Foto: PantherMedia/Scanpix
Gaisa kondicionētāja izvēle lietošanai mājas apstākļos ir ļoti sarežģīta - lai pieņemtu lēmumu, jāpārskata ļoti daudz informācijas un jālauza galva par ārkārtīgi daudz lietām. Gaisa kondiconēšanas iekārtām jākalpo vismaz desmit gadus, tās maksā vairāk par jebkuru citu sadzīves elektroierīci, turklāt, to iegādājoties un uzstādot, jāņem vērā ļoti daudzi faktori.

Internetā ir pieejami neskaitāmi gaisa kondicionētāja jaudas aprēķina kalkulatori, shēmas, kurā atspoguļotas dažādu jaudu, tipu un funkciju iekārtas. Vienā rakstā aptvert tēmu, par kuru gudri ļaudis ir sarakstījuši ne mazums samērā biezu grāmatu, nav iespējams. Un tas arī nav nepieciešams. Tā vietā portāls "Delfi" piedāvā septiņus pamatpadomus un aspektus, kuriem jāpievēršas, meklējot gaisa kondicionētāju mājas apstākļiem. Cerams, ka šie padomi noorientēs tos, kas "nesaprot neko", un ļaus justies kaut nedaudz zinošākiem un pārliecinātākiem, lai varētu runāt ar tirgotājiem un uzstādītājiem.

Uzticama piegādātāja izvēle

Foto: AP/Scanpix

Ja vien neesat šī biznesa pārstāvis, diez vai jūs pats uzstādīsiet gaisa kondicionētāju. Lētāk un drošāk šo darbu uzticēt profesionāļiem. Tā kā gaisa kondicionētājs ir diezgan dārga ierīce, jūs noteikti gribēsiet visu paveikt, kā nākas. Jo svarīgāk tas ir, runājot par gaisa kondicionēšanas sistēmas izveidi vai pārveidošanu privātmājā.

Izvēloties pārdevēju un konsultantus, ņemiet vērā draugu, kaimiņu un paziņu ieteikumus. Informāciju var meklēt arī sociālajos tīklos un diskusiju forumos. Neuzķerieties uz saldajiem akciju un atlaižu solījumiem, ignorējiet uzbāzīgu reklāmu. Gaisa kondicionēšanas sistēmu tirgotājiem tieši šobrīd sākas gada karstākā sezona, godprātīgākajiem šī tirgus spēlētājiem pašlaik ir tik daudz darba, ka viņiem nav nepieciešams izmantot lētus trikus, lai piesaistītu klientus.

Ņemiet vērā to, cik ilgi uzņēmums darbojas šajā nozarē, pajautājiet, kādus nozīmīgus projektus ir izpildījuši šie speciālisti. Vēlreiz pievērsieties sociālajiem tīkliem, jautājot saviem draugiem, kāda ir viņu (vai viņu draugu un paziņu) pieredze sadarbībā ar to vai citu gaisa kondicionēšanas sistēmu pārdevēju un uzstādītāju.

Īpaši jāvērš uzmanība tam, vai piegādātājs ir pildījis sākotnēji solīto. Ja radušās kādas grūtības, vai tās tikušas operatīvi novērstas; vai klientiem patīk uzstādītās sistēmas; kā arī tas, kā uzstādītā sistēma ietekmējusi elektrības rēķinus.

Ieklausieties pārdevēju un tehniķu viedoklī

Foto: AFP/Scanpix

Internetā esat noskaidrojis, ka pats labākais gaisa kondicionieris ir tas, ko ražojis "X", taču Latvijā tas netiek pārstāvēts vai arī servisa izmaksas ir ļoti dārgas, rezerves daļas ir jāgaida 5-7 dienas (vai esat gatavs tik ilgi iztikt bez gaisa kondicionētāja vasaras karstumā?). Izvēloties konkrētu ierīci, jāņem vērā arī pārdevēja un konsultantu viedoklis - par tirgus patieso situāciju viņi zina krietni vairāk nekā jūs.

Atcerieties, labs pārdevējs neuzstās uz konkrētu modeļu iegādi. Viņš sarunu sāks ar to, ka mēģinās noskaidrot, ko tieši vēlas pircējs, un tikai pēc tam, kad būs uzzinājis visas vēlmes un telpas īpatnības, piedāvās savus risinājumus. Ja jums radies iespaids, ka jums kāds cenšas "iesmērēt" konkrētu ierīci, pat nenoskaidrojot, ko tieši jūs vēlaties, tā varētu būt zīme, ka kāds neprofesionālis cenšas atbrīvoties no nelikvīdas preces.

Kondiconētājam jāatbilst mājoklim

Foto: AFP/Scanpix

Ja dzīvojat sērijveida dzīvoklī tipveida mājā, pārdevējs var bez liekas apdomas piedāvāt pāris variantus, kas, visticamāk, arī būs jums piemēroti. Taču, ja dzīvojat retākas sērijas mājoklī, dzīvoklis ir renovēts vai pārplānots, vai arī jums ir privātmāja un uzrunātais gaisa kondiconēšanas sistēmu piegādātājs piedāvā risinājumu nemaz necenšoties aplūkot mājokli, esiet piesardzīgi!

