Foto: Shutterstock
Tuvojas pavasaris un pēc garās ziemas ir jāapseko savas koka ēkas, logi un durvis, lai tie mums kalpotu vēl ilgi. Par to, kādus līdzekļus izmantot, kādus darbus ieteicams veikt tagad, stāsta stila mēbeļu galdnieks un ''Koka dizaina centra" lektors Guntars Upenieks.

Mainoties temperatūrai no mīnusiem uz plusiem, sakritušais sniegs uz koka detaļām ziemas laikā tad izkūst, tad piesalst, un bojā krāsas vai lazūras slāni. Saplaisājot šim apdares aizsargslānim, mitrums iekļūst koksnē un sala iedarbībā veidojas mikro plaisas. Ar laiku, ja tam nepievērš laicīgi uzmanību, tās pārvēršas par lielām plaisām, kas var neatgriezeniski novest pie tā, ka kāda detaļa vai pat, sliktākajā gadījumā, visa būvkonstrukcija tiek bojāta un jāmaina.

Tāpēc ir lietderīgi katru pavasari un arī rudeni, kad mazgājam logus, pievērst uzmanību arī pašām koka detaļām un, ja redzam kādus jau radušos defektus, tos savlaicīgi novērst. Mūsdienās ir pieejami ļoti daudz un dažādi koka logu un durvju kopšanas līdzekļi, kas aizpilda šīs mikro plaisas un aizsargā pašu koksni, tādējādi paildzinot to remonta vai restaurācijas nepieciešamības laiku.

Savukārt ja redzam, ka tomēr ir jau atslāņojusies krāsa vai lazūra, tad veicam šīs atslāņojušās krāsas vai lazūras noņemšanu ar ciklēšanas metodi, nepielietojot fēnu, un nociklējam tikai tik daudz, cik krīt pati krāsa nost. Tad noslīpē virsmu, gruntē un krāso. Protams, atkarībā no tā, kādām krāsām un kādā laikmetā šie logi ir krāsoti, arī izvēlamies atbilstošāko krāsu, konkretizē Upenieks. Vēsturiskajiem logiem tās ir lineļļas krāsas, kas ir ļoti labs materiāls arī šodien, jo ir dabīgs, ļauj kokam "elpot", proti – neveido tādu kā plēves virsmu, caur kuru nevar notikt nekādi kokam, kā dabīgam materiālam, tik svarīgi procesi.

Mūsdienās ražotiem koka logiem tiek pielietoti jau modernāki materiāli, kas paātrina to ražošanas laiku, piedāvā lielu krāsu gammu. Kvalitatīvi izgatavoti logi kalpos ilgi un neradīs raizes. Svarīgi, kāda ir bijusi izgatavotāju attieksme pret klientu, cik patiesi viņi ir ievērojuši visus tehnoloģiskos procesus un atbilstošos materiālus.

"Dažiem varbūt šķitīs, ka virsma neizskatīsies tik perfekta gluda un, lai to iegūtu, ir visa krāsa un lazūra jānociklē, pielietojot fēnošanas metodi. Bet runājot par vēsturiskajiem logiem un durvīm, zem krāsu slāņa saglabājam tādu kā vēsturi nākamajām paaudzēm un vēl kas – savs kaifs ir arī tajā, ka var redzēt, ka tas logs vai durvis nav jauns, bet ar savu vēsturi," skaidro Upenieks. Vienmēr tas ir bijis diskutabls jautājums, cik perfektam ir jāizskatās pēc restaurācijas. Viennozīmīgas atbildes nav un diez vai arī būs. Vairāk par koka logu un durvju restaurēšanu lasi šeit.

Vairāk par koka logu un durvju restaurāciju var uzzināt, apmeklējot kādu no restaurācijas meistarklasēm. Tuvākās notiks 25. un 26. februārī Kalnciema ielas kvartāla Koka arhitektūras centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!