Foto: stock.xchng
Zemgrīdas apkures galvenās priekšrocības ir tās sniegtais komforts un efektīva enerģijas patēriņa ekonomika, kā arī iespēja izmantot videi draudzīgus apkures sistēmas avotus, piemēram, siltumsūkņus vai saules enerģiju. Ēkai ar labu siltumizolāciju nepieciešama apkures jauda ir tikai 40-60W/m2, lai nodrošinātu +24... +26 grādu temperatūru telpās.

Lai veiktu zemgrīdas apkures uzstādīšanu, jums jāuzstāda kolektors, kas nodrošina siltuma sadali caurulēs un atbilstoši instrukcijai zem betona grīdas seguma jāizvieto apsildes caurules. Veicot grīdas siltināšanu, noteikti jāņem vērā arī izolācijas materiālu un grīdas seguma ražotāju tehniskās norādes, kas attiecas uz materiālu izmantošanu apkurināmās grīdas veidošanai.

Nepieciešamie materiāli

Apkures caurules "Wirsbo-pePEX" 20×2mm

Sadales kolektors

Armatūras siets

Stiprināšanas stieple "Uponer"

PE plēve

1. Sadales kolektora izvietošana

Plānojot apsildāmas grīdas projektu, sadale kolektora uzstādīšanas vieta būtu jāizvēlas tā, lai cauruļu garums no koletora līdz apsildāmai telpai būtu pēc iespējas mazāks. Sadales kolektoru uzstāda metāla skapī, kas tiek ievietots staprsienu konstrukcijā starp koka vai metāla statņiem. Ir nepieciešami 300mm no grīdas virsmas līdz apakšējai kolektora daļai, lai varētu tam pieslēgt apkures caurules.

2. Cauruļu izvietojums

Apkures caurules jāieklāj atbilstoši izstrādātā projekta shēmai, piestiprinot tās pie armatūras sieta. Sietam jābūt paceltam virs siltumizolācijas slāņa 10mm augstumā, lai betons ieliešanas brīdī nokļūtu arī zem caurulēm un tās sildītu visu betona plātnes virsmu. Cauruļu piestiprināšanai pie armatūras sieta vislabāk izmantot speciāli tam domāto „Uponor" stiprināšanas stiepli. Stiprinājuma punktu maksimālais attālums nedrīkst pārsniegt 750mm, liekuma vietās - 200mm. Attālumam starp caurulēm nevajadzētu pārsniegt 300mm, jo šādā attālumā izvietotas caurules optimāli nodrošina vienmērīgu siltuma sadali. Vannas istabās un vēsākās telpās attālums starp caurulēm jāsamazina līdz 150-200mm.

3. Siltumizolācijas kārta

Siltumizolācijas biezumam jābūt vienmērīgam visā grīdas platībā. Pie ēkas ārējām sienām ir pieļaujama siltumizolācijas biezuma palielināšana. Starpstāvu pārsegumos virs apkurināmām telpām jālieto vismaz 30mm biezs siltumizolācijas slānis. Siltumizolācijas slānis jāpārklāj ar vismaz 0.2mm biezu PE plēvi, kas paredzēta siltumizolācijas samitrināšanās novēršanai pēc betona ieliešanas. Šādu PE plēvi ieteicams uzstādīt arī zem siltumizolācijas. Plēvei savienojuma vietās jāpārklājas ne mazāk kā 80mm platumā.

4. Betonēšana

Virs caurulēm uzklājamā betona slāņa biezumam jābūt vismaz 30mm, taču tas nedrīkst būt pārāk biezs (maks.70mm). Starp betona plātnēm un sienām, stabiem, durvīm un citām konstrukcijām obligāti jāuzstāda malas šuve, kurai jāsākas no pamatnes un jābeidzas līdz ar grīdas segumu.

Sagatavotā informācija ietver ieteikumus un vadlīnijas. Sīkāku informāciju skatiet ražotāju lietošanas instrukcijās un mājas lapās. "Rautakesko" neuzņemas atbildību par nepareizu materiālu un instrumentu lietošanu.

Informācija sagatavota sadarbībā ar "Uponor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!