Foto: F64
Sabiedriskās vietās ir noteikta virkne smēķēšanas ierobežojumu. Arī mājoklis nav piemērotākā vieta smēķēšanai, tomēr gadījumā, ja nav iespēju atbrīvoties no smēķēšanas izraisītās atkarības, bet ir vēlme, lai no tās neciestu apkārtējie, iespējams mājoklī ierīkot īpaši smēķēšanai paredzētu kabīni.

Ārvalstu specializētie mediji vēsta, ka šādas telpas galvenais uzdevums ir smēķētāja labsajūta un nesmēķējošajiem mājiniekiem - veselība un diskomforta novēršana. Dizaineri norāda, ka smēķētāju telpas jau iemantojušas visai lielu popularitāti un dažviet tās ir pat obligātas, piemēram, atpūtas klubos, bāros un viesnīcās, bet mūsdienās tādas telpas tiek ierīkotas arī privātmājās.

Pat nesmēķējoši māju saimnieki ierīko šādas telpas, lai viņu smēķējošie draugi un viesi justos ērti, ciemojoties pie nesmēķētājiem. Tādēļ arī vēršoties pie arhitektiem, plānojot jaunu māju projektus, jau laicīgi jāpavēsta, ja ir vēlme namā ierīkot arī smēķētavu.

Plānojuma varianti

Muižu īpašnieki šādam nolūkam var izmantot mansardu kā lielisku stūrīti pīpētājiem. Šādai vietai var piešķirt austrumniecisku gaisotni, uzstādot ūdenspīpju kolekciju, kur smēķētāji var netraucēti uzkavēties, vērojot apkārtnes ainavu.

Privātmāju saimnieki smēķētavu var ierīkot pagrabā. Pirms tam pagrabs ir kārtīgi jānosiltina un jānovērš pelējuma draudi, kā arī obligāta prasība - ventilācijas ierīkošana.

Smēķētajvu var ierīkot arī slēgtā, siltināta āra terasē. Tas ir lielisks risinājums mazāku mājokļu īpašniekiem.

Dizains

Izvēlētais smēķētavas dizains ir atkarīgs no saimnieka un viesu gaumes. Tās ierīkošanas izmaksas atkarīgas no izmantotajiem materiāliem. Viens no dizaineru ieteiktajiem risinājumiem telpas iekārtojumā: uzburt telpā Viktorijas laika Angliju ar ādas mēbeļu, antīku skapju un plauktu palīdzību.

Iekārtojot pīpētavu, liela uzmanība jāpievērš ventilācijas sistēmai. Laba ventilācija šādā telpā ir neatņemama sastāvdaļa. Mūsdienu ventilācijas sistēmas ir ļoti ērtas - piemēram, ventilators var sākt strādāt tiklīdz tiek ieslēgta gaisma.

Telpas iekārtojumā būtu jāizvairās no lieliem un gariem aizkariem, kā arī citiem interjera priekšmetiem, kas ātri vien var piesūkties ar tabakas dūmu smaku. Priekšroka jādod ādas un koka mēbelēm, kā arī plastmasas un stikla mēbeļu risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!