Foto: Shutterstock
Metāla jumti pieder vispraktiskāko jumtu kategorijai, kas savieno pieņemamu cenu, vieglu uzklāšanu, labu izskatu un ilgmūžību. Jumtu klājumam izmantoto metāla lokšņu veidu ir daudz – gan tīrs kapars, cinkots skārds un daudzslāņains jumta skārda pārklājums, kurā mijas cinka, grunts un krāsas slāņi.

Vizuālā daudzveidība

Mūsdienu metāla jumtu klājumiem ir dažādi profili: cinkotajam tas ir līdzens ar šuvju vietām, bet krāsotajam – gluds, viļņveida vai trapecveida. Arī krāsojuma piedāvājums ir ļoti plašs, un krāsu gamma sākas no baltās un beidzas ar melno, ietverot visu varavīksnes spektru. Lai arī jumta tonis šķiet mazsvarīgs faktors, taču prasmīgam arhitektam un dizaineram tas var palīdzēt izveidot unikālu krāsu saskaņu namam un videi ap to. Piemēram, baltajai krāsai ir simboliski ētiska vērtība, un izveidot māju ar baltu metāla jumtu un pieskaņotu pagalma kompleksu ir interesants izaicinājums arhitektam. Neliela gaišā jumta priekšrocība ir tā, ka vasarā saules pusē tas mazāk sakarst (metāla jumti dažkārt saulē sakarst līdz simt grādiem), taču baltais klājums centīgāk jākopj, jo uz tā izcelsies katrs gruzītis. Tiesa, konservatīvais latvietis joprojām spītīgi dod priekšroku atturīgi brūnajam.

Jumta metāla klājumi var būt ierasti spīdīgi vai moderni matēti. Piemēram, "Borga Matt 35" matētās jumta seguma loksnes pēc sava izskata pietuvinātas tradicionālajam dakstiņu jumtam. Klājumam, saulainā laikā gaismai krītot, redzams pat neliels vizmojums. Piedevām jaunās paaudzes metāla krāsojums ar savām uzlabotajām virsmas īpašībām nodrošina daudz labāku jumta klājuma noskalošanos lietus laikā.

Jumta klāšana ir delikāts darbs, jo nedrīkst sabojāt materiāla krāsas slāni. Pirms montēšanas jumta seguma materiāli jāuzglabā sausā vietā, tālāk no ķīmiski agresīviem materiāliem. Jāizvairās no saskares ar slapju koku, betonu, zemi, pelniem, cementa putekļiem, būvniecības kaļķi un varu. Jācenšas, lai montāžas laikā uz seguma nenokļūtu smiltis, metāla skaidas vai citi materiāli.

Foto: Shutterstock

Oriģināli un viltojumi

Svarīga lieta jumtu iegādē ir nopirkt oriģinālo materiālu. Lai izveidotu pasaulē pazīstamu produktu, uzņēmumi strādā gadiem ilgi. Pircēja simpātijas un labu slavu iegūst ar gadiem ilgi pārbaudītu kvalitāti. Tādēļ tirgū tikko ienākušiem uzņēmumiem ir izdevīgi savai precei izmantot populāra uzņēmuma marku, kas nav likumīgi. Viltotājiem nav tiesību piesavināties citu nopelnītu nosaukumu, un viņu produkts nebūs tik labs kā oriģinālais.

Der ņemt vērā arī citus faktorus. Piemēram, "Ruukki" jumta seguma materiālus ražo sniegotās Somijas standartiem, tāpēc to biezums (tātad izturība) var būt par 16% lielāks nekā noteiktajos standartos Eiropā, kur zemēs ar ne tik skarbu klimatu arī ražo jumta klājumus. Jāņem arī vērā, cik lielā mērā ilgtermiņā var paļauties uz uzņēmumu, kas pastāv tikai pāris gadus (lai arī pārdevēji sola 40 – 50 gadu kalpošanas garantiju), visdrīzāk daudzmaz droši tikai tos divus gadus, kurus preces kvalitātes garantijai paredz likumdošana.

"Uz aci" rūpnīcā ražotu pakaļdarinājumu noteikt nevar, tam vajadzīga laboratorijas izpēte. Vienkāršākais un drošākais veids, kā iegādāties garantēti kvalitatīvu jumta segumu, ir to pirkt pie pilnvarotā firmas pārstāvja vai uzņēmumos, kas tirgojas ar pārstāvja ziņu. To ir vienkārši noskaidrot: ja neliela firma tirgo pazīstama zīmola jumta seguma materiālu, var piezvanīt vietējam zīmola pilnvarotajam pārstāvim (dīlerim), kurš parasti zina, kuras firmas tirgo oriģinālo materiālu. Ja pārdevējs nav šo uzņēmumu skaitā, ļoti iespējams, ka materiāls ir viltojums.

Tāpat jāseko, kādiem ap­stākļiem materiāls paredzēts. Piemēram, dažs metāla segums ar polimēru pārklājumu var būt lētāks, tomēr tas var būt paredzēts iekštelpām un āra apstākļos kalpos vien pāris gadus.

Modes tendences

Pērkot metāla jumta segumus, jāseko līdzi inovācijām jumtu modē. Tā var uzreiz sasniegt vairākus mērķus. Jumta klājums būs ne tikai labs, bet arī oriģināls un atšķirsies no pārējiem. Jumta segumu krāsojumu paletē parādījušies jauni sulīgi toņi – tumši violetais, šokolādes brūnais un Vīnes sarkanais, kas noteikti padarīs jumta klājumu acij tīkamāku un oriģinālāku.

Foto: Shutterstock

Jumta krāsojums

Jumta krāsojumam jābūt perfektam. Lai to panāktu, jāpiekrāso visi sīkie defekti, kas rodas jumta likšanas laikā. Tā kā jumta profilu piegriešanu mājas apstākļos bieži veic ar leņķa slīpmašīnu, tiek nedaudz bojāti lokšņu gali. Vislabāk galu apstrādei izmantot aerosolus ar speciālo UV izturīgo krāsu. Tos ieteicams iegādāties pie viena tirgotāja reizē ar jumta materiālu.

Parasti jumtam nepieciešams no viena līdz diviem baloniem krāsas. Pret sīkiem skrāpējumiem, kas iegūti jumta montāžas laikā, labi palīdz speciālie remonta flomāsteri, kas, lai arī Latvijā tiek mazāk izmantoti, ārzemēs ir ļoti populāri.

UZZIŅAI

Jumta nesošās konstrukcijas veido pamatni jumta seguma lokšņu stiprināšanai. Pareizi veidota nesošā konstrukcija uzlabos arī jumta skaņas un siltumizolāciju.

Jumtam svarīgas ir visas sastāvdaļas, sākot ar skrūvēm. Pabeigtu tērauda jumtu veido jumta konstrukcijas, ūdens noteku sistēma, jumta drošības produkti, nosegelementi u.tml. Piemēram, jumta kāpnes un jumta laipas paredzētas, lai jumta kopšana būtu droša. Jumta noteku komplektā ietilpst: teknes, savienotāji, konektori, āķi, caurules, līkumi un cauruļu stiprinājumi.

Tikai izvēloties piemērotus jumta materiālus, tos pareizi samontējot un rūpīgi kopjot, metāla jumts kalpos patiešām ilgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!