Foto: stock.xchng

Pavasaris ir pārmaiņu, jaunieviesumu un atjaunošanās gadalaiks. Turklāt pārmaiņas pavasarī nenotiek dabā vien - arī daudziem cilvēkiem tieši pavasarī rodas nepārvarama vēlme kaut ko mainīt sava mājokļa iekārtojumā, remontēt mājokli, taču dažādu apsvērumu dēļ dažkārt īsts un vērienīgs remonts nav iespējams, tādēļ Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu specializēto mediju ieteikumus, ar kuru palīdzību iespējams 'atdzīvināt' interjeru un radīt pavasarīgu noskaņojumu ar vienkāršiem paņēmieniem, veicot pavasara 'viltoto remontu'.

Lietpratēji iesaka sākt ar globālu teritorijas tīrīšanu - atbrīvoties no vecām mantām un nevajadzīgiem krāmiem, kas samazina mājokļa platību un saskaņā ar fen šui filozofiju novirza no cilvēka pozitīvo enerģiju. Tādēļ visu, kas nokalpojis savu laiku un vairs nav nepieciešams, jāizmet. Šajā procesā galvenais ir darboties pacietīgi un pakāpeniski - ieskatīties arī skapju un atvilkņu dzīlēs, neaizmirstot par pieliekamajiem un skapjaugšām.

Viens no pirmajiem darbiem pavasarī ir logu mazgāšana, bet kā nākamo soli vajadzētu paturēt prātā visiem labi zināmo mēbeļu pārbīdīšanu. Mainot vien dažu priekšmetu atrašanās vietu telpā, iespējams panākt krasi atšķirīgu no iepriekšējā vizuālo efektu. Tomēr ir vērts paturēt prātā pāris dizaina likumus: lielas mēbeles vislabāk izvietot gar sienām, bet gadījumā, ja istaba ir šaura un gara, to vizuāli paplašināt var palīdzēt dīvāns, kas novietots pretēji garajai telpas malai.

Pavasarīgā interjera dekorā liela loma ir aksesuāriem, tādēļ iespēju robežās arī tos var pārkārtot - izvelciet no kastēm pavasarīgās vāzītes, figūriņas, gleznas, novietojiet šīs lietas tur, kur tās izskatās glīti pa vienam priekšmetam vai nelielās grupiņās. Tas ļaus jums salikt jaunus akcentus telpās, kā arī kļūs par jūsu individualitātes un radošuma spoguli.

Interjerā svaigas vēsmas var ieviest ar spoguļu un gleznu palīdzību. Pareizi izvietojot spoguļus, iespējams vizuāli palielināt telpu, panākt brīvas platības efektu un arī uzlabot telpas apgaismojumu. Tomēr speciālisti iesaka ņemt vērā, ka spoguli kārt pretī ieejas durvīm vai guļamistabā nav ieteicams. Tāpat kā akcentus telpās var izmantot arī fotogrāfijas un pat telpaugus.

Ja kaut kādu iemeslu dēļ mājās nav iespēju vai nav vēlēšanās audzēt ziedus, var izmantot arī glītas mākslīgo ziedu kompozīcijas, kas vizuāli maz atšķiras no dabīgajiem ziediem.

Pavasarīgam dizainam raksturīgi spilgti un gaiši toņi - iesaka atcerēties eksperti. Tāpat viens no galvenajiem interjera objektiem ir mājas tekstils - koši pledi un dekoratīvie spilveni piešķir mājas interjeram krāsas un individualitāti.

Ārvalstu specializēto izdevumu aptaujātie eksperti iesaka: lielisku efektu iespējams panākt ar dekoratīvajiem spilveniem, kuru krāsa vai faktūra saskan ar citiem mājas tekstila elementiem, kas atrodas telpā - piemēram, ar mēbeļu audumu.

Pavasaris nereti atnāk strauji un tieši tādēļ eksperti šajā gada laikā iesaka nebaidīties arī no radikālām pārmaiņām, pārkrāsojot kādu no istabas sienām. Papildus efektam atjaunoto sienu var izdaiļot ar kādu gleznu vai citu interjera dekora elementu.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!