Foto: stock.xchng

Apkures sezonas beigas visvairāk neērtību pavasarī sagādā tiem, kuri dzīvo mājokļos, kur nav nekādu alternatīvo apkures iespēju. Lai mājoklī būtu siltāk, var izmantot, piemēram, eļļas sildītājus vai siltā gaisa ventilatorus, bet šoreiz Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu specializēto mediju rakstīto par infrasarkano staru sildītājiem kā alternatīvu apkures metodi.

Infrasarkano staru sildītāju darbības princips līdzinās saules starojumam, pārvēršot elektroenerģiju siltuma enerģijā. Infrasarkanie sildītāji silda nevis gaisu, kā eļļas un siltā gaisa ventilatori, bet gan priekšmetus (grīdu, mēbeles, sienas). Šāda siltuma veidošanās nodrošina, ka siltums koncentrējas telpas lejas daļā, nevis pie griestiem.

Infrasarkano staru sildītājam nav nepieciešams skābeklis, tas nesausina gaisu. Līdz ar to tas var darboties arī visu nakti, mājoklī uzturot atbilstošo temperatūru. Sildītājs novērš arī vīrusu, baktēriju un mikroorganismu vairošanos, neļauj uzkrāties putekļiem.

Mūsdienās ekonomijas jautājums ir aktuāls, jo cenas kāpj un energoresursu kļūst mazāk un arī no šī viedokļa infrasarkanie staru sildītāji ir izdevīgi, jo ir ekonomiski un viegli uzstādāmi. Tiem nav nepieciešama kvalificēta apkope, infrasarkanā staru lampa nevar pārdegt, kas liecina par ilgu kalpošanas laiku. Infrasarkanās apsildes izmantošana dod līdz pat 40% energoresursu ietaupījuma.

Sildītāja ieslēgšanai ir nepieciešama parastā rozete un siltumu var sajust jau pēc pāris minūtēm. Sildītājam ir iespējama arī darbības programmēšana - automātiskā temperatūras maiņa diennakts, nedēļas, mēneša laikā, kas dod papildus ekonomiju. Ar viena programmatora palīdzību (programmators nopērkams atsevišķi) var vadīt līdz 10 sildītājiem.

Infrasarkano staru sildītājs neaizņem daudz vietas telpā, ir viegli pārvietojams un piestiprināms arī pie sienas vai griestiem.

Latvijā infrasarkano sildītāju cenas svārstās no 20 līdz 400 latiem, atkarībā no jaudas, pielietojuma un dizaina. Dārgākiem infrasarkano staru sildītājiem komplektā ir arī pults, kas ļauj regulēt jaudu, uzstādīt automātisku izslēgšanos un iestatīt sildītāja darbības taimeri. Papildus iespējams iegādāties arī teleskopisku statīvu, kas izgatavots no alumīnija un plastikāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!