Foto: PantherMedia/Scanpix

Iestājoties arvien aukstākam laikam, divtik pieaug īpašumu negadījumu skaits, kas saistīti ar uguns nodarītiem postījumiem, – liecina apdrošināšanas sabiedrības Ergo dati. To apstiprina arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests – vairāk nekā puse jeb 60% ugunsgrēku īpašumos ir saistīti ar apkures sistēmām un sodrēju degšanu, kam iemesls visbiežāk ir netīrīti skursteņi, bojāti dūmvadi, kā arī neievēroti ekspluatācijas noteikumi.

Lai gan nākamajai apkures sezonai mājokļus un apkures sistēmas ieteicams sagatavot jau pavasarī, to nebūs par vēlu paveikt arī rudenī, un Skursteņslaucītāju amata brālības valdes priekšsēdētājs Māris Bambis informē, ka joprojām meistariem darba pilnas rokas vēl mēnesi uz priekšu: "Cilvēka dabā ir atstāt lietas uz pēdējo brīdi, un tas attiecas arī uz apkures sistēmu un dūmeņu apkopi īsi pirms jaunās apkures sezonas sākuma, jo pavasarī un vasarā ikvienam, protams, citas raizes – atvaļinājums, atpūta, ceļojumi." Tāpat viņš aicina pievērst īpašu uzmanību dūmvadu tīrīšanas kvalitātei, pārliecinoties, vai skurstenis iztīrīts pilnībā, neatstājot sodrējus tā apakšā vai pašā dūmenī. Pavirši tīrot skursteni, to var aizbērt ciet vai sodrējus sastumt vienā vietā, kur to koncentrācija var būt ugunsbīstama.

"Mūsu novērojumi liecina, ka nereti arī pašas apkures sistēmas tiek ierīkotas bez atbilstošu profesionāļu iesaistes – dūmvadi atrodas bīstami tuvu ēkas konstrukcijām, kas neatbilst būvnormatīviem, un intensīva kurināšana izraisa šo konstrukciju aizdegšanos. Savukārt, iestājoties aukstam ziemas laikam, krāsnis bieži vien tiek pārkurinātas, nopietni apdraudot mājokli un tā iemītniekus," norāda Ergo Atlīdzību nodaļas vadītājs Ivars Vismanis. "Uguns izraisīti negadījumi īpašumos tradicionāli ir arī daudzkārt postošāki un nes lielus zaudējumus. Par ugunsnelaimē cietušu īpašumu vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzības summa ir 11 000 eiro," piebilst Vismanis.

Sodrēji nav vienīgais, ar ko jārēķinās skursteņa kopšanā. Īpaši daudzdzīvokļu namu dūmeņos bieži tiek atrasti arī bojā gājuši putni – kaijas, vārnas, zvirbuļi –, kas visdrīzāk mēģinājuši skurstenī ierīkot ligzdu vai iekrituši tajā, mācoties lidot. Nereti tiek atrasti arī visdažādākie atkritumi, piemēram, pārtikas produktu iepakojums un pat pudeles. Tāpēc vietā ir atgādinājums, ka jebkas lieks skurstenī to var aizsprostot, radot nopietnus draudus īpašumam un tā iemītniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!