Foto: Shutterstock
Ir situācijas, kad krāsot ar otu vai rullīti negribas lielās darbietilpības, pieļaujamās paviršības vai citu apsvērumu dēļ. Šķiet, virsmu vienkāršāk būtu nopūst, bet veikalos aerosoli ir dārgi, toņu izvēle – pieticīga. Varbūt tomēr iegādāties krāsošanas pistoli?

Ko piedāvā veikalos


Izvēle nav nedz viegla, nedz vienkārša. Būvmateriālu lielveikalos piedāvājums ir vienveidīgs, iztālēm šīs ierīces atgādina pulverizatorus, ar kuriem mājsaimnieces aprasina puķes, tikai plaukstas spēku aizstāj elektromotoriņš. Cenu amplitūda – no dažiem desmitiem līdz aptuveni vienam simtam eiro. Piemēram, "K-Rauta" tīklā pašlaik ir izcila izdevība – gandrīz par puscenu (79,99 eiro) var nopirkt pašu jaudīgāko (550 V) firmas "Wagner" modeli, kas gan ražots Ķīnā. Teorētiski zīmols vieš uzticību – šim uzņēmumam pārstāvniecība ir pat Austrālijā! Tiesa, vietējie izplatītāji par savu preci tirgotājus laikam papildus nav izglītojuši, tālab pārdevējs Andris Glaudāns nejūtas pārāk kompetents, no tiešiem komentāriem atturas. Kad krāsošanas pistole salikta un tukšgaitā iedarbināta, raisās citas asociācijas – ar matu fēnu, kuru izmanto frizūru ieveidošanai, tikai vēl 3/4 litra trauciņš klāt. Vai, vēl trakāk, atmiņas par putekļu sūcējiem, kurus pagājušajā gadsimtā izmantojām arī griestu balsināšanai…

Lietošanas instrukcija uzrāda dažādus parametrus, tomēr visas patiesības brīvdienu lietotājam neatklāj. Piemēram, ko īsti tai trauciņā var liet, jo krāsas taču ir dažādas, un vēl ir gruntis, beices un lakas. Pamēģināsi – uzzināsi, gan jau pats sapratīsi!

Cik noprotams, veikalniekiem šīs ierīces nav paaugstināta pieprasījuma prece, turklāt, piemēram, turpat "K-Rautā" par līdzīgu cenu var nopirkt pat kompresoru, kam krāsošanas pistole jau komplektā, bet to var izmantot arī citām vajadzībām, kaut vai automašīnai riepas piepumpēt.

Ko vērts pirkt


Būvmateriālu lielveikalos acīmredzot ir pārstāvētas pašas vienkāršākās krāsošanas ierīces, tādas un līdzīgas var atrast arī internetā, turklāt ar "Bosch", "Metabo" un citiem populāriem zīmoliem, kam atšķiras vien izsmidzināšanas nianses (AirCoat, SprayControl u.c). Šaubu nav – krāsot ar tām var un, iespējams, pat gluži labi, pretējā gadījumā jau vispār neražotu un nepiedāvātu. Taču tīmekļa tirgotavās var ieraudzīt arī pistoles, kas maksā vismaz 250 eiro, un atšķirība nav tikai cenā, bet gan darbības principā, proti, krāsu izsmidzina nevis ventilators, bet gan virzuļsūknis, un spiediens pieaug reizes piecdesmit! Ko tas dod?

"Šī ir tā sauktā bezgaisa tehnoloģija (AirlessSpray), kad pistoles rokturī iemontētais elektriskais sūknītis dod līdz 150–160 atmosfēru spiedienu pretstatā 2–3 atmosfērām, ko spēj kompresors ar krāsošanas uzgali vai šie sadzīves puliverizatori, un tas paver jaunas, plašākas izmantošanas iespējas," stāsta SIA "Tikkurila" Mācību centra vadītājs Aivars Danenbergs. – Pirmkārt, zemā spiedienā ar gaisa kompresoru parasti izsmidzina krāsas uz šķīdinātāja bāzes, kuras pieļaujams diezgan daudz atšķaidīt, turpretī ūdens dispersijas krāsas drīkst jaukt ne vairāk par 5%, pretējā gadījumā izjūk to sastāvs. Augstā spiedienā viskozitātei vairs nav nozīmes, tātad izpūst var visas, arī biezākās. Otrkārt, augstā spiedienā tērējas mazāk krāsas, jo darbā vairs nepiedalās gaiss, ko pumpē kompresors. Izsmidzinot tikai tīru krāsu, process kļūst ekonomiskāks, rezultāts – kvalitatīvāks.

Labas lietas nav lētas. Vienkāršākie pūtēji maksā 50–70 eiro, tie noder rupjākiem darbiem, savukārt smalkākiem vajadzīgi pusprofesionālie rīki par 300–400 eiro. Īstie profesionāļi sev maizi pelna ar krāsošanas iekārtām, kuras maksā tūkstošus.

"Ja gribas pamakšķerēt, uzreiz zvejas kuģis nav jāpērk," smejas Aivars Danenbergs. "Drošāk iesākt ar vienkāršāku rīku, ar laiku sapratīsiet, kas īsti vajadzīgs!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!