Foto: Shutterstock
Vecie pamati vai māja nojaukta, un pagalms pilns ar būvgružiem. Iespējams, daļu no tiem vari izmantot sava piemājas dārziņa izdaiļošanai, piemēram, lielos laukakmeņus pārvērst akmens dārzā, bet, kur likt pārējos būvniecības atkritumus? Atbildes sniedz Jānis Aizbalts, "Eco Baltia" vide direktors.

Būvniecības atkritumi parasti rodas būvniecības, renovācijas un ēku nojaukšanas rezultātā, kā arī tie var būt pārpalikumi un bojātie materiāli, kas radušies būvniecības laikā. Tie var saturēt betonu, koksni, metālus, ģipša paneļus, jumta apdares materiālus, ķimikālijas u.c.

Aizbalts stāsta: "Vislabāk ir izmantot legālu uzņēmumu piedāvāto servisu, kas ir pieejams gan cenas ziņā, gan arī garantēs, ka būvgruži tiks nogādāti tam paredzētā vietā utilizācijai vai tālākai izmantošanai. Lielākam remontam noderīgāki būs konteineri, savukārt labs risinājums mazāku remontdarbu rezultātā radītiem būvgružiem būs specializētie būvgružu maisi, kuru cenā ir iekļauta arī izvešana."

Vai tos var ierakt arī zemē?

"Ierakt būvgružus zemē nav pareizākais risinājums, jo daļa būvgružu ir atkārtoti izmantojami, piemēram ceļu būvē. Izmaksas par būvgružu apsaimniekošanu nav tik lielas, lai veltītu pūles rokot zemē šo materiālu," stāsta Aizbalts. Tomēr, ja nepieciešams izlīdzināt zemi, tad daļu no būvgružiem var mēģināt nobērt vietās, kur tas nepieciešams, un pāri tiem var bērt smilti un melnzemi, tomēr šādā gadījumā jārēķinās, ka konkrētajā vietā nevarēs taisīt dobes un lielus apstādījumus.

Ja starp būvgružiem ir laukakmens

Aizbalts stāsta, ka arī laukakmeni var nodot par samaksu, kā arī var ieskatīties kādā forumā, iespējams, ka kāds tieši meklē savām vajadzībām to, piemēram, akmensdārza veidošanai.

  • Par to, kur likt atkritumus pēc remonta, sīkāk lasi šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!