Foto: Shutterstock

Tiem, kas gatavojas krāsošanas darbiem un vizuālām pārvērtībām savā mājoklī, noteikti, stāvot veikalā pie krāsu bundžu plauktiem, rodas ne viens vien jautājums par to, kādu krāsu izvēlēties, kas no plašā piedāvājuma ir vislabākais un kas jāievēro, lai pašrocīgā krāsošana neliktu vilties? Uz šiem jautājumiem portāls TavaMāja.lv meklēja atbildes, konsultējoties ar krāsošanas speciālistu un ''Tikkurila'' Mācību centra vadītāju Aivaru Danenbergu.

Remontdarbi noteikti ir atbildīgs darbs, kas prasa iepriekšēju sagatavošanos, it īpaši tad, ja nav lielas pieredzes. Kas attiecas uz krāsošanas darbiem, tad arī šajā jomā ir nianses, kas jāzina un jāievēro, citādi gala rezultāts būs tāds, ka vajadzēs visu pārkrāsot. Vienmēr, protams, ir labi pieaicināt palīgos kādu speciālistu, tomēr pieredzējušais krāsošanas speciālists Aivars Danenbergs mierina, sakot, ka viss ir iespējams un katrs var panākt lielisku rezultātu, ja tiek ievērotas pamatlietas.

Piemērota krāsa – vai obligāts nosacījums?

Pirms došanās uz veikalu iegādāties krāsu, svarīgi būtu katram pašam saprast – ko tieši ir vēlme krāsot un kas būs šī virsma? Kamēr nav atbildes uz šiem jautājumiem, nav prātīgi pirkt krāsu, jo ļoti liela iespējamība, ka tā nebūs piemērota virsmai. Ja ir skaidrs, ka gribas krāsot grīdu, sienu vai mēbeles, tad ar šādu pārliecību arī jādodas pie kāda no veikala speciālistiem, kas vislabāk pratīs ierādīt piemērotākās krāsas. Speciālists skaidro, ka ir, protams, tādas situācijas, kad konsultants nav pieejams un pašam jātiek galā ar lēmuma pieņemšanu par pirkumu, un tādos gadījumos silti iesaka izpētīt uzrakstus un arī apakšvirsrakstus uz krāsu bundžām.

Jebkurš ražotājs norāda, kādiem krāsošanas darbiem konkrētā krāsa paredzēta. Nepiemērotas krāsas izmantošana neradīs vēlamo efektu uz virsmas un tā var arī neatbilstoši kalpot. Speciālists gan min situācijas, kad konkrētas krāsas var izmantot arī citu virsmu pārkrāsošanai, taču tādos gadījumos jāzina, ka katrai krāsai ir savs raksturojums un noturība, un specifiskām virsmām vājas krāsas nebūs atbilstošas. Piemēram, griestu krāsošanai var izmantot krāsu, kas paredzēta sienām, bet ne otrādi. Ja sienas nokrāsosim ar griestu krāsu, tās ātri nosmērēsies un nebūs kopjamas, jo griestu krāsu izturība un kvalitāte ir daudz zemāka, kā nepieciešams sienām.

Tāpat svarīgi nošķirt divus iedalījumus krāsām – iekšdarbiem un ārdarbiem, un tos savstarpēji nevajadzētu jaukt. Krāsas, kas paredzētas ārdarbiem, varētu lietot arī telpās, tomēr tās visbiežāk satur vielas, kas pastiprināti pasargā virsmu no pelējuma un baktērijām, savukārt iekšdarbos šo ķīmisko vielu klātbūtne nav nepieciešama un pat ir nevēlama. Bet, ja iekšdarbu krāsa tiks izmantota ārdarbos, tad no rezultāta ilgtermiņā neko labu nesagaidīt, jo, visticamāk, ka tā vienkārši izjuks saulē, mitrumā un salā, rezumē speciālists.

Foto: Shutterstock

Krāsu kvalitāte – ļoti svarīgs noteikums

Piemērotākās krāsas meklējumos liela nozīme arī ir izvēlētajai firmai. Speciālists uzsver, ka rezultāts būs tieši tik labs, cik laba krāsa būs iegādāta. Atpazīstami krāsu ražotāji noteikti nav tikai vārds, bet jau pircēju atzīta kvalitāte, tāpēc ir vērts paļauties uz uzticamiem ražotājiem. Turklāt remonts noteikti ir viena no tām jomām, kur ļoti daudz jādomā par kvalitāti un visiem gribas, lai rezultāts būtu pateicīgs ilgtermiņā.

