Vinila augšējā daļa ir apstrādāta ar speciālu tehnoloģiju, kas materiāla virsmu padara ne tik ievainojamu un nodrošina spilgtākus toņus

Priekšrocības: spilgtākas un sulīgākas krāsas, pieejama cena. Iespēja izgatavot pēc sev nepieciešamajiem izmēriem un vēlamā attēla. Materiāla struktūra noslēpj nelielos sienas nelīdzenumus, defektus un lieliski slēpj salaiduma vietas. Flizelīns līmēšanas procesā nodrošina vieglu izlīdzināšanu. Salocīšanās gadījumā neatstāj buktes. Papildus aizsardzībai var veikt lakošanu. Tapete nebalē, neuzkrāj putekļus un ir viegli tīrāma.

Trūkumi: sienai, uz kuras līmēsiet fototapeti, jābūt vienā tonī, jo materiāls nebūs tik blīvs kā materiāli ar PVH pārklājumu. Taču arī šiem materiāliem ir atšķirīga blīvuma pakāpe. Tas atkarīgs no ražotāja un vinila slāņa, kas uzklāts uz flizelīna pamatnes.

Līmēšana pašu spēkiem: Līme jāklāj uz sienas, tapete viegli izlīdzinās, nemet burbuļus, labi piekļaujas sienai. Iespējams pēc uzlīmēšanas pasargāt ar speciālajām lakām.

Citi varianti fototapetēm

Pašlīmējošās fototapetes, kas izgatavotas uz līmplēves jeb flizelīna pamatnes ieteicams iegādāties tikai gadījumos, kad pats izgatavotājs nodrošina arī to kvalitatīvu pielīmēšanu pie sienas. Citādi – netērē savu naudu par lietu, kurai galarezultāts būs vai nu nekāds vai ļoti, ļoti slikts.

Raksta tapšanā konsultēja Ivars Ceriņš no SIA ''Fototapetes LV''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!