Foto: F64
Ar ko visbiežāk asociējas pusaudžu istaba? Ar izlīmētiem plakātiem, nekārtību un skaļu mūziku. Tas viss rūpīgajiem vecākiem sagādā ne mazums galvas sāpju, jo lielākā daļa pieaugušo aizmirsuši, kā paši jutās pusaudžu gados.

Ilzesprāt, šajā laika periodā nepieciešams nedaudz pievērt acis uz to, ka dumpinieka istaba varbūt kontrastē ar pārējā mājokļa harmonisko iekārtojumu. Nepacietīgākie vecāki var sevi mierināt, ka tas ar laiku pāries.

Ja pusaudzis ir iniciatīvas bagāts un vēlas pats piedalīties istabas labiekārtošanā, nevajadzētu šo entuziasmu apspiest. Šajā vecuma posmā vairāk nekā agrāk ir svarīgi, lai vide ap bērnu būtu tāda, kādu viņš pats to vēlas. Tas ir arī psiholoģiski gudri - ļaut pusaudzim izpausties. Kur tad vēl, ja ne mājās. Vai nebūs labāk, ja enerģija tiks izlietota tieši šeit, nevis kaut kur ārpus mājām?

Viena no idejām ir nodot bērna rīcībā mēbeles, kas savu laiciņu nokalpojušas, un ļaut viņam, piemēram, noņemt veco krāsu un nokrāsot tās tādā krāsā, kādā pats vēlas. Tas varētu būt viens no tiem gadījumiem, kad gan vilks paēdis, gan kaza dzīva - būs iespēja praktiski un radoši darboties.

Otrs risinājums: pusaudžu istabā varētu būt dažādas modulējamas sistēmas un iekārtas, kuras iespējams transformēt atkarībā no situācijas.

Cīņai ar jau pieminēto nekārtības jautājumu var izmantot dažādas izvelkamas kastes un grozus, kur salikt drēbes un mantas. Tas nebūs ideāli sakārtots skapis, bet pavisam noteikti palīdzēs organizēt telpu.

Ja pusaudzis mīl skaļu mūziku, veidojot istabas interjeru, var padomāt par zemtapešu korķa izolāciju, kas "K-rauta" veikalos pieejama dažādās biezuma pakāpēs.

Apgaismes ierīces varētu būt tas atkāpes punkts, kur vecākiem tomēr būtu teikšana. Galvenokārt jau bērna interesēs - lai saudzētu acis - gan strādājot pie datora, gan galda, gan lasot.

"Kā ar plakātiem? Es esmu "par". Jo tā ir bērna istaba, un, manuprāt, pusaudžu vecumā nevajadzētu ierobežot radošās izpausmes mājās. Pretējā gadījumā tīnis meklēs iespējas ārpus mājām, kas ne vienmēr būs tas labākais radošās izpausmes veids", ar pieredzi dalās trīs bērnu mamma, interjera speciāliste Ilze Gudermane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!