Neviens labs kondicionēšanas sistēmu uzstādītājs nepaļausies uz klienta vārdiem par visu kondicionēšanas procesā iesaistīto sistēmu un iekārtu tehnisko stāvokli un noteikti vēlēsies visu aplūkot, izpētīt un pat izošņāt pats.

Lielāks - ne vienmēr ir labāks

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Gaisa kondicionētājam ideāli jāatbilst mājai vai dzīvoklim, kurā tas tiks uzstādīts. Iegādāties "ar rezervi" vai vispār nepievēršot uzmanību tādiem parametriem kā dzesēšanas jauda vai energopatēriņš. Diez vai jums ir sava personīgā elektrostacija, bet, nepareizi izvēlētas kondicionētāja jaudas dēļ ik mēnesi nāksies maksāt krietni vairāk par elektroenerģiju. Jāņem vērā arī to, ka jaudīgas iekārtas, uzturot nepieciešamo temperatūru daudz biežāk izslēgsies un ieslēgsies, un tas nebūt nepaildzinās kondicionētāja kalpošanas laiku.

Dzesēšanas tonna ir jauda, kas nepieciešama, lai 24 stundu laikā sasaldētu tonnu ledus. Kondicionieriem "mājas lietošanai" šis rādītājs parasti ir no 1 līdz 5 donnām. Neņemot vērā nekādus viltīgus faktorus, pieņemts uzskatīt, ka vienas tonnas jauda pietiekama 40 kvadrātmetru plašas telpas dzesēšanai. Tas nozīmē, ka lielākajai daļai tipveida dzīvokļu Latvijā būs pietiekami ar ierīci, kam dzesēšanas tonnas rādītājs ir 1,5-2. Ticamāk gan, ka pārdevēji ieteiks palikt pie "vieninieka" vai pat mazāka rādītāja, jo saule Latvijā nav tik ekstrēma - pat, ja jūsu mājoklī ir panorāmas logi, kas vērsti uz dienvdiem.

Mainot veco sistēmu, tā jāmaina pilnībā!

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pat nelieli, "mobilie" kondicionētāji ir kas vairāk par vienu ierīci. Caurulītes kondensāta izvadei, ārējais kompresors - tas viss ir ierīces pamatsastāvā, kam jādarbojas nevainojami. Pretējā gadījumā sistēma nedarbosies efektīvi un var radīt liekas izmaksas, piemēram, tērējot vairāk elektroenerģiju.

Ja piegādātās piedāvā visu pilnībā nomainīt pret "tādu pašu, bet jaunu", esiet piesardzīgi, tā var būt zīme, ka uzņēmējs nav godprātīgs. Ēkas noveco un mainās, līdz ar tām arī mainās ventilācijas un dzesēšanas sistēmas apstākļi. Jā, tiešām - jāmaina ir visas sistēmas komponentes vienlaicīgi, taču nav obligāti jāmaina pret tādām pašām. Piegādātājam ir jāveic jauni aprēķini, ņemot vērā izmaiņas ēkā.

Tik svarīgais rādītājs - SEER

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Energoefektivitātes reitings - tas nav tikai "zaļo" un par ekoloģijas problēmām norūpējušos eiropiešu un amerikāņu spēlītes. Šis rādītājs tieši ietekmē to, cik jums izmaksās ierīces ekspluatācija. SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) mājas kondicionētājiem svārstās no 13 līdz 21. Jo šis rādītājs augstāks, jo labāk, tomēr jāņem vērā, ka proporcionāli paaugstinās arī ierīces cena. "Zelta vidusceļš" kā parasti ir kaut kur pa vidu. Noteikti jāatceras tas, ka nav vērts pirkt pavisam lētas ierīces ar minimālo SEER, lietošanas laikā tās izmaksās krietni dārgāk.

Jānoskaidro daudz vairāk nekā cena

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Neizpētot jūsu dzīvokli vai māju, piegādātāji var piedāvāt tikai tipveida risinājumu, kas parasti ir lētāks. Tomēr ne vienmēr šāda pieeja būs tā labākā. Tādēļ palūdziet, lai kondicionēšanas sistēmas piegādātājs aprēķina un piedāvā konkrētu risinājumu tieši jūsu mājoklim.

Noskaidrojiet arī garantijas nosacījumus - gan rūpnīcas, gan uzstādītāja nosacījumus. Labi un uzticami piegādātāji neaprobežojas ar standarta divu gadu programmu, ko paredz Latvijas likumdošana. Ir piegādātāji, kas piedāvā arī piecu gadu garantiju - ja ne uzstādīšanai, tad iekārtām. Noteikti jānoskaidro arī servisa apkalpošanas izmaksas un jānoskaidro, kas slēpjas terminā "garantijas gadījums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!