Foto: Shutterstock
Vienkāršākais jau būtu pēc krāsošanas katru reizi ņemt talkā jaunu otiņu, tomēr tā būtu izšķērdība, ja vien ir iespēja to izmazgāt un izmantot atkārtoti. Tieši tāpēc svarīgi zināt, ko un kā darīt, lai otas nebūtu cietas kā krams un vēl izmantojamas krāsošanas darbiem.

Ja krāsošanas darbus plānots turpināt jau nākamajā dienā, var tik rūpīgi rīkus nemazgāt, bet vairāk pievērsties glabāšanai, lai krāsa nesakalst. Vislabāk otas sarus šādās reizēs aptīt ar pārtikas plēvi vai arī ielikt vakuuma maisiņā. To pašu var darīt ar rullīšiem – aptin plēvi švammītei un uzglabā sausā vietā līdz nākamajai dienai. Šādi rīkus var uzglabāt divas dienas, bet ilgākam laikam gan jāizmanto citas metodes.

Krāsu otas un rullīšus pēc krāsošanas darbiem vienmēr rūpīgi jāiztīra, lai paliktu pēc iespējas mazāk sakaltušās krāsas nospiedumi. Ja tikusi izmantota krāsa uz ūdens bāzes, otu vai rullīti iemērc siltā ūdenī un atstāj mērcēties uz vairākām stundām. Pēc tam atliks vien paskalot rīkus zem tekoša ūdens un tad noslaucīt ar sausu drānu, un tie atkal izskatīsies kā jauni.

Ja izmantota krāsa uz šķīdinātāja bāzes, ar ūdeni rullīšus un otas tik viegli nenomazgāsi. Šajos gadījumos noderīgs būs šķīdinātāja bāzes tīrīšanas līdzeklis (meklē saimniecības preču veikalos). Līdzekli nemaz nevajag daudz – ielej to kādā traukā, paskalini šķidrumu, lai tas apņem visas puses sariem, un atstāj mērcēties uz dažām stundām, lai krāsa atmiekšķējas. Pēc tam rīki jānoslauka ar sausu drānu un jāglabā sausā vietā.

Šajā tīrīšanas metodē jāzina, ka šķīdinātāju nedrīkst uzreiz liet izlietnē. Traukam, kur bijis šķīdinātājs, kādu laiku jāpastāv slēgtā veidā, piemēram, ar vāku vismaz uz 24 stundām. Burku vai trauku var izmest tikai tad, kad tas pilnībā izžuvis. Mērcējot otas vai rullīti, krāsa atmiekšķēsies un nogulsnēsies trauka apakšā, bet šķīdinātājs būs virspusē, un to var atliet un izmantot nākamajām reizēm.

Raksta tapšanā izmantota informācija no ''Sadolin'' mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!