Foto: Publicitātes foto
Uzņēmums SIA ''APB" nodod vērtēšanai sava projekta ''InBoxLifestyle'' pirmo stikla šķiedras māju. Pēc ilgstošiem produkta izstrādes un ražošanas sagatavošanās darbiem pirmais prototips ir gatavs, un unikālajā būvniecības projektā ieskatu sniedz arī ''Tava Māja''.

Iegūt jaunu māju, palīgēku vai papildu telpas darbam, izklaidei, dzīvošanai – jebkurā valstī vairumā gadījumu tas ir bijis un joprojām ir sarežģīts, laikietilpīgs un samērā dārgs process. Rezultātā nevis ēka kalpo cilvēkiem, bet otrādi. Lai uzlabotu cilvēku dzīves kvalitāti un vairotu neatkarību no birokrātijas un hipotekārajiem aizdevumiem, Latvijā uzsākts ražot stikla šķiedras ēkas, uz kurām neattiecas īpašuma nodokļi un būvatļaujas.

Mikromājas risinājums ļauj apiet esošos būvniecības nozarei saistošos likumus. Tas nozīmē – lai iegūtu dzīvojamo telpu vai palīgēku, nav nepieciešams radīt ēkas projektu un saskaņot to Būvvaldē, tāpat arī nav jāalgo celtnieki un būvuzraugi, nav jāveido būvlaukums un jānodod ēka ekspluatācijā. Uz pārvietojamām ēkām neattiecas arī nekustamā īpašuma nodokļi. Ēka radīta, lai atvieglotu cilvēku dzīvi un ļautu kļūt vēl mobilākiem – mikromāju jebkurā laikā iespējams aizvest uz citu piederošu vai atļautu teritoriju.

Īpaša tehnoloģija ļauj ražot vienlaidus korpusu ar iestrādātu ventilācijas sistēmu un siltinājumu.

''Šī produkta vienlaidus stikla šķiedras korpuss ir inženieru un dizaineru meistardarbs ar maksimālu funkcionalitāti. Mēs piedāvājam brīvību, energoefektīvus risinājumus un ilgtspējību. Mūsu mērķis ir parādīt pasaulei pavisam citu pieeju īpašumam un progresīvam dzīvesveidam," stāsta idejas autors Raimonds Kreišs.

Pie izgudrojuma strādāts divus gadus un sarežģītākais uzdevums bijis radīt izturīgu, energoefektīvu, taču tajā pat laikā pārvietošanai ērtu korpusu. Par piemērotāko materiālu atzīta stikla šķiedra – pilnīgi dabisks materiāls, radīts no augsnē biežāk sastopamajiem iežiem. Tas ir draudzīgs cilvēka veselībai un tajā pat laikā neticami izturīgs pret lieci, stiepi, spiedi, tas nedeg, tam ir augsta temperatūras un mitruma izturība, kā arī izturība pret ķīmisku un bioloģisku iedarbību.

Par svaigu gaisu un siltumu iekštelpās gādā jaunākās paaudzes ventilācijas un siltumapgādes sistēma. Mikromājas tehnoloģijas atbilst ES valstu standartiem. To viegli var pieslēgt elektrotīkliem, kā arī pievienot ūdens un kanalizācijas sistēmai. Mikromājā paredzēta tualete ar nolaižamu ūdeni, tāpēc objekts jāpieslēdz pie pilsētas komunikācijām. Ja mikromāja tiek novietota attālākā reģionā, tad ūdens un kanalizācijas sistēmai iespējams individuāls risinājums. Mikromāja ir energoefektīva, tāpēc resursu patēriņi būs ekonomiski.

Pirmā mikromāja tapusi cilvēkiem ar kustību traucējumiem ar pielāgotu tualetes un dušas telpu, un tuvākajās dienās tā aizceļos uz vienu no Austrijas kempingiem. Latvijā tas varētu būt interesants kā pagaidu mājoklis iegādātā īpašumā vai brīvdienu mājoklis lauku īpašumā, stāsta ideju autors.

Mājas parametri:

  • ārējais izmērs 4.50 m × 2.40 m × 2.65 m
  • apdzīvojamais izmērs 4.20 m x 2.10 m (8.82 m2)

Mikromāju cenas no 7000 eiro (izmantojama papildu telpai, noliktavai, garāžai), kempingu mājiņas no 12 000 eiro, dzīvojamās mājiņas cenas sākot no 18 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!