Foto: Shutterstock
Slēdzot darījumu par nekustamā īpašuma iegādi, papildus pirkuma summai jārēķinās vēl ar citiem lielākiem vai mazākiem finansiāliem izdevumiem. Lai nezaudētu ne tikai laiku, bet arī naudu, ir svarīgi pirms darījuma veikšanas pārliecināties par dažādiem drošības apstākļiem.

Zvērinātu advokātu biroja ''Eversheds Sutherland Bitāns'' juriste Zanda Zaļuma sniedz praktiskus ieteikumus, kas palīdzēs pārliecināties par drošību, pirms slēgt darījumu par nekustamo īpašumu.

Noskaidro, vai pārdevējam patiešām pieder nekustamais īpašums

Brīdī, kad izlem par labu nekustamā īpašuma iegādei, pārliecinies, vai pārdevējam īpašums patiešām pieder. Tas ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kas jānoskaidro jau pašā sākumā. Personas īpašumtiesības iespējams pārbaudīt Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas mājaslapā.

Tāpat vēlams noskaidrot, vai īpašuma atsavināšanai pārdevējam nepieciešams saņemt kādas trešās personas piekrišanu, piemēram, laulātā (ja pārdevējs ir precējies), bankas (ja īpašums ir apgrūtināts) u.tml., jo bez šo personu piekrišanas nekustamā īpašuma pārdošanai īpašumtiesības zemesgrāmatā reģistrēt nevarēs.

Pārbaudi nekustamā īpašuma apgrūtinājumus

Slēdzot darījumu, tu noteikti negribēsi pirkt kaķi maisā. Juriste Zaļuma iesaka pirms īpašuma iegādes zemesgrāmatas nodalījumā pārliecināties par darījuma objekta sastāvu, proti, vai pārdevējs ir vienpersonisks īpašnieks visam dabā redzamajam īpašumam vai, iespējams, būve uz zemes pieder kādam citam. Tāpat ieteicams pārliecināties, vai nekustamais īpašums nav ieķīlāts vai izīrēts, vai iznomāts kādai trešajai personai. Šis aspekts ir būtisks, ņemot vērā, ka zemesgrāmatā ierakstīts nomas līgums būs saistošs arī jaunajam īpašniekam.

Pārbaudi nekustamā īpašuma tehnisko stāvokli

Pat tad, ja noskatītais īpašums ir vizuāli labā stāvoklī, paturi prātā – izskats var būt maldinošs. Pirms darījuma noslēgšanas vēlams pieaicināt speciālistu, lai novērtētu īpašuma tehnisko stāvokli. "Savlaicīgi konstatējot būtiskus īpašuma defektus vai bojājumus, varēsi jau uzreiz vienoties ar pārdevēju par pirkuma cenas samazinājumu," norāda speciāliste.

Foto: Shutterstock

Pārliecinies, vai nekustamais īpašums paredzēts apbūvei

Ja iegādājies zemi ar mērķi to vēlāk apbūvēt, juriste iesaka noskaidrot, kāda tieši būvniecība uz attiecīgā zemes gabala ir atļauta atbilstoši teritorijas plānošanas dokumentiem. Ja zemes gabals jau ir apbūvēts, vēlams pārliecināties, ka nav notikusi patvaļīga būvniecība un tā ir bijusi saskaņota normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Vienojies par maksājumu kārtību

Iegādājoties īpašumu un slēdzot darījumu ar svešu cilvēku, pat negribot prātā iezogas doma par darījuma drošību. Kad maksāt, cik daudz maksāt, kā maksāt? Būtiski līgumā atrunāt arī maksājumu kārtību – vai visa pirkuma maksa tiks samaksāta uzreiz vai pa daļām, iestājoties noteiktiem nosacījumiem (piemēram, pieņemšanas nodošanas akta parakstīšana, īpašumtiesību reģistrācija u.c.), kādas ir sekas, ja dažādu iemeslu dēļ īpašumtiesību pāreju tomēr nav iespējams reģistrēt zemesgrāmatā.

Izmanto darījuma kontu

Darījumos, kuros pirkuma maksa ir visai ievērojama, ieteicams izmantot darījuma kontu. Darījuma kontā pircējs parasti ieskaita pirkuma maksu pilnā apmērā jau uzreiz pēc līguma noslēgšanas, taču banka to pārskaita pārdevējam tikai pēc visu darījuma konta līgumā noteikto nosacījumu izpildes. Tādā veidā darījuma konts sniedz drošības garantiju gan pircējam, gan pārdevējam.

Līgumā iekļauj punktu par īpašuma nodošanu un reģistrāciju

Lai izvairītos no lieka satraukuma, jau pirkuma līgumā vēlams atrunāt gan to, kā notiks īpašuma nodošana (pirms vai pēc īpašuma reģistrācijas zemesgrāmatā, vai tiks parakstīts pieņemšanas-nodošanas akts, kurā brīdī pircējam ir pienākums pārņemt ar īpašumu saistīto maksājumu veikšanu), gan to, kura no darījuma pusēm – pircējs vai pārdevējs – kārtos ar īpašumtiesību pārreģistrāciju saistītās formalitātes zemesgrāmatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!