Cik maksā elektriskie kamīni un to uzstādīšana? Vai tādi nopērkami arī Ventspils pusē? Jautā Aelita Beķere Ventspils novadā.

Elektriskais kamīns ir vienkārša, pārvietojama elektriskā apsildes ierīce, kurā mēģina imitēt liesmu degšanu, tā pietuvinot to klasiskā kamīna noskaņai. Lētākajos modeļos, kas maksā pāris desmitu latu, smukumam dekoratīvā korpusā iemontēta tikai spuldzīte. Dārgākie elektrokamīni jau ir dizaina meistardarbi.

Elektrisko kamīnu un radiatoru priekšrocība ir to vieglā un lētā uzstādīšana. Nav nepieciešams saņemt daudzas atļaujas, ierīkot dūmvadus un domāt, kur uzkrāt malku. Šāds kamīns aizņem samērā maz vietas un darbojas klusi, tomēr ierobežotās jaudas un funkcionēšanas īpatnību dēļ nevar kalpot kā istabas vienīgais apsildes ķermenis. Tas lieliski noder drēgnās dienās, kad centrālā apkure vēl nav pieslēgta, un tumšos novakaros, kad tik patīkami pie tā pasildīt kājas, uz brīdi aizmirstot, ka liesmas ir tikai ilūzija.

Ir vairāku veidu elektriskie kamīni: klasiskos ar greznu portālu (fasādi) novieto cieši pie sienas vai pat iebūvē sienā. Kamīnkrāsnis ir līdzīgas čuguna malkas krāsnīm – ar durtiņām.

Kamīnu portālus izgatavo no cēlkoka, plastmasas vai akmens. Dekoratīvās restes – no plastmasas vai lētu metālu sakausējumiem, imitējot čuguna lējumu vai gaišu tēraudu. Kamīnā tiek imitētas gruzdošas pagales, ogles un uguns liesmas. Liesmu veido plāna metāliska folija, ventilators, lampas, spoguļi un sarkanie gaismas filtri. Dabīgās liesmas vizuāli vājā imitācija ir elektrokamīnu lielākā nepilnība, tādēļ modernākajos jau iestrādā trīs dimensiju liesmas efektus, kas degšanu padara reālāku. Šie modeļi ir dārgi.

Dažādu firmu kamīnu kurtuves atšķiras pēc portāla izskata un liesmas imitācijas veida. No portāla greznuma atkarīga cena.

Siltais gaiss no elektriskā kamīna telpā nonāk konvekcijas veidā, paceļoties uz augšu. Siltuma atdevi pastiprina aizmugurē novietotas atstarojošās virmas. Daudziem modeļiem gaisa cirkulāciju pastiprina ventilators. Temperatūru kontrolē termostats.

Elektrisko kamīnu jauda lielākoties ir no 1000 – 2000 W. To virsma sevišķi nesakarst, tādēļ ierīce ir drošāka ģimenēm ar maziem bērniem. Siltā laikā kamīnam var atslēgt siltuma ražošanu, atstājot tikai dekoratīvo režīmu.

Kamīnus var iegādāties elektropreču veikalos. Ventspilī tos pārdod "Kulda-M", kas atrodas Kuldīgas ielā 59 (tel. 63629093). Ja prece nav salonā, to piegādā pēc pasūtījuma, konsultanti palīdz izvēlēties labāko modeli.

Ļoti plašā izvēlē elektrokamīnus piedāvā interneta veikalos. Ja gribas ko lētāku, jāizmanto sludinājumi vai vismaz jāaiziet uz leģendāro Latgalītes tirgu Rīgā.

***
Uzziņa

Elektriskais kamīns labi iederas veca, nestrādājoša kamīna vietā (kurtuvē);

Šī ir tā retā lieta, kuras uzstādīšanai nav nepieciešamas nekādas atļaujas;

Elektrisko kamīnu rekomendē izmantot tikai kā papildus apsildes līdzekli;

Smukums ir galvenais kamīna tikums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!