Foto: Shutterstock
Mūsdienās lielu popularitāti ir ieguvuši pakešu logi - specializētajos veikalos pārsvarā tiek piedāvāti plastikāta logi (PVC), arī jaunās mājas rotā tieši šī tipa logi. Taču ne mazākas uzmanības vērti ir arī koka logi. Kādus logus izvēlēties - tas atkarīgs no katra saimnieka vēlmēm, gaumes un maciņa biezuma.

"DELFI Māja un dārzs" apkopoja ārvalstu plašsaziņas līdzekļu informāciju, kā arī sazinājās ar logu ražotāju uzņēmumiem Latvijā, lai noskaidrotu plastikāta un koka logu priekšrocības un trūkumus.

Koka logu plusi

Koka logi ir veidoti no dabiska materiāla. Koka rāmis tiek atbilstoši apstrādāts, lai to maksimāli pasargātu no apkārtējās vides ietekmes, piemēram, mitruma un pūšanas. Ārzemju eksperti norāda, ka koka logi mājoklim piešķir mājīguma sajūtu, turklāt logu risinājums atbilst mūsdienu prasībām, apvienojumā ar klasiskām estētiskām vērtībām: ziemā logi nav jāaizlīmē, pateicoties blīvējumu kontūrai, logus ir ērti atvērt un aizvērt, tie nodrošina labu skaņas un siltuma izolāciju. Būtiska koka loga priekšrocība - koksne "elpo", nodrošinot pietiekošu gaisa mitrumu telpās arī tad, ja logi ir cieši aizvērti. Koksnei piemīt siltumvadītspēja - vasarā uzkrāj siltumu, bet ziemā to atdod.

Koka logu mīnusi

Koka loga rāmi nepieciešams intensīvi kopt un atbilstoši uzturēt, savukārt plastikāta rāmi neietekmē apkārtējā vide. Vasarā koka loga rāmis var mainīt krāsu, dažreiz pat deformēties.

Plastikāta logu plusi

Plastikāta logus ir salīdzinoši viegli montēt, bet tas jādara profesionāli, citādi jaunie logi var būt sliktāki par vecajiem. Mūsdienīgais loga rāmju risinājums ļauj atvērt logu dažādos virzienos, saglabājot vēdināšanas režīmu. Logu profils var būt dažādās krāsās, pieskaņots mājas apdarei vai iekštelpām. Kvalitatīvi logi atkarīgi no ražotāja, no profila, furnitūras un stikla paketes kvalitātes. Plastikāta logiem ir augsti siltuma un skaņas izolācijas rādītāji.

Plastikāta logu mīnusi

Plastikāta logi ir veidoti no mākslīga materiāla. Šādiem logiem piemīt hermētisms - ja logi ir aizvērti, telpā nenotiek gaisa apmaiņa. Smacīgajā gaisā novīst telpaugi, jūtams gaisa mitruma trūkums. Situāciju var uzlabot vienīgi regulāra telpu vēdināšana. Koka logu rāmī radušos bojājumus var viegli novērst, savukārt plastikāta logu profilos tas ir neiespējami - jāmaina viss profils.

SIA "Logu pasaule" pārstāvis Sandis Kalniņš, raksturojot kāda tipa logi ir iecienītāki pircēju vidū, stāsta: "Pašlaik logu izvēlē ir aktuālas trīs tendences, kas ietekmē jaunu logu izvēli: kvalitāte, siltumizolācija un katra pircēja gaumes jautājums. Cilvēki mūsdienās izvēlas kvalitatīvu preci. Mūsu klimatiskie apstākļi ir bargi, jo ir gan lietus, gan sals, gan saule - tas viss ietekmē koka rāmjus. Tie ir rūpīgi jākopj, savukārt plastikāta loga rāmis ir noturīgāks materiāls, tam nav nepieciešama papildus kopšana". Kāpēc koka logi ir dārgāki par plastikāta logiem? - "Viss atkarīgs no kvalitātes - jo kvalitatīvāk, jo dārgāk! Plastikāta logu cenas svārstās atbilstoši kvalitātei, tas pats attiecas arī uz koka logiem. Kāds klients var nopirkt, piemēram, lētāku koka logu, bet jau pēc īsa brīža konstatēt, ka no rāmja lobās nost laka. Koka logi izmaksā dārgāk nevis tādēļ, ka tie būtu kvalitatīvāki vai kā citādi labāki, bet gan tādēļ, ka to ražošanas procesā tiek patērēts lielāks laiks un darbaspēks," atklāj Kalniņš.

Arī SIA "Montāžnieks D" direktora vietnieks Modris Dolbāns būtiskas atšķirības plastikāta un koka logu kvalitātē nesaskata, norādot, ka tehniski šo abu tipu logi ir līdzvērtīgi.

  

  

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!