Ikviena krāsu ražotāja pienākumos ir norādīt svarīgāko informāciju, tāpēc speciālists vienmēr rosina pircējus rūpīgi iepazīties ar to un ievērot. Ražotājs ir atbildīgs par savu produkciju, tāpēc sniegtie padomi vienmēr norādīti tā, lai gala rezultāts būtu pēc iespējas veiksmīgāks. Tāpat speciālists rosina cilvēkus iegūt plašāku informāciju par produktu, pajautājot veikalā pārdevējiem aprakstu jeb anotāciju par krāsu, ko var atrast arī ražotāju produkcijas mājas lapās.

Foto: Shutterstock

Cik svarīgs ir krāsas derīguma termiņš?

Vēl kāds ne mazāk svarīgs faktors ir derīguma termiņš, kas ir visiem produktiem, arī krāsām. Ir dažādi varianti, kā tas norādīts uz iepakojuma. Viens no tiem ir norāde par beigu termiņu, līdz kuram ieteicams izmantot krāsu. Tad vēl ir iespēja, ka uz iepakojuma norādīts ražošanas datums, bet uz etiķetes ir konkrēti minēts periods, cik ilgā laikā produktu ieteicams izmantot pēc ražošanas datuma. Var būt arī tā, ka ražošanas datums norādīts kā ciporu kods, un tādos gadījumos var konsultēties ar veikala pārdevējiem, kas noteikti palīdzēs ieviest skaidrību par krāsas svaigumu.

Kāpēc ir tik svarīgi ievērot derīguma termiņu? Krāsa sastāv no dažādiem ķīmiskiem savienojumiem, kuru līdzsvars pamazām mainās un tieši tādēļ svaiga tā ir viskvalitatīvākā. Ar laiku krāsa noslāņojas, un tā pat var mainīt tilpumu, tāpēc ir ļoti svarīgi ievērot norādīto termiņu, ja grib, lai krāsošanas rezultāts būtu kvalitatīvs.

Ja krāsa glabājas bundžā ilgāku laiku, tā var sabiezēt, tādēļ rodas nepieciešamība to atšķaidīt. Speciālists norāda, ka to, protams, drīkstot darīt, taču svarīgi to darīt pareizi, ar to šķīdinātāju, kāds ir krāsas sastāvā. Ja svaiga, tikko iegādāta krāsa ir pabieza, tad, visticamāk, tai tādai arī jābūt, un pašrocīga papildu atšķaidīšana var to sabojāt un krāsošanas darbi pēc tam būs apgrūtināti. Bez vajadzības atšķaidīta krāsa ātri žūs, slikti nosegs virsmu un šļakstīsies – rezultātā efekts nebūs tāds, kā cerēts.

Foto: Shutterstock

Krāsošanas darbiem piemēroti rīki

Lai arī lielākoties visi uzskata, ka pats svarīgākais ir krāsa, tomēr jebkuru, pat pašu labāko un dārgāko krāsu var sabojāt itin vienkārši – ar nekvalitatīvu otu vai rullīti. Otām var izkrist sari, rullīši var nevienmērīgi uzklāt krāsu un pat atdalīt plūksnas.

Piemērotākais rīks jāizvēlas atkarībā no tā, kāda virsma tiek krāsota, gan arī pēc katra paša individuālām ērtībām. Vieniem labāk patīk rullītis, citiem otas, bet ir zelta likumi, ko der ievērot. Katrai krāsai vai lakai aprakstā norādīts piemērotākais uzklāšanas instruments. Piemēram, lakot grīdu ne vienmēr drīkst ar rullīti, jo mēdz būt lakas, kas var saputoties un uz virsmas atstāt burbuļus, tādēļ tās klāj tikai ar otu.

Savukārt citām krāsām rullītis uz atsevišķām virsmām var radīt nevēlamu faktūru, kas gluži vienkārši nepiestāv konkrētajai virsmai. Mazu, šauru spraugu izkrāsošanai nekas nederēs labāk kā neliela ota, bet sienu vai griestus krāsot ar šādu rīku būtu smieklīgi, tāpēc vērtīgi pirms krāsošanas iepazīties ar virsmas krāsošanai piemērotākajiem rīkiem. Der atcerēties arī par opciju izmantot pulverizatoru – šāda krāsošanas metode var būtu itin piemērota lielāku laukumu krāsošanai, noslēgumā rezumē Aivars Danenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!