Foto: Shutterstock
Kaimiņu bērnu klaigas vai mēbeļu stumdīšana, netālās ielas trauksmainie trokšņi, pagrabā esošā sūkņa dūkšana vai kādu iekārtu skaļā darbība noteikti rosina domāt, ko gan varētu iesākt, ja apnicīgie trokšņi neliek mieru.

Lai laika gaitā nerastos problēmas ar skaņas izolāciju, par to būtu jādomā jau laikus, būvējot mājokli vai interesējoties mājokļa projektēšanas brīdī. Pēc būtības skaļu vai klusu dzīvošanu starp sienām nodrošina telpu izvietojums, tāpēc jāņem vērā, kur atradīsies potenciālās skaņu un vibrāciju radošās ierīces, piemēram, apkures katls, sūknis, ģenerators. Lai nerastos ar trokšņiem saistītas neērtības, plānošanās brīdī dzīvojamo zonu vajadzētu iekārtot iespējami tālāk no skaņas un vibrāciju radošām ierīcēm un telpām, kur šie skaņas avoti atrodas, portālam TavaMāja.lv stāsta uzņēmuma ''Manass'' skaņas izolācijas jautājumu speciālists Imants Duburs.

Protams, var gadīties arī tā, ka, ievācoties jau gatavā projektā, tiek konstatēta nepietiekama skaņas izolācija, un pārsvarā šādos gadījumos ir divu veidu problēmas. Vienu no problēmām speciālists dēvē par nepietiekamu jeb sliktu izolāciju, kam raksturīgas skaņas gaisā. Šādos gadījumos skaņa izplatās telpā pa gaisu, un tās var būt sarunas, mūzika, bļaustīšanās, skaļu iekārtu darbība.

Otrs veids, kas bieži novērojams mājokļos, ir nepietiekama izolācija ar triecienskaņām. Pie šī iedalījuma iekļaujas mehāniski radīti triecieni uz mājas konstrukciju, un trokšņus var radīt
cilvēka soļi, zemas frekvences, iekārtu radīta vibrācija utt.

Kā var uzlabot situāciju?

Ja mājoklī ir problēma ar nepietiekamu izolāciju no skaņām gaisā, tad to var ievērojami uzlabot, vai pat izolēt traucējošo skaņu pilnībā, veidojot papildu slāņus uz esošām konstrukcijām – sienām, griestiem un grīdām. Šajā gadījumā var arī veidot konstrukcijas atdalītas – neatkarīgas. Skaņu labi izolē smagi, poraini un blīvi materiāli, piemēram, gumija, paaugstināta blīvuma rīģipši, blīva akmensvate, taču jebkurā gadījumā materiālus ir ļoti ieteicams lietot jauktā secībā, skaidro speciālists.

Triecienskaņu izolēšanā materiālus un kārtas veido no elastīgiem materiāliem, kas amortizē triecienu un samazina trieciena intensitāti uz konstrukciju. Peldošo grīdu izveide ir labs risinājums triecienskaņas izolācijai standarta mājokļos. Speciālists gan uzsver, ka katrs gadījums ir ar savu specifiku, tāpēc nav vienas formulas, kas palīdzētu visām problēmām. Vadoties no tā, cik vietas ir iespējams atvēlēt konstrukciju kārtām un cik daudz līdzekļus ir vēlme ieguldīt, arī tiek iegūts gala rezultāts skaņas izolēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!