Foto: stock.xchng
Zinātnieki ir izveidojuši ķieģeli, kuru māla sastāvā ir aitu vilna un dabiskais jūras aļģu polimērs. Ārvalstu specializēto mediju pētījumos atklāts, ka vilnas un jūraszāļu ķieģeli ir ekoloģiski tīrs materiāls, kas ir izturīgāks, nekā jau plaši izmantotie māla ķieģeli.

Ķieģelis ir populārs celtniecības materiāls, taču tādas ķieģeļa īpašības  kā trauslums, deformācija un spēja absorbēt mitrumu, liek nozares speciālistiem meklēt un izvēlēties citus materiālus.

Seviļas Universitātes un Strartklaidas Universitātes pētnieki strādāja, lai parasto māla ķieģeli padarītu izturīgāku un videi draudzīgāku. Sava darba pamatā viņi balstījās uz Tuvajos Austrumos arheoloģisko izrakumu laikā atrasta vairāk nekā 12 tūkstošus gadus veca ķieģeļa pētījumiem. Atrastais ķieģelis bija veidots no neapstrādāta māla ar vilnas piejaukumu.

Mūsdienu pētnieki ķieģeļu masai pievieno gan vilnas šķiedras, gan alginātu no brūnaļģēm. Rezultātā ir radīti ķieģeļi, kuri ir izturīgāki pret plaisu rašanos un deformāciju.

Jauno izejmateriālu ķieģeļi ir arī nedaudz lētāki, jo to veidošanas process ir ātrāks un neprasa daudz līdzekļu.

Pārbaudot to izturību, tika konstatēts, ka vilnas un jūraszāļu ķieģeļi ir par 37% izturīgāki, nekā parastie māla ķieģeli.

Zinātnieki turpina darbu, lai atklātu piemērotāko ķieģeļu garumu un pievienojamo vilnas daudzumu, tāpat tiek strādāts arī pie ķieģeļu termofizikālo īpašību izpētes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!