Guļbūve, kam cauri vējo aukstums, kas pelē, ir parodija par guļbūvi. Diemžēl šādu tā saucamo guļbūvju Latvijā nav mazums, jo daudziem radies priekšstats, ka to uzbūvēt ir vienkāršāk par vienkāršu.

Īsta, pēc namdaru tradīcijām būvēta guļbūve, ir vērtība, un tādu var uzbūvēt tikai namdara amata meistars, kam ir zināšanas un pieredze par to, kā pareizi jābūvē guļbūve.

Senā latviešu guļbūve ir labākais, ko esam mantojuši no saviem senčiem - namdariem. Koka guļbūve ir dzīva ēka. Tajā ir cilvēka veselībai īpaši labvēlīgs mikroklimats - gaisa kvalitāte. Kad iekštelpās ir mitrs gaiss, koks uzņem mitrumu sevī, savukārt sausā gaisā tas mitrumu atdod telpā, šādā veidā guļbaļķu ēka pati regulē gaisa mitrumu.

Atšķirību var sajust kaut vienu nakti pavadot šādā mājā, pēc tam var rasties atkarība - gribas šādā vidē dzīvot pastāvīgi.

Latvijas Amatniecības kameras namdara amata meistars, SIA "Dziedrs" valdes loceklis Vilnis Muižnieks stāsta: "Astoņdesmito gadu beigās sākām restaurēt Brīvdabas muzejā senās guļbūves. Pēc to parauga, pārņemot seno namdaru būvēšanas tradīcijas un arī analizējot viņu kļūdas, atjaunojām un uzlabojām guļbūves tehnoloģiju."

Šādi tika radīta mūsdienīga guļbūve, saglabājot ekoloģiskumu un seno domāšanas veidu, tai pat laikā to pilnībā pielāgojot moderna cilvēka dzīves prasībām. Būvējot mūsdienīgu guļbūvi, namdari izmanto daudzus senos būvniecības knifus un noslēpumus. Ēkas konstrukcija tiek veidota ar īpašiem savienojumiem - tā dēvētajiem kaķējumiem un pakšu savienojumiem. Guļbaļķi savstarpēji tiek samontēti līdzīgi kā lego, ar skrūvēm tikai nofiksē savienojumu, lai nodrošinātu lielāku izturību. Taču skrūves tik pat labi varētu arī neizmantot, senči šais savienojumu vietās izmantoja ozola vai egļu tapas.

Mūsdienīga guļbūve tiek arī siltināta pēc īpašas tehnoloģijas. "RB&B" ekobūvniecības eksperts Harijs Tučs stāsta: "Esam izstrādājuši īpašu tehnoloģiju guļbūves siltināšanai. Tā paredz to, ka ēku siltina, neizmantojot siltumizolācijas plēvi. Šādā veidā netiek izjaukts dabīgais gaisa un mitruma apmaiņas process, un guļbūvē saglabājas cilvēkam veselīgs mikroklimats."

Guļbūves siltināšanas tehnoloģija tika izstrādāta, informāciju iegūstot no seno guļbūvju saimniekiem. Tie atklāja, ka viņu senči apmēram 120 kvadrātmetru ēkai gadā tērēja vidēji astoņus sterus malkas, mūsdienu naudas izteiksmē tas izmaksātu apmēram 200 latu. Pēc tam, demontējot vecās guļbūves, ekobūvniecības speciālisti izpētīja seno siltināšanas tehnoloģiju un sāka to pielietot mūsdienu guļbūvei. Mūsdienu siltināšanas materiāli un tehnoloģijas ir efektīvākas, tādēļ loģiski siltināšanai bija jādod labāks rezultāts - modernai guļbūvei jābūt pat siltākai, nekā tas bija senajiem latviešiem.

Harijs Tučs skaidro: "Nosiltinot guļbūvi pēc atjaunotās senās tehnoloģijas, pārliecinājāmies, ka būvniecības procesā, veicot prognozējamo siltuma zuduma aprēķinu un izveidojot attiecīgu siltinājumu, var uzbūvēt guļbūvi, kam malkas apkure sezonā izmaksā vidēji 100 latu.
Guļbūves siltināšanai izmantojam dabīgos materiālus - kaņepju, koka vati, kūdru, bet visbiežāk atbilstoši Latvijas klimatiskajiem apstākļiem izstrādātu RB&B ekovati ar augstu LAMBDA siltumvadītspējas koeficientu 0,033. Ekovate ir dabīgs siltumizolācijas materiāls, atšķirībā no sintētiskajiem siltumizolācijas materiāliem. Ar to nosiltinot ēku, netiek izjaukts telpas dabīgais mikroklimats."

"Tiem, kas saskārušies vai apgalvo, ka guļbūve ir auksta, varu pateikt - auksta ir nemākulīgi uzbūvēta guļbūve," uzsver Vilnis Muižnieks.

Pareizi uzbūvēta guļbūve ir pat ļoti silta. To panāk, izvēloties noteikta diametra 27-30 cm guļbaļķus un veidojot atbilstošus savienojumus. Ēkā noris zināms dabīgās siltuma atguves process. Koks, kā zināms, uzņem un izstaro siltumu, siltums akumulējas sienas baļķos. Telpai atdziestot, koka akumulētais siltums izdalās un uzsilda telpā esošo gaisu. Tas nodrošina arī to, ka guļbūvē vasarā ir patīkami vēsi, savukārt ziemā - silti.

Guļbaļķus savstarpēji blīvē ar īpašām Lāča sūnām. Tām ir skāba reakcija, iestrādājot ēkas konstrukcijā starp guļbaļķiem, veidojas skāba vide, kas pasargā koku savienojumus pret pelējuma sēnītēm un pūšanas procesu.

Pareizi veidota guļbūve var kalpot mūžīgi - tik ilgi, kamēr jumts būs vesels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!