Foto: stock.xchng
"Vai varat pastāstīt, kā lauku mājas virtuvē uzbūvēt plīti, turklāt ar tā saukto čūsku - cauruli, kas silda telpas?" vaicā Skaidrīte Vilkance Siguldā.

U veida siltummaini izgatavo no piecu centimetru resnas nerūsējošā metāla caurules un horizontāli novieto plīts galā - vietā, kur deggāzes ceļas augšup.

Lai ūdens labāk cirkulētu, vienu galu nedaudz uzloka. Centrālapkures sistēmas uzturēšanai telpā virs plīts nepieciešams novietot izplešanās trauku, kurā ūdens līmeni kontrolē tajā ievietots stikliņš. Izplešanās trauks ir nozīmīga apkures sistēmas sastāvdaļa, jo nelaikā aizgriezts ventilis var izraisīt plīsumu un bīstamu verdoša ūdens noplūdi. Visvienkāršākais ir izplešanās trauka augšgalā izveidot noteces cauruli un lieko ūdeni novadīt kanalizācijā.

Siltā ūdens gatavošanas vajadzībai vislabāk izveidot speciālu boileru, kuru var uzstādīt citās telpās. Ūdens pārdali no centrālapkures uz ūdens sildīšanu veic ar ventiļiem.

Šādas sistēmas ierīkošanai noteikti nepieciešams profesionāls santehniķis.

Arī vasarā sistēmu nevajadzētu turēt tukšu, jo caurules var ļoti ātri sadegt. Labāk ar plīti sildīt ūdeni un visai saimei dūšīgi mazgāties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!