Foto: Shutterstock
Plānojot apjomīgāku remontu, tāpat kā būvējot jaunu mitekli, nākas izlemt ne tikai to, kādā krāsā būs sienas un kāds grīdu segums, bet arī to, kādas konstrukcijas iekšdurvis katrā gadījumā būs piemērotākas. Falces un pārfalces durvis ar koka vai saplākšņa kārbu, paneļu tipa durvis, durvis ar padziļinātu iebūves dziļumu. Nespeciālistam šie vārdu salikumi pirmajā brīdī šķiet tikpat nesaprotami kā ķīniešu alfabēts.

Ar vai bez pārfalces?

To, kāds iekšdurvju tips katrā gadījumā būs vispiemērotākais, skaidro speciālists Gints Avotiņš:

"Falces durvis nozīmē, ka vietā, kur durvju vērtne savienojas ar kārbu, paliek redzama ēnas šuve. Tā parasti ir 3 milimetrus plata. Protams, šuves biezums atkarīgs arī no durvju biezuma. Jo durvis biezākas, jo šuve platāka un var sasniegt 4,5 milimetrus. Savukārt pārfalces durvīm ēnas šuve nav redzama, arī šo durvju skaņas izolācijas īpašības ir labākas, mazāka iespējamība, ka veidosies caurvējš. Šādām durvīm ir pieejams ļoti plašs izmantojamo eņģu klāsts, to skaitā slēptās eņģes, kuras pēc vērtnes ierīkošanas nav redzamas. Pārfalces durvīm arī iespējams iestrādāt divas blīvgumijas – vienu durvju kārbā, otru vērtnē, ja tas nepieciešams. Gan vienas, gan otras durvis var piepildīt ar dažādiem skaņu izolējošiem materiāliem. Maksimālās skaņas līmeņa samazinājums, ko iespējams panākt ar durvīm, ir 46 decibeli."

Falces un pārfalces durvis, turklāt ar regulējamu kleidu visbiežāk izvēlas privātmājām un biroju ēkām.

Saplākšņa un masīvkoka kārba

Jaunbūvēs un ēkās, kur sienas un durvju ailas "iztaisnotas" ar modernajiem celtniecības materiāliem, var izmantot durvis ar saplākšņa kārbu. Tās gan iespējamas tikai pārfalces durvju versijā. Šo durvju kārbu var izgatavot tik platu, cik nepieciešams, – visas sienas biezumā, lai koka tekstūra būtu redzama visā ailā. Saplāksni aplīmē ar 1,5 mm biezu nažfinieri, un pēc apstrādes to grūti atšķirt no masīvkoka paneļa. Toties cena ir nesalīdzināmi zemāka. Masīvkoka, piemēram, ozola, paneļi ir ļoti dārgi, tāpēc lielākā daļa ražotāju izvēlas nažfinieri. Izvēloties svarīgs ir arī šā finiera biezums (parasti tie ir tikai 0,6 mm).

Turpretī renovējamajās ēkās, kurās nav iespējams izveidot tik precīzu durvju ailu, ieteicams izvēlēties durvis ar koka kārbu un regulējamām teleskopiskām kleidām, ar kurām var noslēpt sienas defektus. Pašu durvju kārbu ieliek līmenī, savukārt kleidas ir "L" veida, ko var piestiprināt nepieciešamajā leņķī.

Modernas tendences

Jaunbūvēs interesants risinājums varētu būt paneļu tipa iekšdurvis. Tās ir moderna risinājuma iekšdurvis, kur sienu daļēji vai pilnīgi plānots nosegt ar sienas paneļiem, vai plānots rīģipsi pielaist līdz pašai durvju vērtnei, radot sienā slēptas durvju kārbas iespaidu. Lai durvis organiski iekļautos šajā ansamblī, tiek izmantotas nobīdītas slēptās eņģes, tādējādi atstājot vietu 14 mm bieza paneļa (rīģipša) izvietošanai. Saprotams, nebūt nav jāizvēlas tikai ģipškartons. Ja rocība atļauj, var izmantot sienu koka paneļus, turklāt, saskaņojot koksnes krāsu un tekstūru gan durvīm un to ailām, gan sienām un mēbelēm, radot ļoti greznu iespaidu.

Arvien aktuālāka kļūst durvju ailas izgaismošana ar LED lentēm brīdī, kad tiek ieslēgts telpas apgaismojums. Šādiem risinājumiem būs piemērotas iekšdurvis ar padziļinātu iebūves dziļumu. Lai arī izvietotas vienā līmenī ar sienu, tās reizē saglabā redzamas visas durvju sastāvdaļas, arī dekoratīvās noseglīstes, un gropē iespējams ievietot LED apgaismojuma elementus. Priekšnosacījums šādu durvju izvēlē – savlaikus paredzēt paplatinātas durvju ailas.

Netradicionāls risinājums varētu būt arī pendeļu tipa iekšdurvis. Tās derēs telpās, kur notiek intensīva cilvēku kustība abos virzienos un nepieciešams, lai durvis vienmēr atrastos aizvērtā stāvoklī. Savulaik valdīja uzskats, ka šāda tipa iekšdurvis tiek izmantotas tikai bāros un restorānos. Taču teorētiski tās varētu būt arī privātmājā, lai atdalītu, piemēram, virtuvi no ēdamistabas. Interesanti telpas interjerā izskatās dažādu veidu bīdāmās durvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!