Fototapetes vienmēr ir bijis interesants un košs interjera elements. Pateicoties digitālās drukas mūsdienīgajām iespējām, pie sienas var pielikt praktiski jebkuru attēlu - bērnu zīmējumus, fotogrāfiijas, mākslas darbu reprodukcijas vai abstraktus ģeometriskus rakstus.

Šķiet, viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem veidiem, kā atsvaidzināt istabas izskatu - kādu no sienām noformēt ar fototapetēm, radot pasakainu burvību bērnistabā, aizrautīgiem ceļotājiem atsaucot atmiņā tālās zemēs redzēto - pasaules brīnumus un vēsturiskas celtnes. Dzīves nogurdinātajiem ikdienu vieglāku un patīkamāku radīs saulainas ainavas.

Atšķirībā no parastajām tapetēm, kurām raksturīgs regulārs raksts vai zīmējums, kas atkārtojas, fototapetēm parasti ir viens oriģinālzīmējums vai bilde noteiktā izmērā. Fototapete var segt sienu pilnībā vai daļēji, tā var būt gan vienā loksnē, gan vairākās slejās. Fototapetes ar atkārtojošos ģeometrisku zīmējumu, kas atgādina tradicionālās tapetes, arī ir pieejamas konkrētos izmēros - sākot no pavisam neliela (durvju izmēra) izmēra līdz pat lielformātam.

Atkarībā no tā, no kāda materiāla izgatavotas fototapetes - papīra vai flizelīna, mainās to cena un kvalitāte. Papīra fototapetes ir lētākas, taču arī neizturīgākas pret mehānisku iedarbību, mitrumu un sauli. Lai paildzinātu papīra fototapetes kalpošanas laiku, to apstrādā ar īpašu pārklājumu vai lakām, tādēļ nepieciešamības gadījumā tās tīra ar viegli samitrinātu salveti.

Flizelīns ir dabīgās celulozes un sintētisku šķiedru savienojums, kas pazīstams audumu industrijā un kļūst aizvien populārāks arī tapešu ražošanā. Tapetes ar flizelīna pamatni ir elastīgas, ļoti izturīgas, ar augstu izmēru stabilitāti - tās neplīsīs izstiepjot, nesarausies karstumā un neveidos "viļņus" mitruma ietekmē.

Tiem, kam nepatīk liekas darbības, ieteicams apsvērt ideju par pašlīmējošajām tapetēm, kurām atliek vien noņemt apakšējo aizsargslāni un akurāti pielīmēt pie sienas.

Fototapetes un sienas panno ir individuālisti. Visbiežāk šo dizaina risinājumu izvēlas kā akcentējošu elementu minimālisma stila interjerā.

Fototapetēs veiksmīgi var imitēt dažādas faktūras un materiālus - vecinātu koku, apsūbējušus metālkalumus, ķieģeļu sienu vai dēlīšu žogu.

Fotogrāfija rada emocijas un vēlmi pasapņot, vilina doties sapņu ceļojumā uz Parīzi, Romu, Londonu, tā aicina pārcelties uz džungļiem vai doties pastaigā pa rudenīgu parku.

Viens no izplatītākajiem sienu dekoriem - fototapetes ar ziedu motīviem. Atliek vien izvēlēties - košāku vai piezemētāku krāsu gammu, vienu izteiksmīgu ziedu vai krāšņu puķu pušķi...


Sagatavošanās darbi

Lai līmētu fototapeti, jāsagatavojas identiski kā ar parastajām tapetēm - noņem vecās tapetes vai krāsas slāni, nolīdzina sienu, nepieciešamības gadījumā aizšpaktelējot plaisas vai robus. Porainas virsmas pirms tapešu līmēšanas gruntē ar speciālo praimeri. Pareizi sagatavotai sienai jābūt līdzenai, taisnai, tīrai un sausai.

Līmējot gaišas fototapetes, īpaši jāpiedomā par sienu krāsu. Ja tā ievērojami atšķiras no fototapetes fona, vēlams sienu nokrāsot maksimāli līdzīgā tonī.

Līmi izvēlas atbilstoši sienas materiālam. Līmēšanas laikā jāievēro gan līmes, gan fototapetes ražotāja instrukcijām. Piemēram, dažu papīra fototapešu ražotāji paredz, ka pēc līmes uzklāšanas trīs minūtes jāļauj šķīdumam iesūkties tapetes loksnē, un tikai pēc tam to var likt pie sienas. Līmējot tapetes ar flizelīna pamatni, līmi klāj tieši uz sienas un pēc tam pie sienas stiprina sausas tapešu loksnes.

Priekšrocības

  • Oriģināls akcents telpā
  • Ekoloģiski
  • Vienkārša apkope
  • Plaša attēlu izvēle
  • Salīdzinoši vienkārša montāža
  • Iespēja veidot individuālu dizainu
  • Plašs cenu diapazons


Trūkumi

  • Siena rūpīgi jāsagatavo pirms līmēšanas
  • Ja attēls izvēlēts neproporcionāli telpas platībai, kārotā efekta vietā būs defekts
  • Pastāv varbūtība, ka košais attēls ātri apniks.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!