Korķa grīdas nav starp tipiskākajām un no tām, kas pirmās nāk prātā, taču gribas pieminēt, jo tām piemīt virkne īpašību, kas ir aktuālas mūsdienu cilvēkiem, galvenā no tām- dabiskums un ekoloģiskums.

Plusi

Korķa grīdas ir vienas no ekoloģiskākajām. Korķis ir ekoloģiski tīrs materiāls, bet tā audi ir nedzīvi, tāpēc nepelē un netrūd, ko šad tad mēdz darīt koksne.

Korķim ir arī lieliska elektroizolācijas spēja, tāpēc uz tā nenosēžas putekļi.

Korķis ir neatkārtojams materiāls- neatradīsiet divas vienādas apdares plāksnītes- katra ir kā neatkārtojams mākslas darbs. Korķa tekstūra ir dažāda - no smalkiem graudiņiem līdz plākšņveida, kas atgādina marmoru. Tekstūru var pieskaņot visdažādākajām interjera iecerēm. Kopējais kolorīts korķa apdares plāksnēm ir gaiši brūns, to iespējams tonēt.

Grīdas flīzes, kas izgatavotas no korķozola, ir ne tikai izturīgas, bet arī veselīgas. Korķis ir elastīgs, tāpēc pēdai ar to ir patīkama saskare.

Korķis ir trīs līdz četras reizes vieglāks par priedes koku, tāpēc ievērojami atvieglo grīdas ieklāšanu.

Korķa grīdu ir arī viegli kopt - vajadzīgs tikai šampūns un ūdens.

Segums ir ļoti elastīgs, bet tajā pašā laikā arī ļoti stingrs. Tajā nepaliek augstpapēžu kurpju nospiedumi, uz tā neplīst trauki, starp plāksnēm nerodas plaisas. Korķis pēc saspiešanas atgūst savu sākuma stāvokli.

Korķa sastāvā ir vasks un taukskābes, kas nodrošina izturību pret mitrumu.

Mīnusi

Korķis gan nav piemērots segums telpās, kur mitruma klātbūtne ir pastāvīga.

Materiāls saulē mēdz balēt.

Korķa materiāliem ir mazāka virsmas izturība pret mehāniskiem bojājumiem salīdzinot ar koku. Šo trūkumu novērš izmantojot izturīgas lakas, vai ieklājot korķa materiālus, kas rūpnīcā pārklāti ar vinilu. Šajā gadījumā iegūstam korķa grīdu , kuras virsmas izturība ir divas reizes lielāka kā kokam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!