Foto: PantherMedia/Scanpix
Gribu dzīvoklī mainīt grīdas un nevaru izšķirties – likt parketu vai tomēr iztikt ar laminātu? Vai tas tiešām ir izdevīgāks? Jautā Vizma Skrīveros.

Kādas tikai grīdas nav izdomātas – zemes, kleķa, ķieģeļu, akmens, betona, koka, metāla un pat stikla! Tikpat daudzveidīga ir arī pārklājumu saime, kurā ietilpst elastīgie koka (parkets, lamināts), mīkstie paklāja (tepiķi, kovrolīni), cietie flīžu un ūdensnecaurlaidīgie plēves (linolejs) tipa segumi. Dienvidos dominē flīžu grīdas, ziemeļos līderis ir dabīgā koka parkets. Vārds ir cēlies no franču valodas un nozīmē – dēlis. Smalki savienoti mazie dēlīši rada mājīgu gaisotni jebkurai telpai. Parketa kalpošanas ilgumu, kas var būt pat simtiem gadu, nosaka virsējās cēlkoka kārtas biezums un cietība. Galvenais un vienīgais tā trūkums – augstā cena…

Lamināts

Modernais laikmets pieprasīja demokrātiskāku grīdas seguma materiālu, kurš apvienotu parketa izskatu ar augstu funkcionalitāti un lētāku cenu, lai biežāk varētu mainīt interjeru un atsvaidzināt mājokļa izjūtas. Tādēļ ražotāji, izmantojot jaunākos atklājumus sintētisko laku un līmju radīšanā, izveidoja segumu, kurš ļoti atgādina parketu, un nosauca par laminēto grīdas pārklājumu vai saīsināti par laminātu. Tas ir daudzslāņains materiāls, kuru veido sapresēta sasmalcinātas koka šķiedras plātne (HDF) un dekoratīvs aizsargpārklājums uz melamīna bāzes. Lamināts ir lēts, ekoloģisks un viegli kopjams grīdas pārsegums. Katram ražotājam ir savi noslēpumi, bet parasti tam ir četri slāņi – augšējais, caurspīdīgais aizsargslānis no sintētiskajiem sveķiem, dekoratīvais slānis no apdrukāta papīra, kas piesūcināts ar sveķiem, nesošā augstas izturības HDF plātne un apakšējais slānis – arī no piesūcināta papīra. Augšējais – melamīna vai akrilāta sveķu klājums var būt vienā vai daudzās kārtās, ar mikroskopiskām korunda daļām vai bez tām. Šo slāni dažreiz apstaro ar elektroniem un vēl nosedz ar elektriski neitrālu kārtu. Šāds pārklājums laminātu aizsargā pret berzi, saules stariem un ķīmiskām vielām.

Lamināta pamats parasti ir īpaša 6,7 – 7,7 mm bieza HDF ar augstu spiediena, trieciena un slodzes izturību. HDF ir divreiz ūdensizturīgāka nekā parastā un satur ievērojami mazāk kaitīgo formaldehīna sveķu, ko izmanto salīmēšanai.

Izvēle

Svarīgākais kritērijs jebkurai grīdai ir izturība pret nodilumu. Laminātu iedala sešās klasēs, katra ir paredzēta noteiktai slodzei un ekspluatācijas noteikumiem. Trīs zemākās klases (21, 22, 23) domātas maz noslogotām telpām, augstākajām (31, 32, 33) pārklājumi ir izturīgāki un piemēroti arī sabiedriskām vietām. Izvēloties laminātu, svarīga ir tikai gaidāmā slodze un izmantošanas vieta. Galvenais materiāla trūkums ir mitruma nenoturība, tādēļ virtuvē nevajadzētu klāt to, kas paredzēts guļamistabai. Tomēr ražotāji jau apgalvo, ka izstrādājuši tik ūdensizturīgu laminātu, kas der pat vannas istabām.

Materiāla cena ir atkarīga tikai no izturības (skrāpējumi, slodze, plaisājumi, UV iedarbība, ķīmiski aktīvas vielas, ugunsaizsardzība), tajā netieši iekļauts arī ekoloģiskums, montāžas un kopšanas vienkāršība. Tā svārstās no trim – četriem latiem par kvadrātmetru akciju laikā līdz pat vairākiem desmitiem latu ikdienas pārdošanā.

Montāža

Lamināta uzklāšana ir vienkārša. Noņem kājlīstes, ļoti rūpīgi izslauka grīdu, lai nepaliktu ne smilšu graudiņa, uzklāj sintētisku vai dabīgu apakšklāju (sintaponu, kartonu, korķi utt.), kurš amortizē un izlīdzina lamināta saskari ar grīdas virsmu (specializētajos veikalos ir nopērkams lamināts, kuram jau ir apakšklājs!), un ķeras pie darba. Laminātu klāj pēc peldošā principa, nekādā gadījumā nestiprinot pie grīdas. Ja iegādāts līmējamais lamināts, plātņu sastiprināšanai izmanto speciālo līmi, tomēr daudz ērtāks ir tā dēvētais fiksatora savienojums, kurš dēlīšiem izveidots jau to presēšanas procesā. Starp citu, tas paver iespēju arī viegli demontēt klājumu, ja kādreiz nepieciešams nomainīt kādu laika gaitā sabojātu detaļu.

Kopšana

Laminātam ir ļoti cieta un gluda virsējā kārta, tāpēc uz šādas grīdas putekļiem nav, kur patverties, un uzkopšanai pietiek ar viegli samitrinātu lupatu. Lielāks slapjums parastajam laminātam toties ir nāvīgs, savienojumu vietās malas drīz sāk uzlocīties. Ja ļoti gribas atsvaidzināt grīdas kopējo izskatu, var izmantot speciālos lamināta kopšanas līdzekļus, kuri nopērkami celtniecības un saimniecības preču veikalos. Atliek tikai pajautāt pārdevējam.

Dizains

Modernie interjeri ir būtiski ietekmējuši arī lamināta izskatu. Pārdošanā ir vai vismaz pēc kataloga var pasūtīt segumus ar visdažādākajiem zīmējumiem. Aktuāls ir lamināts ar fantastiskiem motīviem, ornamentiem vai pat priekšmetu attēliem. Koksni imitējošās plāksnes parasti ir garas. Lielus kvadrātus izmanto metāla vai akmens faktūru imitēšanai, bet no maziem veido ornamentālus salikumus. Tā kā visiem izmēri atbilst noteiktam modulim, dažādu izmēru formas ir viegli kombinēt.
Pašlaik lamināta pārdošanas apjomi Eiropas valstīs sasniedz ap astoņiem procentiem no kopēja grīdas segumu daudzuma, un šim skaitlim ir tendence palielināties.

Svarīgi

Parkets ir dārgāks, prestižāks, ekoloģiskāks un ilglaicīgāks.

Lamināts ir lētāks, pietiekami izturīgs, vieglāk uzklājams un nomaināms, ar daudzveidīgākām dizaina iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!