Foto: Shutterstock
Ir kāds ļoti labs teiciens – ''pēc kara jau visi gudri''. To var attiecināt arī uz remontdarbiem, jo sākotnēji jau visiem šķiet, ka viss tiek darīts pareizi un mēs katrs pats labāk zinām, ko un kā darīt, tomēr beigu beigās atskāršam, ka kaut kas nav lāgā un kādu kļūdu tomēr esam pieļāvuši.

Tā kā vannasistaba ir viena no telpām, kur pieļautās kļūdas ''nāk gaismā'' ne tajā patīkamākajā veidā, ''Tava Māja'' konsultējās ar nozares speciālistiem, lai jau laikus lasītājiem liktu pievērst uzmanību dažādām niansēm.

Pat tad, ja remontdarbus vannasistabā uztici paveikt meistariem, ''Tava Māja'' iesaka nepaļauties pilnībā uz citiem un tomēr iedziļināties remontdarbu procesos pašiem, vismaz par to, kas tiks darīts.

Vannasistabu remontdarbu speciālists Rolands Štops no ''Zarsbūve.lv'' stāsta, ka ļoti lielu lomu vannasistabā spēlē hidroizolācija, turklāt nevis tāda, kas vienkārši ir, bet kvalitatīva un pareizi ierīkota. Šajā sakarā Rolands iesaka ņemt par piemēru skandināvu valstis, tiek ļoti piedomāts par drošu vannas istabu ūdens noplūdes gadījumā. Šeit ierasts izbūvēt trapu gan dušas zonai, gan pašai telpai atsevišķi, lai noplūdes gadījumā viss ūdens satecētu trapā, nevis tecētu tālāk uz blakus esošajām telpām. Ļoti bieži nācies saskarties ar situācijām, kad ūdens noplūdes rezultātā cieš arī blakus telpas, piemēram, grīdas segums vai mēbeles. Ja vannasistaba tiek izbūvēta bez trapa telpā, noteikti ir jāuztaisa pareiza hidroizolācija un vannasistabas durvīm jāparedz slieksnis, lai noplūdes gadījumā ūdens uzreiz nenonāk telpā un nesabojā grīdas segumu un mēbeles.

Foto: Shutterstock

Vēl kāda svarīga lieta, par ko visi it kā zina, tomēr domās dalās – siltā grīda. Ja par tās ierīkošanu dzīvojamās istabās vēl var nepiekrist, jo tās ir augstas izmaksas un citiem kājas nav pieradušas pie tāda seguma un tās sapampst, tad vannasistaba gan ir telpa, kur to vajadzētu. Tā kā šajā telpā neuzturas ilgi, diezin vai kājas paspēs sapampt, bet telpai tas būt tikai ieguvums – grīda palīdzēs līdzsvarot mitro gaisu telpā. Maldīgs ir priekšstats, ka siltā grīda jāslēdz tikai apkures sezonā, mitrums telpā ir arī vasarā, tāpēc uz zemāku temperatūru tai jābūt ieslēgtai arī vasaras sezonā. Siltajai grīdai, kas pieslēgta apkurei, ir viens liels mīnus - tā nedarbojas, kad nav apkures sezona. Savukārt elektriskā siltā grīda ir visērtāk ekspluatējamā, jo var noregulēt siltuma padevi un lietot gan vasarā, gan apkures sezonā, bet, protams, būs dārgāks risinājums.

Arī ventilācija ietilpst pie remontdarbu sastāvdaļām, kas nereti nepelnīti atstāta novārtā. Ir jābūt dabīgai ventilācijai vai mehāniskajai ventilācijai. Nepietiek ar to, ka ventilācija ir, piemēram, ventilatoram jābūt kvalitatīvam, klusam, lai nenokaitinātu mājiniekus, tai pat laikā pareizi noregulētam, lai tas darbojas arī vismaz 15 minūtes pēc apgaismojuma izslēgšanas.

Remontdarbos ietilpst arī krāsošanas darbi, un šajā sakarā ļoti izplatīta kļūda ir griestu krāsojums. Ne visi zina, ka šīs telpas griestu krāsojumam vajag speciālu krāsu mitrām telpām, un parastā krāsa nederēs. Speciālā krāsa būs spīdīga un noturīga pret mitrumu.

Ja vannasistabā plānota duša, svarīgs ir ne tikai estētiskais faktors, bet arī praktiskums. Speciālists skaidro, ka dušas kabīne izmēros 90x90 būs ērta un atbilstoša, bet tās, kas ir it kā par nieka desmit centimetriem mazākas, 80x80 izmēros, jau pavisam agri pierādīs neērtību klātesamību. Arī uz pašas dušas kabīnes izvēli taupīt nevajadzētu, ja vien nav plānots jau drīzi pirkt jaunu, tāpat jāpievērš uzmanība kvalitatīviem silikoniem, kas kalpos ievērojami ilgāk.

