Foto: Shutterstock
Ja vien māja neatrodas klajumā, kur tuvumā nav redzams neviens kaimiņš, tad žogs ir viena no obligātajām sastāvdaļām. Tā kā žogu piedāvājums ar katru gadu kļūst dažādāks, skaidrojam katra materiāla priekšrocības un trūkumus.

Žogam piemīt ne tikai aizsargfunkcijas, bet tas kalpo arī kā sava veida dizaina elements pagalmā. Tieši tādēļ, izvēloties materiālu žogam, ir nopietni jāpārdomā, kādu savu pagalmu vēlētos redzēt. Materiāli, ko var izmantot žoga būvēšanā:

  • koku;
  • ķieģeļus;
  • akmeni;
  • betona plātnes;
  • metālu;
  • sietu.

Bez šiem materiāliem var izmantot arī kombinēto žogu risinājumus vai dzīvžogu no augiem. Kompānijas ''Jumburgs'' speciālisti skaidro katra žoga materiāla priekšrocības un trūkumus. Lai vai kāds materiāls labpatiktu katra gaumei, līdz žoga uzstādīšanai ir jāizvērtē grunts mājas pagalmā, jo ne visa veida žogus var uzstādīt, piemēram, purvainā gruntī.

Portāls TavaMāja.lv iesaka – pirms izvēlies, kādu žogu likt, painteresējies pašvaldības būvvaldē, vai izvēlētais risinājums ir atbilstošs. Tā kā katrai pašvaldībai ir normatīvi – kādu žogu, cik caurspīdīgu, kādās krāsās utt. drīkst likt, tad ne vienmēr drīkst pēc brīvas vaļas izpausties.

Foto: Shutterstock

Koka žogs

Koka žogu izgatavošanā visbiežāk izmanto priedes vai egles kokmateriālus un šim risinājumam priekšrocību ir vairāk, nekā trūkumu. Koka žogu ir viegli uzstādīt, bojātus posmus pēc laika var viegli nomainīt, tos pēc laika var pārkrāsot pēc sirds patikas, un pats galvenais – žogam nav jāveido pamati. Pie koka žogu trūkumiem jāmin fakts, ka materiāls jāpiesūcina ar speciālu šķidrumu, kas neļauj koksnei sapūt. Jāuzmanās, lai krāsojums vai laka nesabojā materiālu, nereti uzlabošanas darbi materiālu tieši sabojā. Koka žogus ir viegli pielāgot mājas dizainam un apkārtnei, tikai ilgtermiņā šai izvēlei būs bieži jāpievērš uzmanība, lai koksne nesapūtu.

Akmens žogs

Arī akmens žogs ir visai izplatīta izvēle, un ne velti. Šajā izvēlē noderīgi ir gan laukakmeņi, gan dolomīta akmeņi, bet visvieglāk žogu izveidot no dabīgajiem akmeņiem. Šie materiāli ātri žūst, labi izskatās un ir ekoloģiska izvēle. Akmens žogi ilgi kalpos, un kvalitatīvi uzstādīti, stāvēs teju mūžību un nemainīs savu izskatu. Šādu žogu ir grūti uzmūrēt, turklāt būvēšana prasīs daudz laika un akmeņu. Šī materiāla žogam vajag izturīgu pamatu, kas spēs izturēt slodzi.

Ķieģeļu žogs

Līdzīgi kā tas ir ar akmens žogu, arī no ķieģeļiem veidots žogs labi kalpos un nemainīgi labi izskatīsies. Pareizi uzbūvēts, tas kalpos ļoti ilgi, noformējums būs ļoti gaumīgs, turklāt tie veiksmīgi pildīs norobežošanas funkciju. Arī ķieģeļu žoga veidošana prasīs daudz laika, tie vietām var apaugt ar sūnām, un šis nebūs arī tas lētākais risinājums. Jāņem vērā, ka nekvalitatīvi uzstādīts ķieģeļu žogs var plaisāt un šķiebties.

Betona plātņu žogs

Tiem, kam labpatīk savu mājokli veidot, pielīdzinoties teicienam – ''mana māja ir mans cietoksnis'', piemērotākais materiāls var šķist betona plāksnes. Šis risinājums ļoti veiksmīgi norobežos teritoriju, turklāt dizaina iespējas ir visai plašas. Katrai gaumei var piemeklēt kaut ko no betona plākšņu piedāvājuma, turklāt šis nav tas dārgākais risinājums. Izgatavošanas laiks ir salīdzinoši ilgs, toties tas atspēkojas uzstādīšanā, jo nav nepieciešami papildu pamati – plātnes montē pie iebetonētajiem stabiem.

Metāla žogs

Metāla žogi ir visai bieži sastopami privātmāju teritorijās, turklāt tie var būt gan kalti, gan metināti. Metināts žogs vienmēr būs lētāks, jo tas nav kalēja roku darbs, kā tas ir ar kaltajiem žogiem. Metāla žogi labi kalpo, tos var visai ātri uzstādīt, taču šie žogi nebūs piemēroti, ja gribas, lai tas pilnībā norobežo, neredzot neko cauri. Metāla žogi ir arī salīdzinoši dārgi, turklāt bojājumu gadījumā nepieciešama speciāla tehnika, lai defektus novērstu.

Rabicas sieta žogi

Iespējams, lētās cenas dēļ, šie žogi ir viena no populārākajām izvēlēm, turklāt šis materiāls ir vispieejamākais. Uzstādīšanu var paveikt katrs pats, nav nepieciešami profesionāli meistari. Šie sieta žogi ir viegli montējami, konstrukcija ir izturīga un labi kalpo, turklāt tie neveido smagnēju noformējumu, kā, piemēram, mūris. Tomēr šis žoga materiāls nebūs piemērots, ja vēlies aizsegt skatu uz kādu teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!