Foto: Shutterstock
Lietus ūdens noteksistēma ir nepieciešama ne vien tādēļ, lai pagalmā neveidotos lielas peļķes, bet arī tādēļ, lai pagarinātu mājas mūžu. Tāpēc mājas būvniecības procesā ūdens noteksistēmas montāžu nevar atstāt bez vērības, un te būs daži padomi, kas atvieglos noteksistēmas izvēli.

Lietusūdens noteku sistēmu var uzstādīt gan jaunām mājām, gan renovējamiem jumtiem. Tomēr svarīgi atcerēties, ka notekcaurulēm ir ne tikai funkcionāla, bet arī estētiska nozīme. Māja bez notekām vienmēr izskatīsies līdz galam nepabeigta.

Noteksistēmu veidi:

Ir divi lietus ūdens noteksistēmas veidi – pirmais ir ar notekcaurulēm, pa kurām ūdens notek no jumta. Otra sistēma novada ūdeni no zemes un samazina tā līmeni.

Katra no sistēmām tiek ierīkota atšķirīgi. Lietus ūdens notekcaurules, kuras nodrošina ūdens notecēšanu no jumta, var uzstādīt ne pārāk dziļi, savukārt drenāžas caurules ir jāierīko gruntsūdeņu līmenī. Tāpat abām sistēmām ieteicams izmantot dažādas caurules – lietus ūdens noteksistēmā tām nav jābūt perforētām, atšķirībā no drenāžas caurulēm.

Lietus ūdens noteksistēma veido vienotu cauruļu konstrukciju, kas ir izvietota pa mājas un citu būvju perimetru. Nav vajadzības tai uzstādīt papildu notekas vai citas ūdens novades elementus. Ūdens notek no jumta, nokļūst kanalizācijā un tiek novadīts no gruntsgabala.

Tātad – viss sākas ar materiālu izvēli. Svarīgākais nosacījums: iegādājies mitruma izturīgus un rūsas noturīgus elementus.

Materiālu izvēle

Caurules un teknes izgatavo no dažādiem materiāliem – cinkotā skārda un tērauda ar polimēru pārklājumu, alumīnija, vara un plastmasas. Tieši plastmasas caurules uzskatāmas par ātrāk un vieglāk uzstādāmajām sistēmām, kurām nav nepieciešami speciāli papildu materiāli un īpašas iemaņas montāžā. Funkcionāli dažādu materiālu teknes un notekcaurules ir līdzīgas, atšķiras tikai to izmēri un montāžas nosacījumi. Gaumes lieta ir arī cauruļu un tekņu formas izvēle. Tās var būt apaļas, un kantainas un formas veids nekādi neietekmē noteksistēmas pamatfunkciju, tāpēc to izvēlē padomā arī no estētiskās puses, kas vislabāk piestāvētu mājai, pagalma ainavai.

Arī sistēmas sastāvdaļu elementi visa veida materiāliem un formai ir līdzīgi. No jumta novadāmā ūdens noteku sistēmu veido: tekne, teknes stūris, teknes gals, tekņu savienotājs, piltuves, tekņu āķi, notekcaurules, līkumi, caurules lejasgals un cauruļu stiprinājumi.

Noderīgus padomus par notekcauruļu tīrīšanu atradīsi šeit, savukārt padomus, kā rūpēties par jumtu vasaras sezonā – šeit.

Raksta tapšanā izmantota informācija no ''Intergaz''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!