Foto: Privātais arhīvs
Mājas būvniecība nav no tiem vieglākajiem darbiem, kas būtu katram pa spēkam, tomēr ir gana daudz entuziastu, kas ar gribasspēku un lielu darbu paveic lielas lietas, pierādot, ka viss ir iespējams - tikai jāgrib un jādara.

Mājas pamatu veidošana ir ļoti būtisks posms jaunās ēkas būvniecībā, un pret šo posmu patiesi jāizturas ar lielu pietāti, rūpīgi pārdomājot katru soli. Kādas konstrukcijas izvēlēties, kādi noteikumi jāievēro un par ko nedrīkst aizmirst, lasi šajā rakstā, kur ar profesionāliem padomiem dalās būvniecības speciālisti.

Taču, ja būvniecība nav pilnīgi sveša un kaut kas jau ir kādreiz darīts, iespējams, tāpat kā Kārlis Taukačs, pamatus var izveidot arī pats, iztiekot bez algotas darba brigādes. Kā ''Tava Māja'' pastāstīja Kārlis, pats sapratni par šo jomu guvis, studiju gados strādājot būvlaukumos, kā arī konsultējoties ar paziņām, kas ir būvinženieri vai namdari. Kā uzticamu avotu mājas būvniecībā Kārlis min arī Jura Novika grāmatu ''Ģimenes māja I'', iesakot to tiem, kas vēlas paša spēkiem ko darīt.

Kas attiecas uz izmantotajiem materiāliem, to apzināšana un iegādāšanās veikta sludinājumu portālos, jo mūsdienās tā ir vislabākā cenu aptauja, iesaka Kārlis. Būvniecības procesā izmantotie instrumenti ir pašu mājā sastopami, kas papildināti ar tehnikas īri no kaimiņiem, kas noteikti bijis milzīgs atspaids. Nevarējis iztikt arī bez betona maisītāja, kas saglabājies no iepriekšējiem celtniecības darbiem. Veidņiem ir izmantoti finiera atgriezumi un veci skapīši tajās vietās, kur izskats nav nozīmīgs.

Foto: Privātais arhīvs

Vietas izraudzīšanā prasīta palīdzība rīkstniekam, kurš noteica āderes, lai pamatiem būtu vislabvēlīgākā vieta. Savukārt darbu darīšanā Kārlim palīdzējusi visa ģimene, sākot no rakšanas darbiem, šķembu izlīdzināšanas, beidzot ar betonēšanu. Detalizētu darbu aprakstu var iepazīt fotogalerijā, kur soli pa solim atspoguļots, kā tad tapuši pamati pašu spēkiem.

Kopumā darbi pie pamatu izveides prasīja aptuveni 45 dienas, strādājot pa vakariem un brīvdienām pēc pamatdarba. Savukārt, finansiāli, neskaitot darbu, betonu konstrukcija izmaksājusi aptuveni 4000 eiro. Hidroizolācija, siltināšana un drenāža tiks uzstādīta nākamajos būvniecības etapos. Kārlis uzskata, ka tā ir ļoti saprātīga cena mājai ar kopējo platību 200 m3.

Pamatu izveide soli pa solim:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!