Foto: PantherMedia/Scanpix
Tie laiki, kad visās mājās bija vienādas, garlaicīgi vienmuļas izlietnes, jau sen pagājuši. Mūsdienās izvēles iespējas ir tik plašas gan no dizainiskā, gan materiāla viedokļa, ka parādījušās jaunas grūtības - kā izvēlēties piemērotāko?

Keramiskās (fajansa vai porcelāna) izlietnes ir ierasta, klasiska izvēle. Tām ir gluds pārklājums, kas ir samērā izturīgs pret skrāpējumiem, krasām temperatūras izmaiņām, krāsvielām, ūdens nosēdumiem un rūsu. Tomēr materiāls ir samērā smags un trieciennedrošs.

Dabiskais akmens vai marmors. Parasti akmens izlietnes tiek iebūvētas tāda paša materiāla darba virsmā, veidojot stilīgu un efektīgu izskatu. Jārēķinās ar augstām izmaksām un samērā grūtu kopšanu. Nevērīgi kopjot, izlietne un darba virsma drīz vien zaudēs savu labo izskatu.

Mākslīgā akmens izlietnes tiek ražotas no dabīgā akmens vai granīta daļiņām, kas saistītas ar akrila polimērsveķiem. Salīdzinājumā ar dabīgā akmens izlietnēm, šīs kalpo ilgāk un ir ērtākas, pateicoties augstākai noturībai pret temperatūras izmaiņām, sadzīves ķīmiju un fiziskiem triecieniem.

Polimēru materiāla izlietnes vizuāli imitē akmeni vai keramiku. Savās īpašībās neatpaliek no mākslīgā akmens izlietnēm, turklāt ir daudz klusākas.

Virtuvēs visbiežāk tiek izmantotas nerūsējošā tērauda izlietnes. Tas ir viegls un izturīgs materiāls. Tiesa, tērauda izlietnes nav pārāk izturīgas pret mehāniskiem bojājumiem, ar laiku virsmā parādās švīkas un skrāpējumi. Lai atjaunotu izlietnes spodrumu, tā ik pa laikam jāpulē ar speciālu līdzekli.

Stikla izlietnes nav lēts prieks, tomēr, ja vēlas interjeram piešķirt ekskluzīvu eleganci, šī būs laba izvēle. Lai gan pirmajā acumirklī šķiet, ka stikls ir trausls, tomēr rūdītā stikla izlietnes ir izturīgas. Tiesa, materiāls ir grūti kopjams - uz stikla virsmas ļoti labi redzami gan pirkstu nospiedumi, gan ziepju un ūdens nosēdumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!