Foto: Shutterstock
Kamēr vieni izvēlas atpūtu viesnīcā, hostelī, brīvdienu mājā vai dzīvoklī, citi dodas ceļojumos ar māju uz riteņiem. Šoreiz nerunāsim par to, kā ceļot kemperī, treilerā vai busiņā, bet aplūkosim, kā, nepārkāpjot likumus, kravas busiņu pārbūvēt par vieglo speciālo dzīvojamo transportlīdzekli. Vienkāršāk sakot – mini māju, ar kuru doties ceļojumā tur, kur acis rāda.

Šo gadu laikā esam stāstījuši par drosmīgiem ceļotājiem, kuri apskata pasauli savā mājā uz riteņiem, tāpat esam vēstījuši par kādu ģimeni, kura vienkāršu ziedu busiņu pārvērta par stilīgu dzīvojamo māju uz riteņiem. Taču daudziem no jums noteikti rodas jautājumi – vai vispār kravas busiņu var pārbūvēt par dzīvojamajām mājām? Vai tas ir legāli? Kas notiks, kad automašīnai būs nepieciešama obligātā tehniskā apskate? Ko vispār drīkst un nedrīkst likt šādā pārbūvētā busiņā? Kravas busiņu pārbūvēšanas likumisko pusi šķetinām turpinājumā.

Kā portālam "Māja&Dārzs" sacīja Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters, cilvēkiem ir interese pārbūvēt busiņus vai lielāku vieglo komerctransportu par speciālo dzīvojamo transportlīdzekli. Kā liecina CSDD dati, 2020. gadā Latvijā bija reģistrētas 20 transportlīdzekļu pārbūves par speciālo dzīvojamo transportlīdzekli (piekabes un automobiļi), savukārt 2021. gadā (līdz 3. septembrim) – 31.

Ja ir vēlme kravas busiņu pārveidot par dzīvojamo māju uz riteņiem, ir jāveic automašīnas kvalifikācijas maiņa. Izklausās sarežģīti, vai ne? Lai gan sākumā tā tiešām šķiet, process ir diezgan vienkāršs.

Process īsumā

Lai legāli pārbūvētu automašīnu un drīkstētu piedalīties satiksmē, jāievēro Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 725 "Transportlīdzekļu pārbūves noteikumi". Tajos sīki un smalki atrunāts, kas netiek uzskatīts par transportlīdzekļa pārbūvi, kādi ir pārbūves veidi un iedalījums, kādi pārbūves veidi transportlīdzeklim ir aizliegti, kā arī tas, kāda ir pirmās, otrās un trešās kategorijas transportlīdzekļu pārbūves vispārējā kārtība, saskaņošana, ekspertīze utt. Protams, pārbūvi uz savu galvu veikt nedrīkst. Šis process ir jāsaskaņo CSDD.

Mālmeisters stāsta, kas jāveic, lai tiktu pie dzīvojamā transportlīdzekļa:

  1. Projekta izstrāde (paraugs ir atrodams CSDD mājaslapā).
  2. Projekta iesūtīšana CSDD saskaņošanai uz e-pasta adresi parbuves@csdd.gov.lv (pēc iespējas pielikumu pievienot ne lielāku par 20 MB).
  3. Projekta saskaņošana (labojumi, apstiprinājums).
  4. Transportlīdzekļa pārbūve atbilstoši projektam un normatīvo aktu prasībām.
  5. Tehniskā ekspertīze pēc 2. kategorijas pārbūves transportlīdzeklim piemērotā CSDD tehniskās apskates stacijā.
  6. Reģistrācija par dzīvojamo transportlīdzekli (automobilim kategorija no N uz M).

Ar ko sākt? Ar CSDD mājaslapas izstudēšanu. Šajā gadījumā noderēs sadaļas "Transportlīdzekļu pārbūve" un "Pārbūves kategorijas". Tieši sadaļas "Pārbūves kategorijas" beigās būs fails "Vieglā speciālā dzīvojamā transportlīdzekļa pārbūves projekta paraugs", kas jāaizpilda.

Dokumentu kārtošana grūtības nesagādā

Pirmais Priedīšu ģimenes busiņa makets un reālā dzīve mājā uz riteņiem.


Zane un Andris Priedītes ir busiņa īpašnieki, kuri savu transportlīdzekli iegādājās 2018. gadā. Viņi zinājuši, ka klasiska ceļojuma motormāja ar gatavu sadzīves aprīkojumu nav viņu interešu lokā, tāpēc visu darījuši pašu rokām – nosiltinājuši busiņu, ieklājuši grīdu, aprīkojuši to ar dušu, kompostējošo tualeti, saules paneļiem, autonomo apkuri, gāzes plīti ar autogāzes balonu, ko var uzpildīt jebkurā autogāzes stacijā, kā arī mēbelēm un citām lietām. Priedītes savu busiņu pārvērta līdz nepazīšanai.

Kā atklāj Andris, sākotnēji viņi gribēja iegādāties busiņu, kura pilnā masa ir 3000 kilogrami, jo tad nebūtu jāmaksā par vinjeti, bet šādu busiņu ģimenei neizdevās atrast, piedāvājums bija pārāk mazs. Tā vietā viņi iegādājās busiņu, kura pilnā masa ir 3500 kilogrami. Kādu brīdi nācies maksāt par vinjetēm, bet, kad nomainījuši savam transportlīdzeklim kvalifikāciju – par speciālo vieglo dzīvojamo transportlīdzekli (no N1 uz M1), vinjetes vairs nebija jāmaksā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!