Foto: Shutterstock
Dažas pagalītes siltumam un omulībai, lai turpat blakus kamīnam nosēstos un, malkojot siltu dzērienu, lasītu grāmatu – drēgnajā laikā alkas pēc uguns siltuma ir neatvairāma, un Latvijā drēgnums ir gana bieži. Ko darīt, ja pabeigtā mājā, kurā iebūvēta cita veida apkures sistēma, nu gribas ierīkot arī kamīnu? Vai būs jābūvē jauns skurstenis? Vaicājām ekspertiem.

Kur ir kamīns, tur pavisam noteikti vajadzīgs dūmvads un arī gaisa pieplūde. Taču dūmvadi ir dažādi, un ne vienmēr tie ir piemēroti kamīnam – katrai ierīcei nepieciešams atbilstoša izmēra dūmvada kanāls, tādēļ, piemēram, pie ļoti maza dūmvada nevar pieslēgt lielu kamīnu.

Vispareizāk, protams, ir kamīnu iekļaut, jau projektējot māju, norāda kamīnu un krāšņu tirdzniecības un būvniecības uzņēmuma "Baltic Fireplace Studio" valdes priekšsēdētājs Toms Dinvietis. "Tad jau projektēšanas laikā būs zināms, kādu dūmvadu vajadzēs. Cilvēks nekļūdīsies un nepārmaksās, jo pēcāk pārtaisīt vienmēr ir dārgāk. Arī mājas būvniecības laikā jāatceras, ka šis jautājums jāuztic pieredzējušiem speciālistiem, nevis vienkārši būvniekiem, jo viņi diemžēl nav krāšņu meistari."

"Ja ir dūmvads, pie kura nav pievienots gāzes katls vai cita apkures iekārta, varam sākt domāt par to, ka pie šī dūmvada varētu pievienot atbilstošu iekārtu – krāsni, kamīnkrāsni vai kamīnu. Protams, atbilstoši normatīviem. Taču visam jāsākas ar skursteņslauķa slēdzienu par to, cik liela ir cuka un vai tā ir lietošanas kārtībā. Tikai pēc tam varam sākt domāt, ko tam pieslēgt," skaidro Dinvietis.

Jārēķinās, ka katrai iekārtai vajag savu dūmkanālu, tādēļ pie viena dūmeņa divas iekārtas var pieslēgt vien gadījumos, ja tam ir vairāki dūmkanāli un arī ventilācijas kanāli. "Ja mājas īpašnieks jau ir paredzējis vairākus kanālus dūmvadā, tad var skatīties, vai kādam no dūmkanāliem var pieslēgt jauno iekārtu, taču lielākoties granulu katliem ir vajadzīgi pilnīgi cita veida skursteņi – ar citu dūmvada diametru." Tāpat speciālists uzsver: ja iepriekš mājā bijusi malkas krāsns, tas ne vienmēr nozīmē, ka kamīnu ierīkot būs vieglāk, jo bieži vien malkas krāsnij dūmvads bijis mazāks, nekā nepieciešams kamīnam.

Ja piemērota dūmvada mājoklī nav, atliek tikai viens – būvēt jaunu skursteni no pamatiem. Tas nebūt nav viegls uzvedums vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, jau iekārtotā mājoklī, kur pārdomāts katrs stūrītis, nu jāatrod vieta skurstenim un kamīnam. Otrkārt, dūmeņa būvēšana nozīmē, ka būs jāiejaucas jumta konstrukcijās. Turklāt katram dūmvadam ir atšķirīgi iebūvēšanas noteikumi, piemēram, kāds attālums jāievēro no koka sijām, uzsver Dinvietis. "Ir bijuši gadījumi, kad cilvēki jaunu dūmvadu kamīnam vai krāsniņai uzceļ pie ārsienas. To var darīt, iepriekš saskaņojot būvvaldē."

Arī Latvijas Skursteņslauķu valdes priekšsēdētājs Ingus Salenieks uzsver, ka, domājot par kamīna ierīkošanu jau pabeigtā mājā, vispirms jāsāk ar skursteņslauķa konsultāciju, kurš izvērtēs esošo situāciju, noteiks, vai esošais skurstenis atbilst ugunsdrošības normatīviem un ieteiks vislabāko variantu, kā jau esošo skursteni pilnveidot tā, lai tas būtu piemērots vēlamajam apkures veidam. "Ir pietiekoši daudz skursteņu ražotāju, svarīgi saprast, kāds ir pareizākais un jāizpēta arī vieta, lai saprastu, vai tur vispār var kaut ko darīt. Iespējams, ka skurstenis ir nepareizi izbūvēts vai neatbilstošs malkas apkurei. Varbūt esošais dūmvads ir tikai ventilācijai paredzēts, tāpēc nevajadzētu mēģināt par katru varu tam pieslēgties." Visdrošāk un pareizāk būtu būvēt jaunu skursteni, norāda Salenieks. Lielākoties jaunu skursteni uzbūvēt nav problēmu, un bieži vien tas ir daudz vienkāršāk, nekā veco skursteni pielāgot jaunajai apkures iekārtai.

Citas svarīgas atbildes, piemēram, kādu tieši kamīnu izvēlēties un cik svarīgs ir kamīna novietojums telpā, noskaidro "Delfi Plus" rakstā "Gribu kamīnu! Kas jāņem vērā, iebūvējot to jau gatavā mājā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!