Foto: Shutterstock

Tiem, kam ir duša, allaž sapņos par vannu, bet tiem, kam ir tikai vannas, vēlas dušu. Tā tas vienmēr ir bijis un būs, tāpēc, ja vien ir iespēja, vannasistabā paredzi vietu gan dušas kabīnei, gan vannai. Ja tomēr jāizvēlas starp vienu un otru, duša noteikti būs prātīgāks lēmums, jo vannu izmantot kā dušu nebūs diez ko praktiski. Pie viena speciālists rekomendē dušu aprīkot ar termostata krānu, nevis ar parasto. Izmantojot termostata krānu, gadījumos, ja kāds mājās mazgās traukus vai arī darbosies veļas mašīna, temperatūra dušā būs nemainīga.

Ja esi iekārojis vannasistabā izvietot arī speciālo dvieļu žāvētāju, kas atzīsts par ļoti vērtīgu papildinājumu, taču nereti tiek pieļauta ļoti rupja kļūda, ja pie karstā ūdens tiek pieslēgts dvieļu žāvētājs no tērauda. Karstajam ūdenim ir vairāk skābeklis, un šī iemesla dēļ notiek pastiprināta korozija. Lai dvieļu žāvētāju varētu pieslēgt pie karstā ūdens, tam ir jābūt no nerūsējošā tērauda, kas krietni paildzina dvieļu žāvētāja mūžu. Dvieļu žāvētāji ir pieejami arī kombinētie, kas pieslēgti apkurei un elektrībai.

Foto: Shutterstock

Remonts nav lēts prieks, taču ietaupīt uz tā rēķina nebūtu prāta darbs. Ja reiz esi ieplānojis to darīt, nepieļauj kļūdu, izdarot nepārdomātus lēmumus. Un tas attiecas uz santehnikas izvēli. Vai tas būtu klozetpods, jaucējkrāns vai vanna, visas šīs lietas jāpērk ilgtermiņā, nevis pēc iespējas lētāku, lai pēc laika atkal meklētu jaunu. Speciālists rekomendē netaupīt uz šīm lietām, jo tas ilgtermiņā atspēkosies.

Šajā sakarā ''Tava Māja'' iesaka pievērst uzmanību santehnikas parocībai. Piemēram, klozetpodiem pogas ūdens nolaišanai mēdz būt tik ļoti nepraktiskas, ka nereti to vienīgā funkcija šķiet nolauzt nagus. Arī jaucējkrāni un izlietnes mēdz būt nepārdomātas – ūdens tek tā, ka vairāk tiek nomazgāta drēbju priekša, nevis rokas, savukārt dušas uzgalis ir tik neparocīgs, ka vislabāk tas kalpo, ja to tur rokās, nevis ievieto statīvā. It kā sīkumi, tomēr kvalitatīvi ražotāji būs padomājuši par sīkumiem, un par to nudien ir vērts piemaksāt.

Vēl kāds ieteikums no redakcijas pūra lādes – pieaicināt speciālistu vai tomēr pašiem rūpīgi pārdomāt mēbeļu izvietojumu šajā telpā. Nereti skapīši, plauktiņi mēdz būt pielikti tā, ka katru reizi, liecoties mazgāt rokas vai lai kaut ko paņemtu, pie viena jāapdauza galva. Vannasistaba taču nav telpa traumu iegūšanai, tāpēc domā divus soļus uz priekšu.

Foto: Shutterstock

Vērtīgas nianses

Remontējot vannasistabu, jāzina, ka nederēs pārpalikuši materiāli no citu telpu remontēšanas, jo šeit obligāti nepieciešami mitrumizturīgi materiāli.

Laika gaitā pierādījis, ka iebūvējamie klozetpodi ir veiksmīgāks pirkums ne tikai no estētiskā viedokļa. Sienā iebūvētie klozetpodi ļauj vieglāk kopt grīdu.

Šobrīd ir tik daudz variācijas, kā pat mazākajā telpā ietilpināt dušas kabīni, bet risinājums ar aizkariem nebūt nav tas praktiskākais, un no tā speciālisti iesaka tomēr izvairīties. Aizkari allaž būs mitri, pēc laika tie var pelēt, mazgāšanās brīdī tie var traucēt un citas nianses, ko cilvēki pieredz vien tad, kad jau tie iekārti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!