Foto: stock.xchng
Lamināts, kas savienojas kopā bez līmēšanas vai naglošanas ir ātrākais un vieglākais veids. To var uzklāt uz jebkuras tīras, līdzenas un sausas grīdas. Pirms lamināta ieklāšanas ieteicams nopirkto laminātu atstāt uz 48 stundām telpā, kurā tas tiks ieklāts.

Lamināta izvēle

Lamināta nodaļa K-rauta veikalāIzvēloties laminātu jāņem vērā, kādā telpā to vēlies ieklāt, jo šim grīdas segumam ir dažādas noslogojuma pakāpes. Ja vēlies to dzīvojamajā istabā izvēlies 23.klasi, telpām ar mazu noslogojumu - 31. un 32.klase, savukārt telpām ar lielus noslogojumu - 33. klase, kas pasargās grīdas segumu no ātras saskrāpēšanās un nodilšanas. Izvēloties laminātu ir jāņem vērā arī tā krāsa, jo, ja telpa atrodas dienvidu pusē uz tumša lamināta ātrāk būs pamanāmi putekļi, tāpēc gaišas krāsas lamināts būs vieglāk kopjams.

Izvēloties piemērotāko laminātu, tas veiklā ir jānovieto uz grīdas, lai redzētu tā faktūras un krāsas nianses tuvināti videi, kā tas atradīsies uz telpas grīdas tavā mājā. Ja ir iespējams, pie lamināta ir jāpieliek arī tapetes, lai pārliecinātos, vai saskan to krāsu nianses, kā arī, vai pēkšņi tapete vai lamināts nemaina toņu niansi.

Lamināta ieklāšanai ir nepieciešams speciāls apakš klājums, taču ir pieejams lamināts, kuram tas ir jau iestrādāts otrpus grīdas seguma dēļiem, kas atvieglo tā ieklāšanu, turklāt cenu ziņā nekas nemainās. Lai ātrāk ieklātu grīdas segumu izvēlies laminātu ar Clic sistēmu, kuru ieklāj bez līmēšanas, vienkārši saspraužot dēļus  kopā, turklāt uzreiz varēsi pa segumu staigāt. Šīs sistēmas lamināta dēļi savā starpā precīzi savienojas un nepieciešamības gadījumā varēsi viegli nomainīt bojāto grīdas daļu

Lamināta sagatavošana

Laminātu sākumā liek pie sienasLaminātu ar Clic sistēmu var klāt uz jebkuras tīras, līdzenas un sausas grīdas. Laminātu sāk likt no garākās istabas sienas, paralēli tai, tas vizuāli arī pagarinās telpu. Izņem lamināta dēļus no iepakojuma un izklāj gareniski pret gaismas avotu, piemēram, logu. Starp dēļiem un sienu atstāj aptuveni 8-10mm atstarpi, jo grīda ir lamināta dēļu plātne, kura nekur netiek piestiprināta, tāpēc tā ir peldoša.

Aplūko, kuri dēļi pēc faktūras labāk izskatās kopā, tas prasīs mazliet laika, taču iegūtais efekts būs labāks.

Lamināta ieklāšana

Dēli liek ar īsās mēlītes pusi pie sienas, tam pieliek nākamo dēli ar īso mēlīti starpā pie pirmā dēļa garās mēlītes, turot to aptuveni 30 % leņķī. Dēli nolaiž un savieno, ieāķējot pirmajā dēlī. Beigās gar sienu malām liekamas lamināta krāsā tonētas līstesTā turpini ieklāt pārējos dēļus, līdz ir izklāta visa rinda, kuras galā būs jāieklāj nozāģēts dēlis, kuru varēsi izmantot nākamās rindas sākumā. Ja ir nepieciešams  apzāģēt laminātu, piemēram, ap durvju stenderi, ņem leņķi un precīzi izmēri nepieciešamo izgriezuma daļu un ar zīmuli atliec to uz dēļa, neaizmirstot, ka no malas jāatstāj 1 - 1,5 cm brīva laukuma. Izgriešanai izmantojot figūrzāģi un stingri pieturot dēli ar brīvo roku, izgriez lieko daļu.

Klājot otro dēļu kārtu atceries, ka vispirms tie visi ir savstarpēji jāsavieno, jo tikai visu kopā savienotu rindu varēsi ieāķēt pirmajā, tāpēc tev būs nepieciešama palīdzība. Ielāgo, ka  nākamās rindas dēļi ir jāklāj šaha veidā, rindas dēlim no pirmās dēļa šuves ir jāatrodas vismaz 30cm attālumā, lai grīdas segums stingri piekļautos grīdai un necilātos. Tas jāievēro visas grīdas ieklāšanas procesā. Kad nākamās rindas dēļi ir savienoti, tie uzmanīgi jānovieto pie iepriekšējās un, slīpi novietojot dēļu rindu pret iepriekšējo, jāieāķē tajā. Kad dēļi cieši turas kopā visu rindu var nolaist lejā. Turot visu rindu un savienojot to ar iepriekšējo, nedīkts spiest salaiduma vietās, jo, ja viens dēlis izkritīs, viss būs jāsāk no jauna.

Šādi turpini ar katru rindu. Ja starp dēļu rindām kaut kur palikusi neliela atstarpe, to var likvidēt ieāķējot nozāģēta dēļa galu nākamajā rindā un sasitot tās kopā, kamēr plaisa savienojas. Ir iespējams arī no rindas sākuma sabīdīt dēļus kopā, uzmanīgi izmantojot āmuru. Jāpiesit kopā ir vietās, kur radusies sprauga. Ja lamināta pēdējā kārta ir par platu, lai ieklātu to, dēlis ir jāpārzāģē tā, lai nogrieztais gabals aizpildītu trūkstošo seguma klājumu pie sienas, atstājot 1 - 1,5 cm.

Kad grīdas segums ir pilnībā ieklāts, atstātos brīvos laukumus gar sienas malām nosedz ar iepriekš sagatavotām, nolakotām grīdlīstēm. Tās jāsazāģē tā, lai precīzi savienotos istabas stūros un pilnībā piekļautos sienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!